Olvasási idő: 4 perc

Duplájára nőttek a fentanilfogások Floridában

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.06.15.
Az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer Ellenes Hivatala (DEA – Drug Enforcement Administration) 2022-ben több mint 58,3 millió hamis fentanil és megközelítőleg 13.000 font (1), vagyis közel 7 tonna (5896,700 kg) fentanilport foglalt le. A tavalyi lefoglalások nagyjából 387 millió halálos adagnak felelnek meg. 

A DEA adatai arra figyelmeztetnek, hogy az utcai tablettákba kevert fentanil használata 60%-os eséllyel halálos kimenetelű lehet (2). Az USA-ban a fentanilhasználat emelkedése rendkívül sok túladagoláshoz vezetett, a kábítószerrel összefüggő bűnüldöző szervek számára folyamatos küzdelmet jelent.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ) adatai szerint a fentanil túladagolás okozta halálesetek száma az Egyesült Államokban százezrek életét követeli (3).

A Florida állambeli Lee megyében és a régióban a tavalyi év azonos időszakához képest duplájára növekedett a fentanillal kapcsolatos kábítószer-letartóztatások száma. A helyi rendőri szervek úgy vélik, hogy az óriási növekedés a valódi kábítószer-kínálatnak csak egy nagyon kis része. A fentanil valójában nem csak a helyi feketepiacról, hanem főleg az államon, sőt az országon kívülről érkezik. 

A bűnüldöző szervek munkatársai eddig 140 drogokkal kapcsolatos letartóztatást hajtottak végre csak idén, a vám- és határvédelem ügynökei még tavaly év végén két rajtaütés során pedig több mint 1,2 millió fentanil tablettát foglaltak le. Mindennek ellenére ugyanakkor az látszik, hogy a fentanil továbbra is jelen van a feketepiacon és a kábítószer-ellátásban, és a határon lefoglalt mennyiség továbbra is emelkedik, 2022-ben pedig rekordszintet ért el.

Lee megye az elmúlt évben megduplázta kábítószer-ellenes egységeinek létszámát, hogy felvegye a harcot (4) az egyre súlyosbodó droghelyzettel szemben. A floridai nyomozók a fentanilt azóta különböző anyagokban is felfedezték, a feketepiacon a kereskedők a marihuánától kezdve a hamisított tablettákig más típusú drogokkal is összekeverik és úgy árusítják.

A fentanil-krízis messze túlmutat Lee megyén és Florida államon, ez az egész Egyesül Államokat érinti: a vám- és határvédelmi adatok szerint a fentanil lefoglalások száma rendkívül magas, 150%-os növekedést mutat a tavaly év azonos időszakához képest (5).

 

Források:

  1. https://www.dea.gov/
  2. https://www.foxnews.com/us/fentanyl-drug-busts-increase-200-parts-florida
  3. https://blogs.cdc.gov/nchs/2023/05/03/7338/
  4. https://www.foxnews.com/politics/white-house-backs-gop-bill-classify-fentanyl-schedule-substance
  5. https://www.foxnews.com/politics/border-patrol-seized-800lbs-fentanyl-between-ports-entry-source

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!