Olvasási idő: 3 perc

Európában is terjed az új “THC-alternatíva”

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.05.02.
Új félszintetikus kannabinoid jelent meg a kábítószerpiacon, a hexahidrokannabinol, röviden HHC, ami a kannabisz és más THC-t tartalmazó termékek “legális” helyettesítőjeként ütötte fel a fejét. A vegyület 2022 májusában történő megjelenését követően gyors terjedésnek indult az Európai Unióban. A Kábítószer és a Kábítószerfüggőség Európai Megfigyelőközpontja (EMCDDA) 2022 végén megtartotta első szakértői ülését a HHC-vel kapcsolatban, 2023. április 17-én pedig egy terjedelmes szakmai jelentésben gyűjtötték össze a rendelkezésre álló információkat és fogalmazták meg a vegyülethez köthető tudásbeli hiányosságokat (1). Rövid írásunk legfőképpen e szakmai jelentés alapján informálja az olvasót a HHC-vel kapcsolatos jelenlegi tudásunkról.

A hexahidrokannabinol (továbbiakban HHC) egy félszintetikus vegyület, amelyet először 1947-ben Roger Adams vegyész hozott létre hidrogénezési eljárással (2). Az in vitro (a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben zajlik pl.: kémcsőben, Petri-csészében) laboratóriumi vizsgálatok, valamint számos állatfajon végzett in vivo (élő szervezeteken vagy sejteken végzett) kísérletek alapján a HHC a THC-hoz (Δ9-tetrahidrokannabinol) hasonló hatással rendelkezik (1,2). Bár a vegyület farmakológiai és viselkedési hatásait embereken nem vizsgálták, a fogyasztók nemrégiben tett anekdotikus beszámolói alapján is hatása a kannabiszéhoz és a THC-hoz hasonló (1,3).

Úgy tűnik, hogy a HHC-t először 2021 szeptembere körül kezdték el értékesíteni az Egyesült Államokban, ettől korábban emberi felhasználásra még nem volt példa. Európában egyelőre korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésünkre a vegyület elterjedtségéről, a piac méretéről. A vegyületet először 2022 május környékén azonosították egy „CBN night” nevű tinktúraként értékesített élelmiszeripari termékben, amelyet a dán rendőrség lefoglalt. A terméket alvássegítőként hozták forgalomba. Azóta, 2023. március 31-ig bezárólag már  20 uniós tagállamban, illetve Svájcban is azonosították a HHC-t (1.ábra).

1. ábra: A különböző ​​európai tagállamok és a HHC azonosításának időpontjai (hónap-év) 2022. május 1. és 2023. március 31. között.

Néhány jelentősebb lefoglalás a potenciálisan nagyobb méretű kereskedelemre és a késztermékek európai előállítására utal. A hatóságok a reptéri ellenőrzéseken leggyakrabban az Egyesült Államokból származó HHC olajat foglaltak le. A vegyületet tartalmazó termékeket gyakran a vásárlók számára  vonzó, dizájnos csomagolásban forgalmazzák. Európában számos HHC-t tartalmazó termék kapható:

  • alacsony THC tartalmú kannabiszvirág és gyanta, amelyre HHC-t permeteztek vagy kevertek;
  • használatra kész, eldobható vape-k, e-folyadékok és e-folyadék patronok elektronikus cigarettákhoz;
  • élelmiszertermékek, különösen ízesített édességek (gumicukor és mályvacukor) és étrend-kiegészítőkre hasonlító tinktúrák;
  • HHC-olajok (párlatok).

A szintetikus és félszintetikus-kannabinoidok piaca dinamikusan változik, melynek bizonyítéka, hogy a HHC 2022 májusi azonosítását követően további két félszintetikus-kannabinoid is megjelent az európai piacon:  a HHC-acetát és a hexahidrokannabiphorol (HHC-P).  Az internetes megfigyelések alapján a kiskereskedők a legtöbb tagállamban jelen vannak és rendszerint az USA-ból vásárolják a HCC termékeket készen vagy ömlesztett olaj formájában. A HHC termékek iránt potenciálisan nagy lehet a kereslet jelenlegi legális státusza miatt. Ez számos új és kábítószer-használatban tapasztalatlan  fogyasztót ösztönözhet a szer kipróbálására.

Bár a HHC több, mint nyolc évtizede ismert tudományos körökben, nincsenek dokumentált humán farmakológiai vagy toxikológiai hatásairól vizsgálatok. Ezen kutatásoknak a jövőben prioritást kell élvezniük, hogy a vegyület szervezetben történő lebontásáról, hosszútávú hatásairól pontos információnk legyenek (2). Továbbá az újszerű fogyasztási formák, melyek a hagyományos kannabisztermékekre nem jellemzőek, váratlan (pszicho)toxicitást okozhatnak.

A HHC veszélyforrása nem csak a vegyületet érintő tudásbeli hiányosságokat jelenti, hanem hogy ezek a termékek gyakran tartalmaznak más összetevőket, akár szennyeződéseket, akár szándékosan hozzáadott kannabinoidokat, valamint hígítószereket.

Az új vegyületek ideig-óráig tartó legális státusza vonzó alternatíva lehet a kábítószer-fogyasztók számára. A HHC hirtelen megjelenése és gyors terjedése az Egyesült Államokban és Európában szokatlan kihívások elé állította a laboratóriumokat, a közegészségügyet, az egészségügyi szakembereket, a bűnüldöző szerveket, a szakpolitikai döntéshozókat, valamint a lakosságot. Emiatt a jövőben kiemelten fontos lesz a piac figyelemmel kísérése, a termékek összetételének vizsgálata, egészségügyi hatások felderítése és amennyiben szükséges a jogi intézkedések megtétele.
Felhasznált források
  1. Hexahydrocannabinol (HHC) and related substances (Letöltés ideje: 2023.04.24.) https://www.emcdda.europa.eu/publications/technical-reports/hhc-and-related-substances_en
  2. Does HHC Get You High? Effects, Safety, Legality – healthline.com (Letöltés ideje: 2023. 04. 25.) https://www.healthline.com/health/does-hhc-get-you-high 
  3. Gombaként szaporodó kenderboltok, zöld füstbe burkolózott Bécs – Napi.hu (Letöltés ideje: 2023.04.26.) https://www.napi.hu/kulfold/kannabisz-marihuana-becs-legalizalas-stressz.768829.html 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!