Olvasási idő: 4 perc

Fájdalomcsillapítás az opioid-válság idején

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.05.30.
Amerikában minden eddiginél nagyobb méreteket ölt a kábítószerek, azon belül az opioidok okozta halálesetek száma. A vényköteles opioidok akut és krónikus fájdalomcsillapításra történő túlzott használata, az azokkal történő visszaélések számának megugrása, valamint a heroin és az illegális fentanil növekvő kínálata együttesen okozza azt a közegészségügyi válságot, amellyel az amerikai társadalomnak szembe kell néznie. A krónikus fájdalom több, mint 100 millió embert érint az Egyesült Államokban, és több, mint 600 milliárd dolláros gazdasági terhet jelent. Tanulmányunkban az opioid-válság következményeként kialakult rekordszámok (halálozási adatok, receptfelírási számok stb.) csökkentését irányzó intézkedéseket és az alternatív fájdalomkezelési stratégiákat tekintjük át a teljesség igénye nélkül.

Az opioidválság sokrétű, egymással összefüggő okokból eredeztethető probléma. Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején jelentősen megnőtt az opioidok krónikus fájdalom esetén történő felírása. A válsághoz továbbá hozzájárultak a gyógyszeripari vállalatok által alkalmazott agresszív marketingstratégiák, amelyek az opioidok használatát népszerűsítették. Félrevezető állításokat tettek e gyógyszerek biztonságosságáról és hatékonyságáról a krónikus fájdalom kezelésére.

Az orvosi közösségnek kihívásokkal kellett szembenéznie a fájdalom hatékony kezelésében, ami az opioidok, mint elsődleges kezelési lehetőség fokozott igénybevételéhez vezetett. Az alternatív fájdalomkezelési módokról szóló elégtelen képzés és oktatás, valamint a multidiszciplináris fájdalomkezeléshez való korlátozott hozzáférés is hozzájárult az opioidok túlzott használatához. A betegek gyakran kifejezetten az opioidok felírását kérték, hiszen úgy tudták, hogy azok nem csak rendkívül hatékonyak, de biztonságosak is. A fájdalom teljes megszüntetésének elvárása és a lehetséges kockázatokkal, illetve az alternatívákkal kapcsolatos tudatosság hiánya tovább növelte a felírt opioidok számát.

Az olyan társadalmi-gazdasági tényezők, mint a szegénység, a munkanélküliség és az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya összefüggésbe hozható az opioidfüggőség magasabb arányával. Ezek a tényezők olyan környezetet teremthetnek, amelyben az egyének kiszolgáltatottabbak a kábítószerrel való visszaélésnek, és kihívásokkal szembesülnek a megfelelő fájdalomcsillapításhoz és függőségi kezeléshez való hozzáférés terén. Egyesek megosztották vagy eladták vényköteles gyógyszereiket, míg mások illegálisan jutottak opioidokhoz. 

A bizonyítékokon alapuló függőségi kezelési szolgáltatásokhoz, köztük a gyógyszeres kezeléshez (MAT) és a tanácsadáshoz való elégtelen hozzáférés, a források korlátozott elérhetősége, a függőséggel kapcsolatos megbélyegzés és a nem megfelelő biztosítási fedezet akadályozta az egyéneket abban, hogy hozzáférjenek a szükséges ellátáshoz.

A 2000-es évek második felében, ahogy az opioidok felírásának csökkentésére irányuló korai erőfeszítések kezdtek hatni, és a vényköteles opioidok beszerzése nehezebbé vált, illetve a gyógyszer összetételének megváltoztatása miatt alkalmatlanná vált az injekciós beszúrásra, a hangsúly a heroinra, egy olcsó, széles körben elérhető és erős illegális opioidra terelődött.

Az opioid-krízis második hulláma a 2010- es években vette kezdetét, a heroinnal való visszaélésből eredő halálesetek gyors növekedésével. A heroin használata mindkét nemben, a legtöbb korosztályban és minden társadalmi-gazdasági csoportban megnőtt. Egyre több HIV/AIDS-es, valamint hepatitisz B és C fertőzött beteget regisztráltak. A heroin okozta túladagolás miatti halálesetek száma 2002 és 2013 között 286%-kal nőtt, és a heroinhasználók mintegy 80%-a elismerte, hogy a heroinra való áttérés előtt visszaélt a vényköteles opioidokkal. A járvány harmadik hulláma 2013-ban kezdődött, amikor megnőtt a szintetikus opioidokhoz, például a fentanilhoz kapcsolódó halálesetek száma. A kábítószerrel kapcsolatos halálesetek számának legjelentősebb növekedése 2016-ban következett be, amikor több mint 20 000 haláleset származott a fentanil és a rokon kábítószerek használatából. A válság harmadik hulláma jelenleg is tart és minden eddiginél több emberéletet követel.

A kialakult válság jelentős vitát váltott ki annak kapcsán, hogy az opioidok valóban biztonságosan alkalmazhatóak-e, illetve feltétlen szükségesek-e a fájdalomcsillapításhoz. Az egészségügyi szolgáltatók és a politikai döntéshozók arra törekednek, hogy egyensúlyt teremtsenek a betegek megfelelő fájdalomcsillapítása és az opioidfüggőség és -túladagolás kockázatának minimalizálása között. Az opioidválság miatt egyre nagyobb hangsúlyt kap az alternatív fájdalomkezelési stratégiák feltárása és számos olyan intézkedés kerül előtérbe, amely segítheti a válság visszaszorítását, ezek közé tartoznak többek között:

 • A gyógyszerfelírási irányelvek kidolgozása, a gyógyszerek visszavételi programjai, a naloxon fokozott elérése, valamint a függőségkezelési programokhoz való hozzáférés bővítése.
 • Az opioidhasználat kockázatainak, a megfelelő fájdalomkezelési gyakorlatoknak és az opioidfüggőség jeleinek tudatosítása is előtérbe került. Az oktatási programok az egészségügyi szakembereket, a betegeket és a közvéleményt célozzák meg, hogy elősegítsék a felelős opioidhasználatot és csökkentsék a függőséggel kapcsolatos megbélyegzést.
 • Olyan elektronikus adatbázisok használata, amelyek nyomon követik az ellenőrzött anyagok, köztük az opioidok felírását és kiadását. Céljuk a nem megfelelő gyógyszerfelírás, az orvosvásárlás és a gyógyszerek eltérítésének felismerése és megelőzése. Az adatbázisok segíthetnek az egészségügyi szolgáltatóknak abban, hogy megalapozottabb döntéseket hozzanak az opioidok felírása során.
 • Olyan intézkedések végrehajtása, mint például naloxon osztó programok az opioid-túladagolás visszafordítására, fecskendőcsere-programok a fertőző betegségek terjedésének csökkentése érdekében, valamint biztonságos injekciós helyek a túladagolás okozta halálesetek megelőzésére.
 • A fájdalomkezeléssel kapcsolatos kutatás folytatása, beleértve az innovatív terápiák, a nem addiktív fájdalomcsillapítók és a fájdalomkezelés személyre szabott megközelítéseinek fejlesztését.

Az alternatív fájdalomkezelési stratégiák tudatosításával pedig elkerülhetővé válhat (ahol lehetséges) az opioidok használata. Néhány lehetőség a teljesség igénye nélkül:

 • A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID), a paracetamol és bizonyos antidepresszánsok vagy antikonvulzánsok használhatók a különböző típusú fájdalmak enyhítésére.
 • A fizioterápia döntő szerepet játszik a fájdalom kezelésében, különösen a mozgásszervi állapotok esetében. Terápiás gyakorlatokat, manuális technikákat és olyan módszereket, mint a hő, hideg és elektromos stimuláció, alkalmaznak a mobilitás, az erő és a funkció javítására, miközben csökkentik a fájdalmat.
 • Az olyan technikák, mint a mindfulness meditáció, a relaxációs tréning, a biofeedback és a kognitív viselkedésterápia segíthetnek az egyéneknek jobban megbirkózni a fájdalommal, csökkenteni a stresszt és javítani az általános jólétet.
 • Az akupunktúra során vékony tűket szúrnak a test meghatározott pontjaiba a fájdalomcsillapítás és a gyógyulás elősegítése érdekében. A száraz tűzés, egy hasonló technika, az izmok kiváltó pontjait célozza meg a fájdalom enyhítése és a funkciók javítása érdekében. Mindkét megközelítés ígéretesnek bizonyult a különböző típusú fájdalmak kezelésében, beleértve a krónikus fájdalmi állapotokat is.
 • A masszázs segíthet enyhíteni az izomfeszültséget, javíthatja a vérkeringést és csökkentheti a fájdalmat. Különböző masszázstechnikákat, például svédmasszázst, mélyszöveti masszázst és myofasciális felszabadítást lehet alkalmazni az egyén speciális igényeitől függően.
 • A transzkután elektromos idegstimuláció (TENS) a bőrre helyezett elektródákon keresztül juttatott alacsony feszültségű elektromos áramot alkalmaz. Ez a terápia a fájdalomjelek megzavarásával és az endorfinok, a szervezet természetes fájdalomcsillapító vegyi anyagainak felszabadulásának serkentésével segíthet a fájdalom enyhítésében.
Az utóbbi években az opioid-válság soha nem látott mennyiségben követelt emberéleteket. A megnövekedett egészségügyi költségek és a függőségnek az egyénekre, családokra és közösségekre gyakorolt pusztító hatása elkerülhetetlenné tették az adekvát intézkedések és alternatív megközelítések fontosságának hangsúlyozását. Az bizonyos, hogy a válságból történő kilábaláshoz még hosszú és rögös út vezet.
Felhasznált irodalom:
 1. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). (2020). Opioid Overdose: Understanding the Epidemic. https://www.cdc.gov/drugoverdose/epidemic/index.html 
 2. Prevent Opioid Use Disorder | Opioids | CDC
  https://www.cdc.gov/opioids/overdoseprevention/opioid-use-disorder.html 
 3. National Institute on Drug Abuse (NIDA). (2020). Opioid Overdose Crisis.
  https://www.drugabuse.gov/drug-topics/opioids/opioid-overdose-crisis 
 4. Institute of Medicine (US) Committee on Advancing Pain Research, Care, and Education. (2011). Relieving Pain in America: A Blueprint for Transforming Prevention, Care, Education, and Research. National Academies Press.
 5. Dowell, D., Haegerich, T. M., & Chou, R. (2016). CDC Guideline for Prescribing Opioids for Chronic Pain—United States, 2016. JAMA, 315(15), 1624-1645.
 6. Chou, R., et al. (2021). Management of Chronic Pain in Adults: A Clinical Practice Guideline from the American College of Physicians. Annals of Internal Medicine, 174(11), 1582-1591.
 7. Substance Abuse and Mental Health Services Administration (SAMHSA). (2020). Medication-Assisted Treatment for Opioid Use Disorder. Retrieved from https://www.samhsa.gov/medication-assisted-treatment
 8. American Society of Addiction Medicine (ASAM). (2019). National Practice Guideline for the Treatment of Opioid Use Disorder. Retrieved from https://www.asam.org/docs/default-source/quality-science/npg/2019-national-practice-guideline-for-the-treatment-of-opioid-use-disorder.pdf
 9. Dey S, Vrooman BM. Alternatives To Opioids For Managing Pain. [Updated 2022 Sep 27]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK574543/
 10. Chronic Pain: What You Need To Know | NCCIH
  https://www.nccih.nih.gov/health/chronic-pain-what-you-need-to-know

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!