Olvasási idő: 3 perc

Fesztiválkvíz

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2022.07.25.

Igaz-e, hogy magyar állampolgárként Hollandiában legálisan fogyaszthatsz marihuánát a coffee shopokban?

3. § (1) A magyar büntető törvényt kell alkalmazni
c) a magyar állampolgár által külföldön elkövetett olyan cselekményre, amely a magyar törvény szerint bűncselekmény.

Ilyenkor a külföldi hatóságok nem tartóztatják le a fogyasztót, viszont ha a cselekmény a magyar hatóságok tudomására jut, akkor az, hazatérve büntetőjogi következménnyel jár.

Hány éves kortól büntethető valaki a magyar büntetőjogi szabályozások értelmében?

A Büntető Törvénykönyv szerint emberölésért, halált okozó testi sértésért, de akár rablásért is már 12. életévét betöltött gyermek is büntethető, abban az esetben, ha rendelkezik a következmények felismeréséhez szükséges belátással. Az ítélethozatal előtt mindenképp a területre specializálódott igazságügyi szakemberek vizsgálják meg a gyermeket.  A kiszabott büntetés 1-4 évig tartó javítóintézeti nevelés lehet.

Mi az az Elfbar?

Ez egy előre folyadékkal feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, különböző számú szívási kapacitással, többféle ízben. Viszont kevesen tudják, hogy az Elf Bar árusítása és birtoklása is Magyarországon illegálisnak minősül, a kereskedésért 5-500 millió forintos bírság is kiszabható, de súlyos esetekben akár szabadságvesztés is kiszabható. A manórúdként is emlegetett termék nikotintartalma ugyanis felérhet akár 16 doboznyi cigarettával is, továbbá pontosan még nem lehet megmondani, milyen egyéb, az egészségre igen káros anyagot tartalmazhat. Dohánytermékeket hazánkban csak az erre kijelölt dohányboltokban szabad forgalmazni, a megfelelő zárjeggyel ellátva, ízesítéstől mentesen.

Mi a különbség a legalizáció és a dekriminalizáció között?

Fontos különbséget tenni az orvosi és a rekreációs célú pszichoaktív szer fogyasztása között. Egyes országokban az előbbi legális, viszont az utóbbi büntetendő cselekménynek számít. A rekreációs/szabadidős droghasználat egyes országokban az ott élő állampolgárok számára lehet legális és dekriminalizált is. A legalizáció azt jelenti, hogy a jogalkotás az összes vagy majdnem összes törvényi korlátot megszünteti egy tevékenységgel kapcsolatban, míg a dekriminalizációt követően bizonyos cselekmények nem minősülnek többé bűncselekménynek, törvényi szabályozás továbbra is vonatkozhat rájuk (azaz például kiszabhatnak érte pénzbírságot).

Mit jelent a biofű?

A biofű, vagy herbál a szintetikus kannabinoidokat tartalmazó kábítószerek köznyelvi, elterjedt gyűjtőneve. Nevüket onnan kapták, hogy eleinte (betiltásuk előtt) ezeket a szereket a kereskedelemben legális gyógynövény-keverékekként forgalmazták. Általában úgy készülnek, hogy a (jellemzően külföldről, műszaki cikkek csomagolásában Magyarországra csempészett) szintetikus hatóanyagot valamilyen szerves oldószerben, például acetonban feloldják, és azt szárított, önmagában hatástalan növényi törmelékre permetezik, majd hagyják megszáradni. Bizonyos esetekben akár csavarlazítót és patkányirtót is kevernek bele. Hagyományos vágott dohány felhasználásával készült változata a varázsdohány, amely ránézésre nem különböztethető meg a tiszta dohánytól. A herbált biofű néven is ismerik. A hatóanyagok tiltólistára kerülése miatt a szer pontos összetétele állandóan változik, gyakran a dílerek sem tudják, pontosan mit árulnak.

Mit jelent a flashback?

A flashback az LSD (lizergsav-dietilamid) nevű kábítószer egyik veszélyes mellékhatása. Az LSD használata során átélt trip (pszichedelikus utazás) későbbi megismétlődését jelenti (használat nélkül), véletlenszerű időpontban. Bármikor előfordulhat, a szer használata után néhány nappal vagy akár évekkel később is. Hatása általában jóval gyengébb, mint maga a trip, érzelmi hullámzás, egyensúlyzavar lép fel, illetve az érzékelés megváltozik. A valóság elmosódik, esetleg megszűnik, álomszerű állapotba kerül az átélő. Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a trip teljes intenzitásában megismétlődik.

A snüssz egy olyan…

füstmentes dohánytermék, mely a skandináv országokból származik. Használói a tasakokban lévő őrölt dohányterméket helyezik az ínyhez, így a nikotin a száj nyálkahártyáján keresztül szívódik fel, ezzel elérve a rövid távú (3-5 perces) hatást. Használata enyhe kábulást, fáradtság érzetet, olykor hányingert és rosszullétet okoz. Az élsportolók körében népszerű, mivel a tüdőt az ily módon bevitt nikotin nem károsítja, viszont a hasnyálmirigyet, szájüreget és a fogakat igen.

Mi a THC?

A THC a tetrahidrokannabinol rövidítése, mely marihuána fő pszichoaktív hatóanyagát jelöli.  Bódító hatása az agyban található kannabinoid receptorokhoz való kapcsolódás eredménye.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!