Olvasási idő: 3 perc

Hat éve emelkedik a kanadai tartományban a kábítószer-túladagolások száma

Szerző
Dallos Laura
Dátum
2022.10.25.

Brit-Kolumbiában 2022-ben eddig már több, mint 1500-an vesztették életüket illegális kábítószer-használat miatt, derül ki a BC Coroners Service legfrissebb jelentéséből.

A kanadai tartományban évek óta problémát okoz a kábítószer-túladagolás. 2016 áprilisa óta szignifikáns növekedés figyelhető meg az illegális kábítószerek okozta halálozási számoknál. A drasztikus növekedés elsődleges oka az utcai kábítószer-kínálat kiszámíthatatlansága. A válságos állapot nem korlátozódik egy területre, hanem minden tartományban, minden társadalmi-gazdasági csoportban tragédiák sorozatához vezet.
2020 októbere óta havonta legalább 150 ember hal meg szerhasználat következményeként. Az eddigi adatok alapján 2022-ben a kábítószerek miatt elhunytak 71%-a 30 és 59 év közötti, többségében férfiak voltak. Brit-Kolumbiában a nem természetes halálozások vezető oka az illegális kábítószer használatból ered, és az elhunytak számát tekintve a rákos megbetegedések után a második helyen áll. Ezt a helyzetet tovább rontotta a COVID-19 világjárvány, ami bizonyítottan hozzájárult a halálos kimenetelű túladagolási válsághoz.

A probléma orvoslása egyre égetőbb kérdéssé vált a térségben a rendkívül magas számok miatt. A túladagolási válság kezelésére válaszul 2023 január 31. és 2026 január 31. között próbaképpen dekriminalizálják a „kemény” drogokat. Ide tartoznak többek között az opioidok, a kokain, a metamfetamin és az MDMA is. Carolyn Bennett, a mentális egészségért és a szenvedélybetegségekért felelős szövetségi miniszter és egészségügyi miniszterhelyettes döntését azzal indokolta, hogy ezzel az intézkedéssel meg tudják szüntetni a túladagolási válságot a tartományban.

A drogok dekriminalizálásával tehát azok a felnőttek, akik 2,5 grammnál nem nagyobb mennyiségű kábítószert tartanak maguknál, nem kerülnek a rendőrség látókörébe, vagyis nem indítanak ellenük eljárást. A dekriminalizálás azonban nem összetévesztendő a legalizálással. A rendőrség feladata ezeknél a szerhasználó felnőtteknél, hogy tájékoztatást nyújtsanak az egészségügyi és szociális támogatásokkal kapcsolatosan.

A kanadai kormány az egész országban fejlesztette ellátó rendszerét az elmúlt években, annak érdekében, hogy a kábítószer-fogyasztás ne legyen halálos kimenetelű. Az országban több olyan hely is van, ahol a szerhasználók biztonságos körülmények között használhatnak kábítószert. Ezeken a pontokon szakképzett orvosok felügyelik az embereket, így többek között megelőzhető a fertőző betegségek átvitele.
Annak ellenére, hogy ezek a lehetőségek eddig is mindenki számára elérhetőek voltak, nagyon kevesen vették igénybe. Ennek legfőbb oka, hogy az emberek féltek a megbélyegzéstől és a letartóztatástól, ezért szerfogyasztásukat titkolták, így nem kerültek be az ellátórendszerekbe. A dekriminalizálástól a vezetőség azt reméli, hogy az emberekben való félelem eltűnik, és többen kérnek szakértői segítséget, ami megelőzheti a túladagolást.

Az új rendelet értelmében a manapság már járványszerűen terjedő és számtalan emberi életet követelő fentanylt is legálisan fogyaszthatják a felnőttek, hisz a szer egy nagyon erős opioid fájdalomcsillapító. Bár a fentanylt legtöbbször orvosi körülmények között használják, az utóbbi időben egyre többen nem rendeltetésszerűen kezdték el magáncélra szedni. Ebből a kábítószerből már néhány sókristály méretű szem is halálos dózis lehet. A szerhasználók különböző módon juttathatják be a fentanylt a szervezetükbe, akár injektálva, elszívva, szippantva vagy lenyelve. A fentanyl legnagyobb veszélye, hogy nagyon olcsón előállítható és ezzel egyidőben az átlagnál erősebb, éppen ezért a dílerek minden egyéb kábítószerbe belekeverik. Maga a fentanyl, és a fentanyllal kevert drogok (mint például a carfentanyl) nagyon nagy százalékban felelősek az utóbbi idők túladagolásaiért. 2022-ben az illegális kábítószer okozta halálesetek 81%-áért felelős a fentanyl és analógjai. Ez az előző évhez képest csökkenést jelent, ugyanis 2021-ben ez a szám 86% volt.

Az alábbi pontokban összeszedtük, hogy miért kiemelkedően veszélyes a fentanyl:

  • Ízetlen és szagtalan, épp ezért a fogyasztók nem tudhatják, hogy az általuk beszedett anyagba keverték-e vagy sem
  • 20-40-szer erősebb a heroinnál, és 100-szor erősebb a morfiumnál
  • Hatását erősíti, ha alkoholfogyasztással egy időben kerül a szervezetbe

Hivatkozások

BC Gov News – Nearly 1,500 lost to illicit drugs in first eight months of 2022

https://news.gov.bc.ca/releases/2022PSSG0060-001453

Government of Canada – Opioid-and Stimulant-related Harms in Canada

https://health-infobase.canada.ca/substance-related-harms/opioids-stimulants/

BC Gov News – B.C. receives exemption to decriminalize possession of some illegal drugs for personal use

https://news.gov.bc.ca/releases/2022MMHA0029-000850

Vancouver Coastal Health – Supervised consumption sites

http://www.vch.ca/public-health/harm-reduction/supervised-consumption-sites

Government of Canada – Fentanyl

https://www.canada.ca/en/health-canada/services/substance-use/controlled-illegal-drugs/fentanyl.html

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!