Olvasási idő: 6 perc

Illegális doppingszerek a sportban

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.03.21.
A sportban a győzelem lehetősége a legnagyobb motivációs tényező. Ennek érdekében azonban sokan sportszerűtlen eszközökhöz is folyamodnak. A doppingvétség hallatán leggyakrabban az élsportolók szabályszegéseire gondolunk. Becslések szerint 5% és 31% közötti lehet az arány a sportolók körében a teljesítményfokozó szerek használatára vonatkozóan (1). Azonban a 21. század rohanó életmódja, a szociális médiából áradó tökéletesség torz valósága miatt a doppingszerek használata a szabadidős sportolók, fogyókúrázók körében is elterjedtté vált és komoly társadalmi problémát jelent.

Habár az analitikai vizsgálatok egyre precízebb és pontosabb kivitelezésével már egészen kis mennyiségben lehetséges a tiltott anyagok kimutatása, az illegális teljesítményfokozás feltételezhetően nem fog eltűnni. Az 1960-as években elsőként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) lépett fel a sportban használt illegális szerek használata ellen. Napjainkban a NOB mellett az 1999-ben alakult Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) évente frissített listát ad ki a sportolók számára tiltott anyagokról. Magyarországot a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) és a Magyar Doppingellenes Szervezet (HUNADO) képviseli.

A WADA kódexe alapján a következő doppingosztályokat különböztethetjük meg (2).

Tiltott szerek

S0. Nem engedélyezett szerek

S1. Anabolikus szerek

S2. Peptidhormonok, növekedési faktorok, rokonvegyületek és mimetikumok 

S3. Béta‐2 agonisták

S4. Hormon‐ és metabolikus módosítók

S5. Vízhajtók és maszkírozó szerek

S6. Stimulánsok

S7. Narkotikumok

S8. Kannabinoidok

S9. Glükokortikoidok

Tiltott módszerek

M1. A vérbe és a vér alkotóelemeibe történő beavatkozás

M2. Kémiai és fizikai beavatkozás

M3. Géndopping

A tiltólistára olyan anyagok és módszerek kerülhetnek fel, amelyek az alábbi három kritérium közül bármelyik kettőnek megfelelnek:

 • a sportteljesítmény fokozására alkalmas;
 • a sportolóra nézve tényleges vagy potenciális egészségügyi kockázatot jelent;
 • a sport szellemét sérti. 

A WADA legfrissebb, 2023-as jelentése alapján 2021-ben 61%-al nőtt az ellenőrzött minták száma az azt megelőző évhez képest (2021 – 241.430 db, 2020 – 149.758 db). A vizsgálatok jelentős növekedése ugyanakkor azzal is magyarázható, hogy a 2020-as évben a COVID járvány jelentősen akadályozta a doppingellenőrzések elvégzését. Emelett jó hír, hogy még ilyen nagy számú mintaszám növekedése mellett is a pozitív eredmények csökkenése volt megfigyelhető: 2021-ben 0,65 % volt az arány, míg 2020-ban 0,67 % (3).

Miért is jelennek meg a doppingszerek az “amatőr” világban? Ahogy a kábítószerek és a függőség kapcsán azt szokták mondani, hogy valamilyen fájdalmat akarunk elfedni, úgy ezeknek a szereknek a fogyasztása is sok esetben ahhoz a torz világképhez köthető, amely csak a tökéletes testeket, izmokat fogadja el. A sportolók az eredményeket gyorsan, energiabefektetés nélkül szeretnék elérni. A tiltott szerek használata gyorsan, látványos testi változásokat eredményez, a pozitív megerősítés, a dicséret pedig egyfajta jutalmat jelenthet a fogyasztónak, mellyel a további szerhasználatot segítik elő (4). 

A dopping elterjedésének mérése a szabadidősportban nehéz. Egy idén megjelent tanulmányban 8 európai országból nyert adatok eredményei alapján úgy találták, hogy szabadidős sportolók között a doppingolás általános előfordulási gyakorisága 1,6%. Bár úgy tűnik, hogy kevés szabadidősportoló használ illegális szereket a teljesítmény fokozása érdekében, azok, akik mégis használnak, gyakrabban férfiak, mint nők (5).

A tiltólistán szereplő szerek közül néhányat kiemelve, a teljesség igénye nélkül nézzük meg a legjellemzőbb egészségügyi hatásokat (6,7).

Anabolikus szerek

Ezek a szerek meggyorsítják és növelik a fehérjék beépülését a szervezetbe, elősegítik az izomtömeg növekedését. Hosszabb és intenzívebb edzést tesznek lehetővé.

Mindkét nemnél tapasztalható fiziológiai hatások:

 • Akne (bőrproblémák)
 • Férfias kopaszodás
 • Májkárosodás
 • A hosszú csontok növekedési központjainak idő előtti záródása (serdülőknél), ami a növekedés elmaradását eredményezheti
 • Fokozott agresszivitás és szexuális étvágy

Férfiak:

 • A mellszövet fejlődése
 • A herék zsugorodása
 • Impotencia
 • A spermatermelés csökkenése.

Nők:

 • A hang mélyülése
 • Az emlők fejlődésének megszűnése
 • Szőrnövekedés az arcon, a hason és a hát felső részén
 • Rendellenes menstruációs ciklusok.

Az anabolikus szteroidok veszélyeit bizonyítja a német súlylökőnő, Heidi Krieger sajnálatos esete. Heidit egészen fiatalon, 10 éves korában tudta nélkül kezdték el ezen szerekkel “kezelni” a siker érdekében. 18 éves korára már teljesen férfias kinézete és testalkata lett. A teste átalakulásának elfogadását jelentő lelki teher mellett ízületeit örökre tönkretették az anabolikus szerek. Heidi végül testének átoperálása mellett döntött és nevét Andreasra változtatta (lásd 1. kép) (8).

1.kép: Heidi Krieger az 1986-os Európa-bajnokságon és napjainkban férfivé operálását követően (8).

Növekedési hormonok, Peptidhormonok

Ide tartozik például a HGH (emberi növekedési hormon), az EPO (eritropoetin), vagy a HCG (humán koriális gonadotropin). Az izom növekedésének és erejének növelésére a HGH-t és a HCG-t használják. A sérülésből vagy intenzív edzés fáradtságából való gyorsabb felépülést a HGH-vel segítik elő. Az EPO fehérjetermészetű hormon, a csontvelő őssejtjeire hat és elindítja a vörösvértestek érését, aminek következményeként a keringő vérben megemelkedik a vörösvértestek szám, így a vér több oxigént tud a sejtekhez szállítani.

A HGH akromegáliát, avagy a végtagok, arc és belső szervek kóros megnagyobbodását okozza. Az EPO helytelen használata a vér besűrűsödését okozhatja, trombózis vagy szívinfarktus általi halálhoz vezethet.

Stimulánsok 

A stimulánsok – amelyek gyakran fellelhetőek étrendkiegészítő formájában a boltok polcain – csökkentik a fáradtság érzetet. 

Számos egészségügyi veszélyt okoznak, mint például a vérnyomásnövekedés, agresszió, függőség kialakulása, étvágycsökkenés, fokozott és szabálytalan szívműködés, mellkasi fájdalom, fejfájás.

A tiltott módszerek közül a vérdoppingot emelnénk ki. A vérdopping az a gyakorlat, amikor bizonyos technikákkal és anyagokkal visszaélve növelik a szervezetben lévő vörösvértestek számát. A vérdoppinghoz három széles körben ismert anyagot vagy módszert használnak, nevezetesen az eritropoetint (EPO), a szintetikus oxigénhordozókat és a vérátömlesztést. Az eljárás fokozott terhelést jelent a szívnek, véralvadást, szélütést, szívrohamot és akár tüdőembóliát is okozhat. A vérátömlesztéssel pedig megnő a fertőző betegségek, például az AIDS vagy a hepatitis kockázata.

A felsorolt mellékhatások, veszélyek mellet számos életveszélyes és tragikus eset is intő példa lehet: Gregg “felrobbant karú” Valentino neve önmagáért beszél, ugyanis sikerült annyira túlzásba vinnie a doppingolást, hogy a karja szó szerint felrobbant, amikor egy sterilizálatlan tű okozta elfertőződést saját kezűleg kísérelt megműteni. Több ízben fordult elő, hogy testépítők szívrohamban, vagy máj- és veseelégtelenségben haltak meg a túlzásba vitt szerhasználat következtében (9). Kísérleti bizonyítékok támasztják alá, hogy a  növekedési hormon (GH) és az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) – melyek gyakorta használt szerek a doppingolók körében – a rák kialakulásának és progressziójának minden kulcsfontosságú szakaszát módosítják és az emlő-, a vastagbél-, a tüdő- és a prosztatarák fokozott kockázatát eredményezi (10). 

A tiltott teljesítményfokozók és azok veszélyeinek tárgyalásakor azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezen szerek éppúgy megjelenhetnek a diétázók, a testképzavarral küzdő egyének étrendjében, vagy szellemi-, illetve szexuális teljesítmény fokozásának céljával. A tiltott szerek mellett a legális gyógyszerek nem rendeltetésszerű használata is gyakori. A legújabb őrület a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott injekciós tollak beszúrása, hogy használói gyorsan és könnyen nádszálvékonnyá fogyhassanak. Az Ozempic nevű szer indokolatlan használata számos veszélyt tartogat (émelygés, hasmenés, hányás, alacsony vércukorszint, kiszáradás), ami pedig még aggasztóbb, hogy elveszik azok elől, akiknek valóban szükségük lenne a szerre (11). A szellemi és szexuális teljesítményfokozás esetében pedig már meg is érkeztünk az illegális úton beszerzett (Kamagra) vagy hamisított gyógyszerekhez (Viagra), illetve a kábítószerek piacára is. 

A jelentős egészségügyi kockázatok mellett is virágzik a doppingszerek és a tiltott teljesítményfokozók feketepiaca. Az úgynevezett Pajzs-művelet (Operation Shield) a hamisított és visszaélésszerűen használt gyógyszerek és doppingszerek kereskedelmének felszámolására irányuló globális erőfeszítés. A 2022 áprilisa és októbere között lezajlott műveletet Franciaország, Görögország, Olaszország és Spanyolország vezette, és 28 ország (19 uniós tagállam és 9 harmadik ország) rendőrségei és vámhatóságai vettek részt benne. Az eredmények számadatai egészen megdöbbentőek: több mint 10,5 millió gyógyszerkészítményt foglaltak le, több mint 40 millió euró értékben. 349 gyanúsítottat tartóztattak le vagy jelentettek fel az igazságügyi hatóságoknál és 10 titkos laboratóriumot zártak le (12).

Összességében megállapíthatjuk, hogy az illegális teljesítményfokozó szerek elárasztják Európát, rengeteg szálon kapcsolódnak a gyógyszerhamisításhoz. A doppingszerek használata pszichés és fizikai függőséget okoz és jelentős egészségügyi veszélyekkel jár, amely nem csak az élsportolókat, hanem a társadalom több csoportját is érintő probléma. Kevesen tudják, hogy ezzel nemcsak egészségügyi kockázatot vállalnak, illetve nemcsak sportetikai vétséget követnek el, de egyben bűncselekményt is megvalósítanak. A fogyasztás és a kereskedelem csökkentése csakis a megfelelő egészségügyi veszélyek felvilágosításával és a büntetőjogi, illetve sportbeli szankciók alkalmazásának együttesével érhető el.Felhasznált források

1: Malve HO. Sports Pharmacology: A Medical Pharmacologist’s Perspective. J Pharm Bioallied Sci. 2018 Jul-Sep;10(3):126-136. doi: 10.4103/jpbs.JPBS_229_17. PMID: 30237683; PMCID: PMC6142890.

2: The Prohibited List | World Anti Doping Agency

https://www.wada-ama.org/en/prohibited-list#search-anchor (letöltés ideje: 2023.03.11. )

3: Doppingvizsgálati számok jelentése (2021) A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) 2023. január 17-én közzétette a jelentését a 2021-ben elvégzett doppingvizsgálati darabszámokról

https://www.antidopping.hu/Hirek/Doppingvizsgalati_szamok_jelentese_2021.html (letöltés ideje: 2023.03.11.)

4: Gyors út a győzelemhez: a dopping – Mindset Pszichológia

https://mindsetpszichologia.hu/gyors-ut-a-gyozelemhez-a-dopping (letöltés ideje: 2023. 03. 18.)

5: Christiansen, A.V., Frenger, M., Chirico, A. et al. Recreational Athletes’ Use of Performance-Enhancing Substances: Results from the First European Randomized Response Technique Survey. Sports Med – Open 9, 1 (2023). https://doi.org/10.1186/s40798-022-00548-2

6: Health Effects of Doping | Sport Integrity Australia

https://www.sportintegrity.gov.au/what-we-do/education/health-effects-of-doping (letöltés ideje: 2023.03.10.) 

7: Milyen tiltott doppingszerek és eljárások vannak? – National Geographic

https://ng.24.hu/tudomany/2004/08/19/milyen_tiltott_doppingszerek_es_eljarasok_vannak/ (letöltés ideje: 2023.03.9.)

8: Férfivá doppingolták a keletnémet súlylökőnőt | 24.hu

https://24.hu/tudomany/2015/11/17/ferfiva-doppingoltak-a-keletnemet-sulylokonot/ (letöltés ideje: 2023.03.12.)

9: A testépítés szégyenfala

https://www.muscleandfitness.hu/stilus/567-a-testepites-szegyenfala (letöltés ideje: 2023.03.18.)

10: A doppingolás és a rák kockázata | sportorvos.hu

https://sportorvos.hu/doppingolas-rak-kockazata

11: Itt az új őrület a fiatalok körében, ám a fogyáshoz használt új „doppingszer” igen veszélyes | Mandiner

https://mandiner.hu/cikk/20230206_ozempic_fogyas_cukorbetegseg (letöltés ideje: 2023.03.18.)

12: Authorities take medicines and doping substances worth over EUR 40 million off the market | Europol
https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/authorities-take-medicines-and-doping-substances-worth-over-eur-40-million-market (letöltés ideje: 2023.03.13.)

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!