Olvasási idő: perc

Interjú Dr. Sófi Gyulával a drog indukálta pszichózisról

Szerző
Dátum
2021.10.22.

Dr. Sófi Gyulával, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályának osztályvezető főorvosával, igazságügyi gyermekpszichiáter szakértővel beszélgettünk. Pontosan mi a drog indukálta pszichózis? Miért különösen veszélyes, ha létrejön a pszichotikus állapot a gyermekek, serdülők körében? Hogyan lehet kezelni? Akár egyetlen slukk füves cigi is okozhat pszichózist? Interjúnkból kiderül!

A drog indukálta pszichózis kialakulását nagyon sok faktor befolyásolja. Dr. Sófi Gyula klinikai tapasztalata szerint minél fiatalabb egy személy, annál inkább érzékeny az idegrendszere a különböző biokémiai változásokra. Elmondása szerint nem egy alkalommal fordult már elő, hogy 13-15 éves gyermekeknél egyetlen kábítószer-használat hetekig tartó mély tudatzavart okozott. Ilyen esetben hallucinációk, derealizáció jellemző, mely nagyon megviseli a gyermeket és környezetét, így csak osztályos kezeléssel orvosolható.

A serdülőkori kannabisz-fogyasztás 300%-kal fokozza a fiatalkori skizofrénia, a pszichózis kialakulásának a valószínűségét.

Dr. Sófi Gyula, osztályvezető főorvos, Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet

Dr. Sófi Gyula azt is elmondja, hogy van, akinél egyetlen slukk elszívása kialakít pszichotikus epizódot, míg másoknál hónapok, vagy akár évek múlva jelenik meg a drog indukálta pszichózis. Az viszont kimutatható, hogy az érdeklődés elvesztése, memóriazavar, koncentrációs zavar mindegyik tartós kannabisz-fogyasztó serdülőt érinti. Fontos tehát felhívni a figyelmet a gyermekkori droghasználat veszélyeire!

Köszönjük szépen Dr. Sófi Gyulának az interjút!

Interjú Dr. Sófi Gyula osztályvezető főorvossal

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!