Olvasási idő: 25 perc

Interjú Németh Zsolt kriminológussal

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.06.14.

Mi a legjellemzőbb kábítószerrel kapcsolatba hozható bűnelkövetés Magyarországon? Mit jelent a kriminalizálódás? Intézetünk munkatársa, Németh Zsolt PhD, kriminológus válaszol kérdéseinkre. Az interjút Szabó Jennifer pszichológus készítette.

Az illegális pszichoaktív szerek és a bűnelkövetés jelensége számos ponton kapcsolódik egymással. Hogyan kapcsolódik ide a kriminológia tudománya?

A kriminológia alapvetően megértő tudomány. Meg akarja ismerni az emberi magatartást. Nagyon sokáig a büntetőjog elég volt, azonban ahogy fejlődött a világ, bebizonyosodott, hogy ez így nem megy. A büntetőjogot nem érdekli, hogy az adott bűncselekményt miért csinálja az ember. Ez a hiány hozta létre a kriminológiát.

Németh Zsolt PhD, kriminológus

Németh Zsolt nem csak a bűnelkövetéssel, hanem a prevencióval kapcsolatban is megosztja velünk gondolatait. Kriminológusként úgy gondolja, hogy a hangsúlynak a korai figyelmeztető rendszeren és a problémák megelőzésén kellene lennie. Amennyiben már rendőri intézkedésre kerül sor kábítószer-fogyasztás miatt, azonnal egészségügyi vagy szociális szervezet segítségére lenne szükség.

Interjú Németh Zsolt kriminológussal

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!