Olvasási idő: perc

„A legfontosabb, hogy soha senki ne féljen segítséget kérni” – interjú Takács Bertolddal

Szerző
Dátum
2021.10.03.

Drognapló sorozatunkban olyan személyekkel készítünk interjút, akik valamilyen módon érintettek a szerhasználatban. Jelen esettanulmányunkban Takács Bertold felépülő függő meséli el nem mindennapi történetét, aki ikertestvérével együtt járta végig a függőség, majd a felépülés útját. Milyen okokra vezethető vissza Berti 8 évig tartó illegális szerhasználata?

Berti jó családi körülmények között nőtt fel, édesapja válogatott, profi labdarúgó volt. Szerhasználatának kialakulását három okra tudja visszavezetni, melyek közül az első szintén édesapjához kapcsolódik. Ikertestvérével mindig ikonként tekintettek sikeres focista apjukra, ám mivel sokat volt külföldön, a családi közegben hiányokat éltek meg. A második fontos tényező az öröklődés, Berti nagypapája súlyos alkoholfüggőséggel élt.

Tetszett, hogy mindig énekelt. Már akkor éreztem egy vonzalmat, hogy jó ez az élet. Hogy milyen jó a papának, hogy nincs a tudatánál, és jó kedve van, felszabadult.

Takács Bertold, tapasztalati szakértő

A következő töréspont Berti életében szüleinek válása volt. Ezt követően a fiúk „rossz társaságba” keveredtek, Berti elmondása szerint kezdte otthon érezni magát az akkori baráti társaságában. Berti és ikertestvére követve édesapja nyomdokait évekig a Videoton nevű csapatnál focizott, ám ez is kezdett elhanyagolódni az életében. A legnagyobb traumát 13 éves korában élte át, amikor meghalt édesapja, aki csupán 38 éves volt. Ezt követően Berti menekülni kezdett, itt történt meg az első szerhasználata. A mefedront, vagy a KATI néven ismert illegális pszichoktív szert kezdte el fogyasztani, amely viszonylag korán függőséget okozott. Berti úgy érezte, már 2-3 hét után nem a kívánt hatás elérésének érdekében fogyasztott, hanem azért, hogy ne legyen rosszul.

Eltelt 8 év az életemből úgy, hogy körülbelül nem emlékszem semmire. Én a biofűvel csúsztam le nagyon (…), volt olyan, hogy másfél-két óránként kipattantam az ágyból és szívnom kellett.

Takács Bertold, tapasztalati szakértő

Berti mélypontja akkor érkezett el, amikor majdnem megütötte nagymamáját, mivel ő nem adott neki pénzt a további drogok beszerzésére. Berti ekkor már úgy érezte, súlyos problémái vannak, és változtatni szeretne az életén. Nagynénje segítségével eljutott a Székesfehérvári Drogambulanciára, ahonnan a Ráckeresztúri Drogterápiás Otthonba irányították. Berti 10 hónapot töltött a rehabon, 2015 februárjában ért véget a terápiájának ezen része. Azóta 6 éve teljesen tisztán éli életét. Berti talált egy olyan belső békét, amely bármilyen élethelyzetben megnyugtatja őt. Óriási hálát érez mentora, Hamar János felé, aki a Ráckeresztúron töltött idő után is segítségére volt a józan élet megtartásában és céljainak elérésében.

Köszönjük szépen Berti, hogy őszintén elmesélted nekünk történetedet, sok sikert kívánunk céljaid eléréséhez!

Interjú Takács Bertolddal

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!