Olvasási idő: 45 perc

Interjú Zanati Balázs torontói rendőrrel

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.08.09.

Interjúnkban Zanati Balázzsal beszélgettünk, aki a Torontói Rendőrségen teljesít szolgálatot közösségi rendőrként 2009-től. Balázs nemcsak a helyi kábítószer-problémákról számol be, de elmeséli tapasztalatait a Kanadában évek óta zajló marihuána-legalizálással kapcsolatban is. Az interjút Dr. Habil. Christián László, az NKE tanszékvezető egyetemi docense, intézetünk új folyóiratának, az Interdiszciplináris Drogszemlének a főszerkesztője készítette.

Zanati Balázs Keszthelyről származik, hazánkban katonai főiskolát végzett, majd a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott. Ezt követően Afganisztáni missziót teljesített, majd 2005-ben költözött el Kanadába. Jelenleg a Torontói Rendőrségen teljesít hivatásos rendőri szolgálatot, ahol néhány év járőri munka után a belvárosba kérte át magát. Balázs közösségi rendőrként felel körzete biztonságáért, ahol a mindennapokban rengeteg kábítószerrel kapcsolatos problémával találkozik.

Miért kell közösségi rendőrként a személyes kapcsolatokat kiépíteni és óvni?

Balázs szerint egy hivatásos rendőrnek a munkája során minél több emberrel kell személyes kapcsolatot teremtenie, hiszen el kell nyerjék a lakók bizalmát.

„Ha egy társadalom szereti a rendőreit, akkor jóval könnyebb és gyümölcsözőbb azt a hivatásos munkát elvégezni.

Zanati Balázs, Torontói Rendőrség

Interjú Zanati Balázs torontói rendőrrel

Fordulópontot jelentett-e a 2018-ban bevezetett legalizálás a marihuána fogyasztását illetően?

Balázs 12 éves rendőri tapasztalata szerint számos negatív hatással járt a marihuána legalizálása. Jelentősen növekedett a marihuána és az egyéb kábítószerek fogyasztásának aránya, illetve az ehhez kapcsolódó bűncselekmények (főként a vagyon elleni bűncselekmények) száma is több lett. Balázs szerint az illegális kereskedelem szigorúbb szabályozására lenne szükség ahhoz, hogy visszaszorítsák a kábítószer okozta problémák elhatalmasodását.

 

Köszönjük szépen Balázs, hogy elfogadtad a felkérésünket és reméljük, hogy együttműködésünk gyümölcsöző lesz a jövőben is!

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!