Olvasási idő: 4 perc

Ítéletet mondtak a magyarok a német kannabisz legalizáció kapcsán

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.09.13.

A Drogkutató Intézet a Magyarországra is veszélyt jelentő német drogliberalizációs folyamatok kapcsán készített közvéleménykutatást a magyar polgárok körében. A felmérés résztvevői nagy többségben úgy gondolják, a marihuána árt az egészségnek, a kiskorúakat pedig meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Bár a droghasználattal összefüggő társadalmi toleranciaszint világszerte emelkedik, a válaszadók kétharmada akkor sem engedné gyermekének a marihuána fogyasztását, ha az legális lenne Magyarországon.

 

A válaszadók többsége úgy véli, a marihuána használata egészségügyi kockázatot jelent, éppen ezért nem támogatja az engedélyezését Magyarországon – ez derült ki a Drogkutató Intézet közvélemény-kutatásából. A kitöltők véleményt mondtak többek között a drogliberalizációs folyamatokról, a kiskorúak védelméről és a kábítószerekkel kapcsolatos büntetések mértékéről is.

 

A többség szerint a marihuána káros az egészségre

A résztvevők 71,6%-a válaszolta azt, hogy szerinte a marihuána árthat a fogyasztók egészségének, 50,9%-a pedig nem is támogatná használatának engedélyezését – minden negyedik megkérdezett viszont maximálisan támogatná. Másképp viszonyultak a németországi legalizációs folyamatokhoz, ott csupán 46%-uk ítéli el a törekvést, 27,6% teljes mértékben egyetért vele.

A válaszadók többsége (55%) szigorítaná a kábítószerekkel kapcsolatos büntetési tételeket, 57,2% pedig akkor sem fogyasztana belőlük, ha tudná, nem büntetik meg érte – a „biztosan igen” lehetőséget 13,9% választotta.

 

A faluban élők kevésbé megengedők a drog legalizálásával kapcsolatban

A kitöltők 39%-a teljesen elítéli a kábítószerfogyasztást, illetve a szerhasználókat, viszont az „inkább elítélem”, az „inkább nem ítélem el” és az „egyáltalán nem ítélem el” opciók szinte azonos, 17% körüli eredményt értek el.

A drog legalizálásával kapcsolatos törekvéseket a kitöltők 33,2%-a teljes mértékben elítéli, a második leggyakoribb válasz (22,1%) éppen az ellenkezője, azaz teljes mértékben támogatja. Érdekesség, hogy a faluban élő kitöltőknél 70%-os az aránya az elítélőknek, tehát lényegesen magasabb a többi településtípusnál.

 

A fiataloknak nincs keresnivalójuk az utcán késő este

A közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy az egyik legnagyobb egyetértés (66,8%) a válaszadók között abban volt, hogy a kiskorúakat meg kell védeni a kábítószert pozitív módon bemutató médiatartalmaktól. Csaknem 57% felelt úgy, hogy a kábítószerfogyasztás miatt jogerősen elítélteket el kell tiltani azoktól a szakmáktól, amelyekben közvetlenül gyerekekkel foglalkozhatnak.

A válaszadók 67,1%-a akkor sem engedné gyermekének a marihuána-fogyasztást, ha legális lenne Magyarországon, 18,2% inkább engedné, 6,8% pedig maximálisan támogatná ebben.

A Drogkutató Intézet rákérdezett az izlandi típusú szabályozásra is, amelynek értelmében 14 év alatti gyermek nem tartózkodhat közterületen 22 óra után: a kitöltők 68,6%-a teljes mértékben egyetért azzal, hogy a fiataloknak késő este, felnőtt kísérete nélkül nincs keresnivalójuk az utcán.

 

Előzmények

Az elemzés azért vált különösen aktuálissá, mert a kábítószerrel és annak szabályozásával kapcsolatos vélekedés mind egyéni, mind társadalmi és döntéshozói szinten átalakulóban van. Napjainkban egyre több országban döntenek úgy, hogy engedélyezik az állampolgároknak a kábítószer-használatot – elsősorban a fogyasztókat érintő stigmatizáció elkerülését, és az igazságszolgáltatás terheinek csökkentését hangsúlyozva. Eközben világszerte emelkedni látszik a kábítószer-használattal összefüggő társadalmi toleranciaszint.

 

A kutatásról

A Drogkutató Intézet nem reprezentatív közvélemény-kutatásában 1122 fő válaszolta meg az online kérdőív formájában feltett húsz kérdést 2023. március 27. és április 17. között.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!