Olvasási idő: 8 perc

Kábítószerek hatása a magzatra

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2024.01.22.
A drogfogyasztás jelentősen növeli a születendő gyermeknél a maradandó tanulási, koncentrációs, értelmi zavarok megjelenésének valószínűségét. A terhesség alatti kábítószer-használók körében jóval gyakoribb a vetélés, koraszülés, növekedésbeli elmaradás és lepényleválás is. Az elvonási tünetek kialakulnak az újszülött csecsemőben is, de a halláskárosodás, a hirtelen csecsemőhalál, valamint a viselkedési zavarok és idegrendszeri tünetek is gyakrabban fordulnak elő a kábítószer-fogyasztó anyák babáinál.

 

A magzat hónapokon keresztül a méhlepény és a méh érhálózatának kialakulása következtében, a köldökzsinóron keresztül kapja a táplálékát, amelyen keresztül nemcsak a tápanyagok, hanem a kismama által fogyasztott károsító anyagok is eljuthatnak hozzá. A különböző élvezeti szerek a baba szellemi és testi fejlődését is befolyásolják. A terhesség alatti kábítószerfogyasztás ártalmas a fejlődő magzatra és az újszülöttre. A gyermekáldás előtt álló nők rengeteg egészségügyi tanácsot kapnak, többek között, hogy tartózkodjanak bizonyos szerek, leginkább a kábítószerek használatától. A cél, a fejlődő magzat egészségének megőrzése mellett, természetesen a saját maguk egészségének megőrzése is. A kábítószer-fogyasztás nagymértékben növeli a várandósság alatti és a szüléskori szövődmények kockázatát. Minden nő, aki terhesség alatt kábítószert fogyaszt, gyermeke életével játszik. (HáziPatika, 2016) (Sándor, 2009) (Egészségvonal, 2023) (G1 Intézet, 2024)

A drogok használata törvénybe ütközik, tehát az anyuka nemcsak a babának és saját magának árt, hanem törvényt is sért. A kábítószerek közül több olyan is akad, amelynek nagyon komoly egészségügyi kockázata van az édesanyára és a magzatra egyaránt.

 

Kokain hatása a magzatra

A terhesség alatti kokainhasználat (a témában megjelent korábbi publikációnkat itt olvashatják) képes negatívan befolyásolni a magzat fejlődését. Hatására mind a szülés előtt, mind utána nagyon komoly elváltozások jelentkezhetnek például a szív pitvaraiban és kamráiban, de okozhatja a szív nem megfelelő fejlődését vagy aritmiát is. A kokain miatt a még meg nem született magzat szív szövetei elhalnak és a szívbetegségek kockázata megnő. A szív mellett a kokain a vesék működésére és fejlődésére is károsan hat. Emiatt a vese vérszűrő és vizelettermelő képessége lecsökken, és egészséges veseszövetek helyett ciszták nőnek bennük. Ennél fogva a terhesség alatt kokaint fogyasztó nők gyermekei gyakran szorulnak dialízisre és veseátültetésre, de ha mindkét vese érintett, a csecsemők az esetek nagy részében nem élik túl. Mivel a kokain hatására a vérerek összezsugorodnak, a vérnyomás emelkedik, a placenta nem kap megfelelő oxigén-utánpótlást, ami méhlepény leváláshoz vezethet, ez pedig mind a magzat, mind az anya életét veszélyezteti. A kokainhasználat miatt szintén megnő, egészen pontosan megháromszorozódik a koraszülés esélye, ez a baba tüdejének, szívének és agyának nem megfelelő fejlődéséhez vezethet. De még ha időben is születik a gyermek a kokain okozta sérülések miatt hasonló mértékű lesz a valószínűsége, hogy a testéhez képest túl kicsi fejjel születik, ami sajnos sok esetben együtt jár a magzat agyi fejlődésének akadályaival. (HáziPatika, 2016)

Az anya terhesség alatti kokainfogyasztása vetéléshez vezethet. Ritkán, a terhesség korai szakaszában, a kokain veleszületett fejlődési rendellenességeket okoz, amely érintheti a vesék mellett a szemeket, az agyat és a végtagokat is. Kokainfüggő anya gyermeke nagyobb valószínűséggel lesz alacsonyabb születési súlyú, és az átlagosnál kisebb lesz a hossza és a fejkörfogata. Mivel az opiátok átjutnak a méhlepényen, az újszülött már azokhoz szokva jön világra. Az elvonási tünetek általában a születés után 72 órán belül jelentkeznek: nyugtalanság erőteljes sírással, ingerlékenység, merev izmok, hányás, hasmenés, verejtékezés, szapora légzés és görcsök lépnek fel. (Sándor, 2009)

A kokainfüggőségben szenvedő terhes nők hajlamosak lehetnek a bőrfertőzésekre, a vérszegénységre és az alultápláltságra. A megfigyelések szerint miután a baba megszületett, a kokainfüggő nőknél sokkal súlyosabb a szülés utáni depresszió, mint azoknál, akik nem fogyasztottak kokaint. Megjelennek az elvonási tünetek lehetséges mellékhatásai is, gyakran szorongás és öngyilkossági gondolatok kíséretében. Az önkárosító életmód, a veszélyes szituációk előidézése, a felelőtlen magatartás, a baba elhanyagolása végül odavezethet, hogy a gyermeket röviddel a szülés után eltávolítják az anya mellől. Emellett a kokainfüggőség bizonyítása esetén az anyáknak a jogi következményekkel is szembe kell nézniük. Terhesség alatt az anya az egyetlen védelem a baba számára, és ha az a terhesség alatt kokaint fogyaszt, eltávolítja ezt a védelmet súlyosan veszélyeztetve így gyermeke életét. Ezenfelül a kokain csökkenti a vérkeringést a méhben, így nem jut megfelelő mennyiségű oxigén a magzathoz, ami megnöveli a magzat szívfrekvenciáját és a vérnyomását. A kokain expozíciója gyengíti a baba szívét, és a születési stressz sokkal nagyobb terhelést okoz, mint amennyit a baba képes kezelni. Az így született csecsemőknél szívelégtelenség és szív-érrendszeri problémák alakulhatnak ki, emellett sérülhet az autonóm és központi idegrendszerük is. Ha a magzat túl is éli a kokainfogyasztás mellett fennálló terhességet, gyakran idő előtt, gyenge testsúllyal és nem teljesen kifejlett fejjel születik. Továbbá sokkal alacsonyabb testmagasságú lesz, mint azok a csecsemők, akik nem érintkeztek kokainnal. Nem mellesleg bebizonyosodott, hogy a drogfüggő anyák gyermekeinél kamaszkorban viselkedés problémák, nyelvi és koncentrációs zavarok lépnek fel. A kokain és a bomlástermékei az anyából az anyatejbe jutnak, amire a csecsemők nagyon érzékenyek. Az anyatej által kokainnak kitett babáknál extrém ingerlékenység, remegés, hányás és hasmenés tapasztalható. A szoptatás a legjobb módja annak, hogy a csecsemőket az első életévük során megfelelő táplálékhoz juttassuk. Ha azonban az anya kokainnal mérgezi a testét, azzal nemcsak saját, de születendő gyermeke egészségét is súlyosan károsítja. Néhány esetben az anya „továbbítja” függőségét a gyermekbe és a baba első evilági tapasztalása az elvonási tünetek és a rehabilitáció lesz. (G1 Intézet, 2024)

 

Heroin hatása a magzatra

A heroin rövid időn belül képes teljesen lerombolni az egészséges szervezetet, amely ráadásul az egyik legerősebb függőséget okozó kábítószer, a leszokás csak súlyos elvonási tünetek mellett lehetséges. A heroin addiktív hatása nem csak a terhes nőt, de a babát is érinti. De még ha nem is válik a magzat függővé és ha az anya megpróbál leszokni a szerről születendő gyermeke miatt, az elvonási tünetek akkor is negatív hatással lehetnek a magzatra. Az újszülöttkori absztinencia-szindróma olyan tünetekkel jelentkezik, mint az ingerlékenység, a testhőmérséklet megfelelő szabályozásának hiánya, vagy különféle rohamok. A heroin bevitelének módja további betegségeket okozhat. Mivel vénás injekcióval juttatják a szervezetbe, a nem steril tűkkel a heroinisták könnyen beolthatják magukat olyan fertőző ágensekkel, mint a Hepatitisz B vagy a HIV vírus. Ezek a betegségek pedig a babát is megfertőzik, akinek születésüktől fogva nincs esélyük a zavartalan életre. A heroinhasználat elváltozásokat okozhat a placentában és az oxigén, valamint a tápanyagellátásért felelős köldökzsinórban. Ennek eredményeképpen a koraszülés esélye óriásira nő, aminek rengeteg fejlődési rendellenesség lehet az eredménye. A felmérések szerint a heroinista anyák gyermekei négy és félszer nagyobb eséllyel születnek korán és alacsony súllyal. (HáziPatika, 2016) (Matthews, 2016)

 

Marihuána hatása a magzatra

A magzat szempontjából az egyik legveszélyesebb kábítószer a kokain és a heroin mellett a marihuána (VersysClinics, 2023). A kannabisz a világ nagy részén egyre szélesebb körű társadalmi elfogadottságot élvez. Magyarországon is a kannabisz a legelterjedtebb drog minden korosztályban (Tátrai, 2016). Azon gyermekek, akiknek édesanyja a terhesség alatt rendszeresen marihuánát fogyasztott, koncentrációs zavarokkal küzdenek. Amennyiben el akarják kerülni, hogy gyermeküknek memóriazavarai legyenek a várandós, illetve a szoptató anyáknak tartózkodniuk kellene a marihuána fogyasztásától (Origo, 2003). A várandóság alatt a kannabisz használatának több, rendkívül súlyos következményei vannak: anyai vérszegénység, a baba alacsony születési súlya, kisebb testhossza és fejkörfogata, az intenzív újszülöttellátás szükségessége, illetve a koraszülés ténye (Tátrai, 2016).

A graviditás idején a marihuána használóinál másfélszer magasabb volt a halvaszülés és az idő előtti burokrepedés aránya azokhoz képest, akik nem használtak ilyen kábítószert, illetve a hét napon túli kórházba kerülések száma is meghaladta a szert nem használók átlagát. A kenderfogyasztóknál jelentősen gyakoribb volt a koraszülés (1,4x) és a méhen belüli növekedés-visszamaradás (1,35x) is. Arról jelenleg még keveset tudunk, hogy felnőttkorra milyen hatásai lesznek annak, ha magzati korban a kender hatóanyagaival találkozott a fejlődő idegrendszer, arra azonban egyre több a bizonyíték, hogy a memóriára, az érzelmi fejlődésre és a verbális képességekre gyermekkorban káros hatással van. (HáziPatika, 2019)

 

Amfetamin-származékok hatása a magzatra

Az amfetamin-származékok a központi idegrendszer fokozott izgalmi állapotát okozzák. Vizsgálatok során ellenőrizték, hogy milyen hatással van a magzatra azon anyák esetében, akik a gyógyszert étvágy-csökkentőnek, narkolepszia kezelésére, vagy illegális drogként fogyasztották. Azt hamar igazolták, hogy a szer gyorsan átjut a méhlepényen, és közel 6 óráig ugyanolyan koncentrációban van jelen a baba vérében, mint az anyáéban, kifejtve ugyanazon káros hatásokat, mint a felnőtt szervezetben. Több felmérés is kimutatta, hogy a droghasználat következménye fejlődési rendellenesség lehet, leggyakrabban szívfejlődési rendellenesség. A legkönnyebben a dextroamphetamine tartalmú étvágycsökkentők hatása volt vizsgálható. Húgy- és ivarszervi fejlődési rendellenességeket, szívfejlődési hibákat, nyúlajkat, súlyos végtagdeformitásokat és veleszületett csípőficamot találtak. Emellett kimutatták, hogy droghasználat során megnövekedett a koraszülések, a kis súlyú újszülöttek, és a spontán vetélések száma. (Webbeteg, 2010)

 

Kábítószerfogyasztás hatása a magzatokra és az újszülöttekre

A várandóság alatt a kábítószerfogyasztás komoly veszélyekkel járhat a magzatokra és az újszülöttekre nézve. Az leendő édesanyák és édesapák sokat tehetnek a magzat egészségének védelmében, és az egyik legkritikusabb lépés a káros szenvedélyek, például a kábítószerfogyasztás elhagyása, lehetőleg már három hónappal a tervezett fogamzás előtt. A drogfogyasztás számos káros hatással járhat, mint például a koraszülés, alacsony születési súly, valamint a magzat testi fejlődésének elmaradása. A kábítószerhasználat jelentősen növeli a születendő gyermek esetében a maradandó tanulási, koncentrációs és értelmi zavarok kialakulásának kockázatát, beleértve a lassú értelmi fejlődést, hiperaktivitást, tanulási nehézségeket, gyenge emlékezőképességet, mozgáskoordinációs zavarokat, beszédzavart, gyenge hallást és társadalmi beilleszkedési problémákat. Terhesség alatt a kábítószer-használók körében gyakoribbak a vetélések, koraszülések, növekedésbeli elmaradások és lepényleválások. Az újszülötteknél kialakulhatnak elvonási tünetek, és a kábítószer-fogyasztó anyák csecsemőinél gyakrabban fordul elő halláskárosodás, hirtelen csecsemőhalál, valamint viselkedési és idegrendszeri zavarok (VersysClinics, 2023).

 

Források:

Egészségvonal, 2023, Nemzeti Népegészségügyi Központ (2023.07.10.), letöltés dátuma: 2024.01.15., Káros szenvedélyek elhagyása várandósként, forrás: https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges-cikkek/1537-karos-szenvedelyek-elhagyasa.html

G1 Intézet, 2024, G1 Intézet, letöltés dátuma: 2024.01.16., Terhesség hétről-hétre – A terhesség előtti hetek, hónapok, forrás: https://g1intezet.hu/index.php/tudjon-tobbet-tolunk/babavaras/286-terhesseg-hetrol-hetre.html?start=2

HáziPatika, 2016, HáziPatika (2016.08.10.), letöltés dátuma: 2024.01.15., A drogok hatása a terhességre, forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/noi_bajok/cikkek/a_drogok_hatasa_a_terhessegre

HáziPatika, 2019, HáziPatika (2019.01.13.), letöltés dátuma: 2024.01.16., Fogyaszthat-e marihuánát egy terhes nő? forrás: https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/orvosnal/cikkek/fogyaszthat-e_marihuanat_egy_terhes_no

Matthews, 2016, Stephen Matthews (2016.08.02.), letöltés dátuma: 2024.01.17., Revealed, exactly how drinking, smoking and illegal drugs can harm your unborn baby, forrás: https://www.dailymail.co.uk/health/article-3718451/Revealed-exactly-drinking-smoking-illegal-drugs-harm-unborn-baby.html

Origo, 2003, Origo, 2003.03.26., letöltés dátuma: 2024.01.18., A marihuána-fogyasztás a magzat agykárosodásához vezethet, forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20030326amarihuanafogyasztas.html

Sándor, 2009, Sándor, K. (2009.03.03.), letöltés

dátuma: 2024.01.16., Terhesség alatti kábítószerfogyasztás, forrás: https://www.informed.hu/betegsegek/pediatrics/newborns_babies/drugs/terhesseg-alatti-kabitoszerfogyasztas-1529.html

Tátrai, 2016, Tátrai Péter, 2016.04.18., letöltés dátuma: 2024.01.17., Ezért sem jó ötlet terhesen füvet szívni, forrás: origo1 – https://www.origo.hu/egeszseg/20160418-kannabisz-terhesseg-fu-szuletes-egeszseg.html

VersysClinics, 2023, VersysClinics, 2023, letöltés dátuma: 2024.01.16., Drogfogyasztás, forrás: https://versysclinics.com/meddosegi-kivizsgalas/drogfogyasztas

Webbeteg, 2010, Webbeteg, 2010.11.28., letöltés dátuma: 2024.01.16., „Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?” – Az orvos válaszol, forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/szenvedelybetegseg/5859/terhesseg-es-droghasznalat

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!