Olvasási idő: 4 perc

Kannabisz-használat és skizofrénia kialakulásának kapcsolata

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.05.23.
Számos korábbi kutatás kimutatta már a kannabisz-használat és a skizofrénia kialakulása közötti összefüggést. Egy idén májusában megjelent tanulmány eredményei alapján a tinédzserkori marihuána fogyasztás növeli a skizofrénia és más pszichiátriai betegségek kialakulásának kockázatát, főleg a fiatal fiúk esetében. Ez a kapcsolat azonban nem feltétlenül jelent ok-okozati összefüggést. Lehetséges, hogy a pszichózisra vagy skizofréniára hajlamos egyének nagyobb valószínűséggel használnak kannabiszt, és nem a kannabisz okozza közvetlenül az állapotot. A kérdés pontos tisztázásához a jövőben további kutatásokra van szükség.

A skizofrénia viszonylag ritka mentális zavar, amely gyakran késő serdülőkorban vagy korai felnőttkorban jelentkezik, jellemzően 15 és 30 éves kor között. Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, bár a betegség kezdetének életkora és lefolyása nemenként eltérő lehet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a skizofrénia becsült előfordulási gyakorisága világszerte a lakosság körülbelül 0,3-0,7%-a. Ez azt jelenti, hogy a betegség világszerte körülbelül 20 millió embert érint. Azonban az előfordulási arányok országonként és régiónként eltérőek lehetnek. Egyes tanulmányok szerint például a skizofrénia előfordulási aránya a városi területeken valamivel magasabb lehet, mint a vidéki területeken.

A kannabisz-használat és a skizofrénia közötti összefüggésre vonatkozó kutatások eredményei egyelőre vegyesek. Míg egyes tanulmányok szerint a kannabisz-használat kockázati tényező lehet a skizofrénia kialakulásában, addig mások szerint a kapcsolat ennél jóval árnyaltabb, és különböző tényezők, például a genetikai hajlam és a mögöttes sérülékenységek mind-mind befolyásolják a betegség kialakulását. Azok az egyének, akiknek a családjában már korábban előfordult skizofrénia, vagy bizonyos genetikai markerekkel rendelkeznek hajlamosabbak lehetnek a kannabisz negatív hatásainak elszenvedésére. Továbbá a kannabisz tetrahidrokannabinol tartalma is fontos: a magasabb THC-tartalom összefüggésbe hozható a pszichotikus tünetek nagyobb kockázatával. A nagy hatóanyag tartalmú kannabisz termékek utóbbi években megnövekedett elérhetősége aggodalmat kelt a lehetséges kockázatokkal kapcsolatban.

Aggasztó, hogy a társadalomban folyamatosan nő a kannabisz termékekhez való hozzáférés, éppen ezért fontos a felvilágosítás a használatával járó kockázatokról. Az EMCDDA 2022-es jelentése szerint csak tavaly 22,2 millió fő használt kannabiszt az Európai Unióban, ebből 15,8 millió a 15-34 évesek közé tartozott.

Látható, hogy a kannabisz a leggyakrabban fogyasztott kábítószer, éppen ezért fontos kiemelni, hogy a fogyasztás időzítése és gyakorisága is fontos. Serdülőkorban – amikor az agy még fejlődésben van – a gyakori és tartós kannabisz-használat összefüggésbe hozható a későbbi pszichózis kialakulásának nagyobb kockázatával. A fejlődő agy érzékenyebb lehet a kannabisz negatív hatásaira. Néhány példa:

 • Az agy a serdülőkorban és a fiatal felnőttkorban döntő fejlődésen megy keresztül. A rendszeres kannabiszfogyasztás ebben az időszakban zavarhatja az agy érését, ami potenciálisan hatással lehet a kognitív folyamatokra, a memóriára, a figyelemre és a végrehajtó funkciókra.
 • A fiatal felnőttek kannabisz-használata negatívabb tanulmányi eredményekkel, magasabb lemorzsolódási aránnyal és csökkent kognitív képességekkel hozható összefüggésbe. Hatással lehet a foglalkozási lehetőségekre és a hosszú távú karrierlehetőségekre is.
 • Bár nem minden fiatal kannabisz-használónál alakulnak ki mentális egészségügyi problémák, bizonyítékok vannak arra, hogy a kannabisz-használat összefüggésbe hozható más mentális egészségügyi zavarok, köztük a szorongás, a depresszió és a pszichózis kialakulásának fokozott kockázatával. Minél korábban kezdődik és minél gyakoribb a használat, annál nagyobb a potenciális kockázat.
 • A kannabiszt használó fiatal felnőtteknél megnő a kannabisz-használati zavar kialakulásának vagy a függőség kialakulásának kockázata. Ez a fogyasztás ellenőrzésének nehézségeihez, elvonási tünetekhez és az élet különböző aspektusaira, többek között a kapcsolatokra és az általános jólétre gyakorolt negatív hatáshoz vezethet.
 • A kannabisz károsíthatja a motoros készségeket, a koordinációt, az ítélőképességet és a reakcióidőt. Azok a fiatal felnőttek, akik kannabisz hatása alatt vezetnek, nagyobb a balesetek és a közlekedéssel kapcsolatos sérülések kockázata.
 • A kannabisz-használat más anyagok használatával is társulhat, ami potenciálisan többféle kábítószer használatához és az ezzel járó egészségügyi kockázatokhoz vezethet.

A kannabisz-fogyasztás és a skizofrénia közötti kapcsolat folyamatos kutatás tárgyát képezi, azonban ennek hátterében álló biológiai mechanizmusok még nem teljesen ismertek. Ugyanakkor több hipotézist és megállapítás is született már a biológiai hátterének megvilágítására.

A kannabiszban levő kannabinoidoknak nevezett vegyületek, mint például a tetrahidrokannabinol (THC), kölcsönhatásba lépnek az agy endokannabinoid rendszerével. Az endokannabinoid rendszer szerepet játszik különböző élettani folyamatok szabályozásában, beleértve a hangulatot, a kognitív folyamatokat és a neuronális jelátvitelt. E rendszer diszregulációja szerepet játszik a pszichiátriai rendellenességekben, beleértve a skizofréniát is.

Továbbá a kannabisz-használat – különösen a magas THC-tartalmú fajták – felboríthatják a neurotranszmitterek egyensúlyát az agyban. A jutalmazásban és a motivációban szerepet játszó neurotranszmitternek, a dopaminnak fontos szerepe van a skizofrénia kialakulásában. A túlzott dopaminaktivitás bizonyos agyi régiókban összefüggésbe hozható a pszichózissal, a kannabisz-használat pedig tovább fokozhatja a dopamin felszabadulását.

Bizonyított, hogy genetikai tényezők hozzájárulnak mind a kannabisz-használati zavar, mind a skizofrénia kialakulásához. Bizonyos genetikai eltérések növelhetik mindkét betegség kialakulásának kockázatát, vagy érzékenyebbé tehetik az egyént a kannabisz pszichózisra gyakorolt hatásaira. Fontos azonban megjegyezni, hogy a genetikai tényezők önmagukban nem elegendőek a skizofrénia kialakulásához,  a környezeti tényezők is jelentős szerepet játszanak.

A hosszú távú kannabisz-használatot az agy szerkezetének és működésének megváltozásával hozták összefüggésbe, különösen a skizofréniában szerepet játszó régiókban. Ezek a változások befolyásolhatják az idegi összekapcsolódást, a kognitív folyamatokat, és növelhetik a pszichózis kialakulásának kockázatát. Még mindig nem világos azonban, hogy ezek a változások a már meglévő kockázati tényezők vagy a kannabisz-használat következményei.

A bevezetőben már említésre került az a tanulmány, melyben a kutatók azt találták, hogy a tinédzserkori marihuána fogyasztás növeli a skizofrénia és egyéb pszichiátriai betegségek kialakulásának kockázatát, főleg a fiatal fiúk esetében. A tanulmányban egy országos dániai, regisztrációs alapú kohorsz vizsgálatot végeztek a szakemberek, amelybe az 1972-2021 közötti időszakban 16-49 éves korú egyének kerültek be. Összesen 6 907 859 egyént vizsgáltak, akiknél 45 327 esetben fordult elő skizofrénia. Következtetésük szerint a fiatal férfiak különösen érzékenyek lehetnek a kannabisz skizofréniára gyakorolt hatásaira. A populáció szintjén, feltételezve az ok-okozati összefüggést, a fiatal férfiak körében a skizofrénia eseteinek egyötöde megelőzhető lenne a kannabisz-használati zavar megelőzésével. Az itt kapott eredmények rávilágítanak a korai felismerés és kezelés fontosságára, valamint a kannabiszhasználatra és a kannabiszhoz való hozzáférésre vonatkozó politikai döntések esetleges átgondolására, különösen a 16-25 évesek esetében. Egy másik publikációban azt olvashatjuk, hogy a rekreációs marihuána használat 2-2,5 százalékkal, kóros használata pedig 3,5-4,5 százalékkal növelheti a mentális betegségek kialakulásának veszélyét.

Összességében megállapítható, hogy bár bizonyíték van a kannabisz-használat és a skizofrénia vagy pszichózis fokozott kockázata közötti összefüggésre, a kannabisz-használók többségénél nem alakulnak ki ezek a betegségek. Valószínűleg más tényezők, például a genetikai hajlam, a környezeti hatások és az egyéni sebezhetőségek is jelentős szerepet játszanak. A kutatások jelenleg is folyamatban vannak, és további vizsgálatokra van szükség a pontos mechanizmusok és az ok-okozati összefüggések megállapításához. Az eddigi eredmények azonban sajnos egyértelművé teszik, hogy a kannabisz önmagában vagy egyéb rekreációs szerekkel kombinálva igenis okozhat rendkívül súlyos mentális betegségeket, többek között skizofréniát. Természetesen ezek a problémák nem az első néhány alkalommal vagy az azt követő egy-két évben fognak  megjelenni, hanem 5-10-15 év múlva, hiszen azon fiatalok esetében, akik 18 évesen – vagy még fiatalabb korban – kannabiszt, esetleg jóval keményebb drogokat használnak, az egészségügyi és mentális problémák a 30-as éveik környékén fognak megjelenni.

Hivatkozások
 1. Andréasson, S., Allebeck, P., Engström, A., & Rydberg, U. (1987). Cannabis and schizophrenia: a longitudinal study of Swedish conscripts. The Lancet, 330(8574), 1483-1486.
 2. Di Forti, M., Morgan, C., Dazzan, P., Pariante, C., Mondelli, V., Marques, T. R., … & Murray, R. M. (2009). High-potency cannabis and the risk of psychosis. The British Journal of Psychiatry, 195(6), 488-491.
 3. McGrath, J., Welham, J., Scott, J., Varghese, D., Degenhardt, L., Hayatbakhsh, M. R., … & Williams, G. M. (2010). Association between cannabis use and psychosis-related outcomes using sibling pair analysis in a cohort of young adults. Archives of General Psychiatry, 67(5), 440-447.
 4. Marconi, A., Di Forti, M., Lewis, C. M., Murray, R. M., & Vassos, E. (2016). Meta-analysis of the association between the level of cannabis use and risk of psychosis. Schizophrenia Bulletin, 42(5), 1262-1269.
 5. Volkow, N. D., Compton, W. M., & Weiss, S. R. B. (2014). Adverse health effects of marijuana use. The New England Journal of Medicine, 370(23), 2219-2227.
 6. Radhakrishnan, R., Wilkinson, S. T., & D’Souza, D. C. (2014). Gone to pot—a review of the association between cannabis and psychosis. Frontiers in Psychiatry, 5, 54.
 7. Schoeler, T., Kambeitz, J., Behlke, I., Murray, R. M., & Bhattacharyya, S. (2016). The association between cannabis use and depression: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Psychological Medicine, 46(3), 551-562.
 8. Hjorthøj, C., Compton, W., Starzer, M., Nordholm, D., Einstein, E., Erlangsen, A., . . . Han, B. (2023). Association between cannabis use disorder and schizophrenia stronger in young males than in females. Psychological Medicine, 1-7. doi:10.1017/S0033291723000880
 9. Sultan RS, Zhang AW, Olfson M, Kwizera MH, Levin FR. Nondisordered Cannabis Use Among US Adolescents. JAMA Netw Open. 2023;6(5):e2311294. doi:10.1001/jamanetworkopen.2023.11294
 10. https://24.hu/tudomany/2023/05/11/mentalis-betegsegek-skizofrenia-droghasznalat-marihuana-kannabisz/?fbclid=IwAR1hiY2VnUGFMy4vOWyB0cZP4gL5SEj8fXsi3617pq-FeLNkI-8rmPXVjB4
 11. https://www.emcdda.europa.eu/system/files/publications/14644/20222419_TDAT22001HUN_PDF.pdf

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!