Olvasási idő: 3 perc

Kannabiszfogyasztást célzó kísérleti program indul Svájcban

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.04.05.
A kannabisz fogyasztására és árusítására vonatkozó kísérleti programot indítanak Svájcban várhatóan nyártól. A program célja, hogy tisztább képet kapjanak a kannabisz legalizálásnak hatásairól az országban (1,2). A svájciak véleménye a kannabisz liberalizálást illetően az utóbbi években jelentősen megváltozott: a svájci egészségügyi minisztérium szerint 2021-ben a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta a kannabisztörvények liberalizálását, szemben a három évvel korábbi 58 százalékkal (5).

Nem Zürich az első város az országban, amely részt vesz ilyen kísérleti programban. Tavaly Bázelben hasonló, mintegy 400 résztvevővel zajló kísérlet indult el, miután a svájci parlament 2020-ban elfogadott egy törvénymódosítást, amely lehetővé tette a szabadidős kannabiszfogyasztás hatásait vizsgáló kísérleteket (3).

Az országban tavaly augusztus elsejétől a betegek orvosi receptre kaphatnak gyógyászati kannabiszt, korábban ehhez kérelmet kellett benyújtaniuk (4). 

A március 21-én jóváhagyott  “Züri Can – Cannabis with Responsibility” elnevezésű, a zürichi városi tanács és a Zürichi Egyetemi Kórház együttműködésével tervezett projekt célja, hogy a szakértők tanulmányozhassák a szabályozott kannabisz kínálat hatását a használók fogyasztására és egészségére. A résztvevők szabályozott körülmények között, ellenőrzött termesztésből származó, kiválasztott kannabisz termékeket vásárolhatnak. A kísérleti programmal céljuk, hogy politikailag és technikailag releváns betekintést kapjanak a kannabisz kezelésének lehető legjobb módjáról.
A tanulmány célja, hogy összehasonlítsa és szembeállítsa a különböző ellátási pontok és kannabisztermékek előnyeit és hátrányait, valamint a jelenlegi illegális piaci helyzetet a közegészségügy fenntartása, a közbiztonság garantálása és a kiskorúak védelmének előmozdítása érdekében.

Az idén nyáron induló három éves program keretében Zürich városának legfeljebb 3000 lakosa vásárolhat majd szabályozott adagokban kannabiszt. Hathavonta pedig egy kérdőívet kell kitölteniük a fogyaszási szokásaikról és egészségügyi állapotukról. 

A programba való csatlakozás kritériuma, hogy a résztvevő 18. életévét betöltötte. Kivétel alá tartoznak a terhes nők, a hivatásos gépjárművezetők és azok a felnőttek, akiknél a kábítószer-függőség vagy a kábítószer-fogyasztás miatt rossz egészségi állapot jelei mutatkoznak.

A kannabiszt gyógyszertárakban, speciális gyógyszertárakban és szociális klubokban vásárolhatják meg a résztvevők. A tervek szerint 21 ellátási pont áll majd rendelkezésre és várhatóan 2023 augusztusában kezdik meg az értékesítést. A résztvevők különböző THC- és CBD-koncentrációjú termékek közül választhatnak és ezek árait az illegális piaci árak változásaihoz fogják igazítani.
A termékek beszerzése és termesztése engedéllyel rendelkező svájci vállalatoktól történik, ezáltal a produktumok szigorúan ellenőrzöttek és tisztaságuk biztosított. Az első betakarításra várhatóan 2023 júliusában kerülhet sor, míg a hasistermékek, amelyek előállítása hosszabb időt vesz igénybe és bonyolultabb feldolgozást igényelnek, várhatóan 2023 októberének második felében válnak elérhetővé. Természetesen a gyakorlati megvalósításkor van néhány olyan kérdés, amit figyelembe kell venni. Az egyik ilyen, hogy a CBD-piac már jelenleg is telített, és néhány termelő visszatért a hagyományos növények termesztéséhez. Ez nagyrészt a földterületek, üvegházak magas bérleti díjainak is tulajdonítható, hiszen sok esetben a kendertermesztés költségei magasabbak voltak, mintha csak hagyományos növények termesztésére használták volna. Továbbá úgy tűnik, hogy a rekreációs piaci kísérleti program szigorúan csak azokra a svájci termesztőkre összpontosít, akik szabadföldön vagy üvegházakban talajhoz kötött termesztést indítanak. Más szóval: A beltéri termesztő létesítmények nem szállíthatnak THC-tartalmú kannabiszt a kísérleti kísérletekhez (6). 

Nem Svájc az egyedüli európai ország, amely a kannabisz legalizálás hatásainak vizsgálatába forrásokat fektet. Nemrég Hollandia indított hasonló kísérleti programot Tilburg és Breda településeken. Számos más európai ország azonban kihagyva a kísérleti fázisokat közvetlenül a kannabisz legalizálása felé halad. Németország egyértelműen a kannabisz legalizálását sürgeti, a Cseh Köztársaság pedig bejelentette, hogy legalizálni kívánja a kannabiszt. Európában jelenleg Málta az egyetlen olyan ország, amely legalizálta a felnőtteknek szánt kannabisz termesztését és fogyasztását (1).

A svájci kísérleti programmal kapcsolatban felmerül a kétely, hogy ha ezt ilyen szigorú körülmények között fogják megvalósítani, akkor a kapott eredmények ténylegesen a valóságot tükrözik-e majd. Hiszen a tapasztalat az, hogy más országokban az államilag elérhető vegytiszta kannabisz termékek helyett (mivel ezek THC tartalma nem elégíti ki a fogyasztók igényeit), továbbra is a feketepiacról szerzik be azokat. Az bizonyos, hogy a kísérleti program sikeressége előkészíti Svájc számára ahhoz a legalizációs hullámhoz történő csatlakozást, mint amit Amerikában, Kanadában és más nyugati országokban láthatunk.

Források:

1: Zurich Set To Legalize Cannabis In Swiss Trial Program https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2023/03/23/zurich-set-to-legalize-cannabis-in-swiss-trial-program/?sh=372ac535b0bd (letöltés ideje: 2023.04.02.)

2:  Zurich to legalize consumption and sale of cannabis on trial basis  https://www.cnbc.com/2023/03/23/zurich-to-legalize-consumption-and-sale-of-cannabis-on-trial-basis.html  (letöltés ideje: 2023.04.03.)

3: Cannabis trial: Basel pharmacies to charge black-market prices – SWI swissinfo.ch

https://www.swissinfo.ch/eng/society/cannabis-trial–basel-pharmacies-to-charge-black-market-prices/47835590  (letöltés ideje: 2023.04.02.)

4: Switzerland Fully Legalizes Medical Cannabis And Allows Export  

https://www.forbes.com/sites/dariosabaghi/2022/07/27/switzerland-fully-legalizes-medical-cannabis-and-allows-export/?sh=4390b63e64b0 (letöltés ideje: 2023.04.04.)

5: Some Switzerland residents can now legally buy recreational cannabis in pharmacies | Euronews

https://www.euronews.com/next/2023/03/30/some-switzerland-residents-can-now-legally-buy-recreational-cannabis-in-pharmacies (letöltés ideje: 2023.04.04.)

6: Cannabis Country Report Switzerland – a country on its way to full legalization? – Cannabis Compliance Software – CANNAVIGIA https://cannavigia.com/cannabis-country-report-switzerland (letöltés ideje: 2023.04.04.)