Olvasási idő: 3 perc

Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!

Szerző
Baráth Noémi Emőke
Dátum
2020.10.21.

Gondolkodtál már azon, hogy vajon mit vállalnál be egy kellemes, lazítós élmény elérése érdekében? Van aki a mindennapi stresszt sporttal, gyertyafényes fürdővel, egy pohár borral vagy egy füves cigi elszívásával vezeti le. A hétvégi bulira készülve előkerül a sodort dohány kiegészítése marihuánával, a hangulat garantált, de ennek ára van.  Sokan nem is gondolnak bele, hogy a kábítószerfogyasztás is büntetendő ma Magyarországon, nem csak a terjesztés.  

A drogfogyasztás mindig is az emberiség életvitelének a része volt. Voltak korok, amikor elfogadott volt, hogy különböző kábítószerekkel stimulálták, tompították magukat az emberek. Az idő előrehaladtával a törvények elkezdték szabályozni a különböző kábító anyagok felhasználást, terjesztését pedig büntetni. Azt gondolhatjuk, hogy a szerfogyasztás, ez a típusú önkárosítás mindenki szabad akaratán múlik. Ez ma már nem igaz.  Aki kábítószert fogyaszt, azt börtönbe is zárhatják ezért. Természetesen ahhoz, hogy valakit kábítószer birtoklásért a hűvösre küldjenek, az nem olyan egyszerű. Meghatározó az, hogy milyen mennyiségű és típusú kábítószert találnak az „elkövetőnél”. Bizony, bűncselekménynek számít a kábítószer fogyasztás és könnyen bűnelkövető, vádlott lehet belőlünk. Ha kis mennyiségű, saját fogyasztásra elegendő marihuánát találnak nálunk egy igazoltatás során, akkor sem lehet elkerülni a rendőrségi fogdát és a kihallgatást. Ezt követően pedig egy fél éves „elterelés” várhat ránk, ha el szeretnénk kerülni a bírósági eljárást és a tiszta erkölcsi bizonyítványunkon nem szeretnénk ha folt keletkezne. 

Mi történik azután, hogy drogot találtak valakinél? 

Elindul a rendőrségi eljárás (kihallgatás, házkutatás). Az elkövető, gyanúsított akinél kis mennyiségű kábítószert találtak, ha két éven belül nem volt összeütközése a törvénnyel drogfogyasztói magatartása miatt, akkor választhatja, hogy részt vesz egy hat hónapos csoportos vagy egyéni megelőző-felvilágosító foglalkozáson. Ennek sikeres elvégzését követően az alkalmi droghasználó egy igazolást kap, amit a rendőrségnek is el kell juttatnia és így mentesül a büntetés alól. 2018 óta már a bűnügyi költségeket is megfizetettheti a hatóság a gyanúsítottal. Érdemes meggondolni, hogy egy kellemes este, egy ellazulás ér-e annyit, hogy eljárás alá vonjanak, ha kis mennyiségű kábítószert találnak nálunk, amit saját használatra szereztünk.