Olvasási idő: 5 perc

Kokaint szállító repülőgép zuhant le Guatemalában – Drogradar

Szerző
Drogkutató
Dátum
2020.11.13.
A Drogkutató Intézet e heti hírösszefoglalójában több magyarországi rajtaütés mellett említésre kerül kerül a kínai szervezett bűnözés szerepe a mexikói drogkartellek életében, illetve Marokkó mint a kannabisztermelés egyik gócpontja.

Magyarország 

 

Kábítószerkereskedőt fogtak el Gyulán

2020. november 11-én a Gyulai Rendőrkapitányság őrizetbe vett egy 32 éves férfit, akit kábítószer-terjesztéssel gyanúsítanak. A rendőrök a házkutatások során több, mint 1 kilogramm növényi törmeléket, 37 tablettát, porokat, hasist, hét tő kendernövényt, a szerek terjesztéséhez szükséges eszközöket, valamint mobiltelefonokat, félmillió forint készpénzt és egy személygépkocsit foglaltak le. A gyulai férfi több bűntársa ellen nyomozás van folyamatban.

Az eredeti forrás itt található. 

Kitervelt rajtaütés Balatonalmádiban

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kábítószer-kereskedelem bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást S. Angelika és társai ellen, akiket 2020. november 10-én épp heroin terjesztése közben sikerült elfogni Balatonalmádiban. S. Angelike és társa, T. Ádám balatonalmádi és budapesti lakásán 1 kilogramm marihuánát, 3 gombatelepet, szárított hallucinogén gombát, 50 extasytablettát, 50 LSD bélyeget, valamint 15 millió forint készpénzt foglaltak le a nyomozók. 

Az eredeti forrás VIDEÓVAL itt található. 

 

Négy kábítószer előállításával és terjesztésével vádolt személyt fogtak el Siófokon és Ajkán

A Siófoki és az Ajkai Rendőrkapitányság nyomozói 2020. november 10-én összehangolt akciót során 4 embert fogtak el, akik kábítószer előállításával és terjesztésével vádolhatók. A nagy mennyiségű készpénz mellett speciális hővédő sátorban termesztett marihuánát is találtak a házkutatás során. S. Brigitta 36 éves, Sz. Miklós 34 éves, I. Dániel 28 éve, valamint egy 38 éves balatonszemesi férfi kihallgatására napokban kerül sor, Dániel letartóztatását már indítványozták a hatóságok. 

Az eredeti forrás VIDEÓVAL itt található. 

Csendháborításból kábítószer-lefoglalás a VII. kerületben 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi munkatársai 2020. november 10-én hajnalban veszekedés, hangoskodás miatt mentek ki egy belvárosi lakásra, ahol több, mint fél kilogramm kábítószergyanús növényi törmeléket, 32 gramm fehér port, valamint a drog porciózásához használt eszközöket találtak. A helyszínen tartózkodó 3 férfi és 1 nő kábítószer befolyása alatt állt. A gyanúsítottakat kihallgatták, a 28 éves H. Attilát kábítószer-kereskedelem bűntett megalapozott gyanújával őrizetbe vették. 

Az eredeti forrás VIDEÓVAL itt található. 

 

Európa 

 

170 kábítószer-kereső kutyát vetnek be Anglia és Wales börtöneiben

Több, mint 50 börtön várhatóan jövő év márciusáig megkapja az újonnan kiképzett kutyákat az illegális pszichoaktív szerek felderítésének érdekében. A börtönök közül az elsők között Bedford, Lewes, Norwich, Rochester és The Mount szerepel. A cél az intézetekben történő szerfogyasztás, illetve az ezzel kapcsolatos bűnözés visszaszorítása. 

 A teljes forrás itt olvasható.

 

Latin-Amerika 

 

Kokaint szállító repülőgép zuhant le Guatemalában

mintegy 14 millió dollár értékű kokaint szállító kisgép Venezuálból indult útnak, és feltételezhetően Mexikóba tartott, mielőtt a guatemalai Retalhuleu területén lezuhant. A repülőgép három fős személyzetéből egy a balesetben elhunyt, egy kolumbiai, illetve egy mexikói férfit pedig a hatóságot egy rövid tűzharcot követően őrizetbe vettek.  

A teljes forrás itt található. 

Egyre jelentősebb a kínai kábítószer bűnözés Mexikóban

Az Egyesült Államokba exportált fentanyl és fentanylszármazékok elsőszámú forrása Kína és Mexikó – állítja az USA Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA). Számos esetben dokumentáltan mennek át kínai állampolgárok Mexikó déli határán, Chiapas államban, Frontera Corozalnál Tapachulába, ahol jelentős kínai közösség él, majd vonattal utaznak az Atlanti-óceán partjára, a Los Zetas nevű drogkartell által ellenőrzött területre. Mások közvetlenül Ázsiából lépnek be, átjutva a Mexikói-csendes-óceáni parton lévő kikötőkön, vagy légi úton közvetlenül Mexikóvárosba érkeznek, ahol a kínai kereskedelmi hálózatok tevékenységét az USA államügyészsége már hivatalosan is nyilvántartja.  Az elmúlt 12 évben a kínai bűnszervezetek a kábítószer-kartellek gerincévé váltak vegyianyagok utánpótlásával, és a kartell nyereségének tisztára mosásával Észak-Amerikában és Európában” – mondta Richard Higgins biztonságpolitiai szakértő. 

A teljes forrás itt olvasható. 

 

Afrika 

 

2.44 tonna kannabiszt foglaltak le Marokkóban

A marokkói hatóságok egy közúti ellenőrzés során átvizsgált autóban 91 kábítószert tartalmazó csomagot találtak, majd foglaltak le 35 kilométerre Al Hoceima városától. Az elmúlt évtizedben tett erőfeszítések ellenére, továbbra is Marokkó a világ egyik elsőszámú kannabisztermelő országa, az ENSZ jelentései szerint. A marokkói hatóságok 2019-ben összesen 179 657 kg kannabiszt foglaltak le az ország területén.  

A teljes forrás itt található.  

 

 2020. november 13.