Olvasási idő: 10 perc

Megpecsételt sors? – Mentális betegségek öröklődése a szerhasználat tükrében

Szerző
Láng Nóra
Dátum
2021.03.22.

A pszichiátriai zavarok a társadalmi érzékenység fokozódásának köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek a köztudatban. Sokakat foglalkoztató téma, mégis félelmet és bizonytalanságot kelthet. Sokunkban felmerülhettek már hasonló kérdések: Én is lehetek mentális beteg? A családomban volt már rá példa, akkor én is ki vagyok téve ennek a veszélynek? Cikkünkben a pszichiátriai zavarok öröklődésének kérdését járjuk körbe, középpontba állítva a kábítószer-fogyasztást, mint rizikótényezőt. Milyen hatással van a szerfogyasztás a mentális egészségre? Milyen következményeket érdemes szem előtt tartani, amennyiben öröklődés által érintettek vagyunk e betegségekben? Egyáltalán, honnan lehet tudni, hogy genetikailag veszélyeztetettek vagyunk a mentális zavarok kialakulására?

A mentális betegségek egyik legérdekesebb aspektusa az öröklődés kérdése, mely főként azokat foglalkoztatja, akiket családjuk révén érint valamilyen pszichiátriai kórkép. A mentális problémák kialakulásának komplex kérdését szeretnénk közelebb hozni olvasóinkhoz, ezúttal a szerhasználat, pontosabban a drogfogyasztás összefüggésében megvilágítva.

Miből lesz a cserebogár, azaz a mentális betegség?

A pszichológia és pszichiátria témájában örök érvényű kérdés, hogy mi okozza a mentális betegségeket: ki számít veszélyeztetettnek, mikor érdemes fokozottan figyelni az intő jelekre és mit lehet tenni a megelőzés érdekében? A kérdéskör magyarázata az örök érvényű „öröklés vagy nevelés” vitára vezethető vissza, mely genetikai és környezeti faktorok hatását tárgyalja. Általánosságban elmondható, hogy mind a korai környezeti hatások, mind a biológiailag öröklött genetikai hajlam jelentős mértékben befolyásolja a mentális zavarok megjelenésének valószínűségét és lefolyását. A korai hatások a gyermekkorunkban minket érő korai élményeket foglalják magába: mit láttunk szüleinktől, hogyan neveltek minket, milyen viselkedést szoktunk meg tőlük születésünktől kezdve. Az ehhez csatlakozó másik faktor, a genetikai hajlam ezzel szemben a felmenőinktől öröklött biológiai jellemzők sokaságát képviseli: ez lehet a temperamentum, az intelligencia, az extravertált és introvertált beállítódás, a szorongástűrés képessége, illetve a függőségre való fogékonyság is. E két irány tényezőinek változatos kölcsönhatásai és együtt járása nyomán dől el, hogy kialakul-e az adott személynél mentális betegség, továbbá az is, milyen formában és súlyossággal jelenik meg az adott kórkép. Egy példával élve, lehet szó egy öröklött függőségre való hajlamról, mely esetben a gyermek korai évei alatt szerfogyasztó viselkedést lát a szüleitől: ezáltal mind genetikai, mind környezeti oldalról erősödik az addikció későbbi kiteljesedésének esélye. Ugyanakkor szintén lehetséges, hogy az otthon tapasztalt pozitív példa (absztinencia) hatása felülkerekedik a biológiailag öröklött hajlamon, és a gyermekből a genetikai érintettség mellett sem válik szerhasználati problémával küzdő felnőtt.

Sérülékenység: erre figyelj, ha családi úton érintett vagy a mentális betegségekben

A különböző kombinációk száma tehát végtelen: számos úton kifuthat a személyiség fejlődése mentális betegség szempontjából. Természetes, ha felmerül bennünk a kérdés: vajon determináltak vagyunk a pszichés zavarokra, elkerülhetetlen a sorsunk? Biztosat lehetetlen előre megmondani. A tudományos tények szerint a pszichiátriai betegségek jelenléte, főként azok halmozódása egy adott családfán bizonyított sérülékenységet jelent a mentális zavarok kialakulására a család későbbi tagjai körében. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Ennek a jelentősége főként a prevenció szempontjából érvényesül: amennyiben felmenőink révén genetikailag érintettek vagyunk, a környezeti tényezőkre érdemes fokozottan odafigyelni. Tény, hogy sem a gyermekkorunkban látott családi mintán, sem a biológiai hajlamon nem tudunk változtatni, érdemes tehát azokra a tényezőkre fókuszálni, amelyekre van ráhatásunk. Ugyan kis lépésnek tűnhet, azonban olyan egyszerű dolgokra való odafigyelés is tud segíteni, mint a megfelelő mennyiségű pihenés és a fizikai-mentális állapotunkra való fokozott odafigyelés: amikor kimerültek vagyunk, figyeljünk testünk jelzéseire. A cirkadián ritmusunknak kedvező alvás egyfajta védettséget biztosít azáltal, hogy hozzájárul szervezetünk megfelelő biokémiai működésének megőrzéséhez. Szintén ezt támogatja, ha lehetőség szerint limitáljuk a tudatmódosító, pszichoaktív szerek fogyasztását, amelyek képesek megbontani agyunk érzékeny hormonegyensúlyát.

Káros szerhasználat, mint mentális zavar

A káros szerhasználat széles skáláját e cikkben a drogfogyasztásra szűkítjük, ismertetve az ehhez köthető pszichiátriai kockázatokat. Tekintve, hogy a káros szerhasználat szintén a pszichiátriai betegségek közé sorolható, e kórképek együttes megjelenését komorbiditásnak nevezzük. Ez az együtt járás komplex formákat ölthet: maga a szerhasználat, annak megvonása és a függőség is képes pszichiátriai tünet előidézésére. A fogyasztás súlyosbíthatja a már fennálló mentális zavart, illetve elsődleges pszichiátriai betegség következményeként is megjelenhet a káros szerhasználat, mely további pszichés tünetekhez vezethet. Fontos szem előtt tartani, hogy nem egyszerű ok-okozati kapcsolatok jellemzőek, sokkal inkább cirkuláris okság, azaz az érintett tényezők kölcsönösen hatnak egymásra. Ennek jelentősége témánkban az a felismerés, hogy a drogfogyasztás és a mentális zavarok kialakulása dinamikus kölcsönhatásban állnak egymással, nem jelenthető ki egyértelműen, melyik az elsődleges ok, és melyik a következmény. Nem elhanyagolható ugyanakkor az a tudományosan igazolt tény, hogy a drogfogyasztók körében kiemelkedően magas a mentális zavarok előfordulása.

Mi a helyzet a marihuánával?

A marihuána – mint az egyik legelterjedtebb kábítószer – fogyasztása összefüggést mutat a mentális zavarok kialakulásával. Hosszantartó, rendszeres fogyasztása bizonyítottan károsodást okoz a kognitív funkciókban, azaz kedvezőtlenül befolyásolja a gondolkozási, emlékezési, tanulási folyamatokat. A gondolkozás folyama töredezetté válik, általános koncentrációs zavar figyelhető meg, emellett a tájékozódási készség is romlik (dezorientáció). A mentális zavarokon belül azonban legjelentősebb kapcsolata a pszichotikus epizód kialakulásával áll fenn, mely szoros összefüggésben áll a skizofréniával. A szerhasználat az e betegségben érintett személyek esetében lehet egyfajta öngyógyítási próbálkozás, mellyel az egyén a pszichotikus epizód kínzó tüneteit enyhítené. Mindemellett ennek veszélye abban rejlik, hogy a marihuána-fogyasztás aktiválhatja az adott genetikai hajlamot, mely eredményeképp a pszichózis korábban jelenik meg, mint szerfogyasztás nélkül tenné azt. Fontos leszögezni, hogy a marihuána fogyasztásának abbahagyása sajnálatos módon nem feltétlenül jár a tünetek javulásával, a kialakuló betegség akár visszafordíthatatlan is lehet az epizód megjelenését követően. Bár az előidézett pszichotikus epizód nem jár teljes bizonyossággal tartós skizofrénia kialakulásával, azonban minden esetben rizikótényező, mely előrejelzi a betegség későbbi, immár krónikus megjelenését!

Ismertető a skizofrénia spektrumról: A pszichotikus zavarok egy spektrumon helyezhetőek el, az átmeneti és enyhe változattól a krónikusan fennálló súlyos esetekig. A pszichotikus epizód egy rövid ideig tartó pszichiátriai tünetegyüttes, melynek lényegi eleme a valósággal való kapcsolat megszakadása. Számos oka lehet, ismétlődhet, de megfelelő kezelés mellett a kiújulás esélye csökken. Skizofréniáról akkor beszélünk, ha az állapot tartóssá válik, jelentősen rontva az életminőséget, munkaképességet és társas kapcsolatokat: ez esetben krónikus betegségről beszélünk.

 

 Felhasznált irodalom:

Arendt, M.. Rosenberg, R., Foldager, L., Perto, G. & Munk-Jørgensen, P. (2005). Cannabis-induced psychosis and subsequent schizophrenia-spectrum disorders: follow-up study of 535 incident cases. British Journal of Psychiatry, 187(6), 510-515.

Baldacchino, A. M. & Sharma, B. Substance- Induced Mental Disorders. Textbook of Addiction Treatment, 2020, 1287-1295.

Cooper, B. (2018). Nature, nurture and mental disorder: old concepts int he new millenium. Cambridge University Press, online cikk.

https://www.cambridge.org/core/journals/the-british-journal-of-psychiatry/article/nature-nurture-and-mental-disorder-old-concepts-in-the-new-millennium/8F42D49F229A5FB8866F00A155C927B7

Llopis, E. J. & Matytsina, I. (2009). Mental health and alcohol, drugs and tobacco: a review of the comorbidity between mental disorders and the use of alcohol, tobacco and illicit drugs. Drug and Alcohol Review, 25(6), 515-536.

Shah, D., Chand, P., Bandawar, M., Benegal, V. & Murthy, P. (2017). Cannabis induced psychosis and subsequent psychiatric disorders. Asian Journal of Psychiatry, 30, 180-184.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!