Olvasási idő: 3 perc

Mikro-adagolás: valós hatás vagy placebo?

Szerző
Gulyás Éva
Dátum
2023.05.25.
Az elmúlt években az úgynevezett mikro-adagolás (angolul: microdosing) jelentős figyelmet kapott, mint a pszichedelikus anyagok esetleges pozitív hatásainak vizsgálatára alkalmazott alternatív megközelítési mód. A médiajelentések szerint a mikro-adagolás egyre népszerűbb, a tudományos szakirodalom azonban egyelőre minimális kutatási eredményeket tartalmaz erről a gyakorlatról. Jelenleg a témát számos megválaszolatlan kérdés övezi és a tudósok véleménye megoszlik arról, hogy az egyes pszichedelikumok mikrodózisban történő adagolásával tapasztalt előnyök placebo hatásnak vagy annál többnek minősülnek-e. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül áttekintjük a feltételezett előnyöket és hátrányokat, illetve a szakirodalomban fellelhető jelentősebb kutatások eredményeit.

A mikro-adagolás során olyan anyagoknak, mint az LSD vagy a pszilocibin gomba teljes adagjának töredékét, jellemzően egy tizedét vagy annál kevesebbet juttatnak be a szervezetbe. A gyakorlat célja a pszichedelikus szerek potenciális előnyeinek kiaknázása a pszichoaktív tulajdonságaik intenzitásának minimalizálása mellett.

A fogyasztók a mikrodózisban szedett pszichedelikumok hatásairól számos pozitívumot jegyeztek le:

 • Növeli a kreativitást, a problémamegoldó képességeket és a kognitív rugalmasságot.
 • Pozitívan befolyásolhatja a hangulatot és az érzelmi jólétet. A felhasználók a depresszió, a szorongás és a hangulatzavarok tüneteinek csökkenéséről számoltak be. A pszichedelikus szerek feltehetően kölcsönhatásba lépnek a szerotoninreceptorokkal, amelyek részt vesznek a hangulat szabályozásában.
 • Fokozhatják a koncentrációt és a termelékenységet. Segíthet a kognitív feladatokban, lehetővé téve a fogyasztók számára a tartós figyelem fenntartását és a jobb teljesítményt a munkájukban vagy tanulmányaikban.
 • A mikro-adagolást összefüggésbe hozták a fokozott tudatossággal és önismerettel. Egyes felhasználók fokozott önvizsgálatról, jobb önreflexióról, valamint gondolataik és érzelmeik jobb megfigyelőképességéről számolnak be.
 • Tanulmányok szerint a pszilocibin gombák mikrodózisa hatékonyan csökkentheti a klaszteres fejfájás – a fejfájás egyik súlyos formájának – gyakoriságát és súlyosságát.
 • A mikrodózisban szedett pszichedelikumok az általános jó közérzethez, jobb kapcsolatokhoz, fokozott empátiához vezethet. Egyesek pozitívabb kilátásokról, fokozott motivációról és a másokkal és a világgal való kapcsolat érzéséről számolnak be.

Azonban még ilyen kis mennyiségben sem veszélytelen ezen anyagok fogyasztása.

 • A pszichedelikus anyagok nem megbízható forrásokból való beszerzése, a nem megfelelő tisztasága vagy hamisított anyagok fogyasztása potenciális egészségügyi kockázatot jelenthetnek, vagy nem szándékolt hatásuk lehet.
 • Nem szabad figyelmen kívül hagyni az egyéni érzékenységet sem. Minden ember másképp reagál az anyagokra, beleértve a pszichedelikus szereket is. Míg egyesek pozitív tapasztalatokat szerezhetnek a mikrodózissal kapcsolatban, mások hajlamosabbak lehetnek a negatív hatásokra, mint például a fokozott szorongás, paranoia vagy az alvásminták megzavarása.
 • A mikrodózis potenciálisan kölcsönhatásba léphet más, esetleg szedett gyógyszerekkel, beleértve a vényköteles gyógyszereket is.
 • Bár egyre nagyobb az érdeklődés a mikrodózisok iránt, a hosszú távú hatásokkal és biztonságossággal kapcsolatos tudományos kutatások még mindig korlátozottak. A jelenlegi ismeretek elsősorban anekdotikus beszámolókon alapulnak, és több kutatásra van szükség a kockázatok és előnyök teljes megértéséhez.
 • A pszichedelikus szerek mélyreható hatással lehetnek a tudatosságra és az érzékelésre. Bár a mikrodózisok célja a finom hatások kiváltása, lehetséges, hogy az egyének váratlan vagy kihívást jelentő pszichológiai reakciókat tapasztalhatnak.

A mikro-adagolást övező legnagyobb kérdés jelenleg, hogy a tapasztalt pozitív hatások valósak-e vagy csupán placebo-hatásnak köszönhetőek. Bár mind az LSD, mind a varázsgomba szövetségi szinten illegális az Egyesült Államokban és sok más országban, egyre többen kezdik azt állítani, hogy kis mennyiségben koncentráltabbnak, kreatívabbnak és produktívabbnak érzik magukat. Az LSD és más hallucinogének mikrodózisa kezdetben az interneten tapasztalataikat megosztó droghasználók körében vált népszerűvé. A gyakorlók az online közösségi fórumokat (mint például a Reddit) és a pszichedelikus információs oldalak üzenőfalait (mint például az Erowid) használták arra, hogy a mikrodózis „előnyeivel” dicsekedjenek. Különösen sok felhasználó számolt be arról, hogy először az Adderall (az ADHD kezelésére felírt stimuláns) helyettesítésére próbálta ki a mikrodózist. A mikrodózissal kapcsolatos egyéni tapasztalatokról szóló beszámolók szinte minden demográfiai csoportból találhatók: fiatal technológiai ipari alkalmazottak, középkorú, gyermekes szülők, sőt neves cégek magas rangú vezetői is.

A “házilag” kivitelezett mikro-adagolás által tapasztalt pozitív hatások természetesen fenntartással kezelendők. A gyakorlatban az embereknek csak körülbelül egyharmada méri ki gondosan a bevitt pszichedelikus szer mennyiségét; a legtöbben csak annyit vesznek be, hogy érezni kezdjenek némi hatást, ami általában egy óra múlva kezdődik és négy-hat órán át tart.

Míg a korábbi tudományos kísérleteket többnyire egészséges önkéntesek kis mintáin végezték, 2021-ben közzétett két legnagyobb placebo-kontrollált vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy az emberek által tapasztalt előnyök a placebohatásból erednek. A vizsgálatokban az önkéntesek számukra ismeretlenül aktív dózist vagy azonos kapszulákba csomagolt placebót kaptak. Több hét elteltével szinte mindenkinek javult a hangulata és a közérzete, függetlenül attól, hogy mit szedett. Egy harmadik placebo-kontrollált vizsgálat, úgy próbálta megkerülni a felhasználók elvárásait, hogy a résztvevőknek két hét alatt négy mikrodózis LSD-t adtak, de anélkül, hogy elmondták volna nekik a vizsgálat célját, vagy akár azt, hogy mit szednek. Az LSD-t szedő és a placebo csoport között azonban így sem volt különbség.

Ezzel szemben más kutatások pozitív hatásokat mutattak ki. A teljes dózisú pszichedelikus szerek mentális egészségügyi előnyeivel kapcsolatos kutatások ígéretesek, és egy korai fázisú tanulmány még azt is megállapította, hogy a pszilocibin nagy dózisban ugyanolyan hatékony lehet a depresszió kezelésében, mint egy szelektív szerotonin-visszavétel-gátló. A pszichedelikus szerek teljes dózisai segítik az agyban új sejtkapcsolatok kialakítását, ezt a folyamatot neuroplaszticitásnak nevezik, és van némi bizonyíték arra, hogy a mikrodózisok hasonló változásokat eredményeznek.

Néhány tudós arra a bizonyítékra hivatkozik, hogy a mikrodózisok közvetlen hatást gyakorolnak az agyra. A neuroimaging technológiát (agyi képalkotó eljárás, mely azokat a módszereket jelenti, amik segítségével közvetlen vagy közvetett módon képet készíthetünk az agy felépítéséről, belső funkcióiról) használva a kutatók olyan változásokat mutattak ki az agyi aktivitásban és az összekapcsolhatóságban az LSD egyszeri kis dózisai után, amelyek hasonlóak ahhoz, amit a kábítószer nagyobb adagjainál tapasztaltak. Egy dániai tanulmány szerzői pedig azt találták, hogy a pszilocibin mikrodózisa aktiválta a szerotoninreceptorok közel felét, amelyeken a pszichedelikus szerek a hallucinogén hatásukat kifejtik.

Összességében elmondható, hogy ahhoz, hogy a pszichedelikumok mikro-adagolása széles körben alkalmazott gyakorlattá válhasson további kutatásokra van szükség. A szignifikáns eredmények hiányáért placebo-kontrollált kísérletek nem megfelelő felépítése lehet a hibás. Lehetséges, hogy a vizsgálatok nem futottak elég hosszú ideig, vagy a vizsgálatok során használt tesztek és kérdőívek nem teljesen ragadják meg azokat az előnyöket, amelyeket egyes emberek a mikrodózisok hatására tapasztalnak. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogyha a pozitív hatás valóban bizonyíthatóvá válik, ezen szerek legtöbb országban továbbra is illegálisnak számítanak.
Hivatkozások:
 1. Marschall J, Fejer G, Lempe P, et al. Psilocybin microdosing does not affect emotion-related symptoms and processing: A preregistered field and lab-based study. Journal of Psychopharmacology. 2022;36(1):97-113. doi:10.1177/02698811211050556
 2. Balázs Szigeti, Laura Kartner, Allan Blemings, Fernando Rosas, Amanda Feilding, David J Nutt, Robin L Carhart-Harris, David Erritzoe (2021) Self-blinding citizen science to explore psychedelic microdosing eLife 10:e62878, https://doi.org/10.7554/eLife.62878
 3. de Wit, H,  Molla, HM,  Bershad, A,  Bremmer, M,  Lee, R.  Repeated low doses of LSD in healthy adults: A placebo-controlled, dose–response study. Addiction Biology.  2022; 27 (2):e13143. doi:10.1111/adb.13143
 4. Fadiman, J., & Korb, S. (2019). Microdosing psychedelics: A practical guide to safe, therapeutic, and transformative microdosing. North Atlantic Books.
 5. Anderson, T., Petranker, R., Rosenbaum, D., Weissman, C. R., Dinh-Williams, L. A., Hui, K., … & Farb, N. A. (2019). Microdosing psychedelics: personality, mental health, and creativity differences in microdosers. Psychopharmacology, 236(2), 731-740.
 6. Bershad, A. K., Schepers, S. T., Bremmer, M. P., Lee, R., & de Wit, H. (2019). Acute subjective and behavioral effects of microdoses of lysergic acid diethylamide in healthy human volunteers. Biological Psychiatry, 86(10), 792-800.
 7. Microdosing Psilocybin: The Pros, Cons & Unknowns | HLR
  https://healthyliferecovery.com/microdosing-psilocybin-the-pros-cons-and-unknowns/
 8. More People Are Microdosing for Mental Health. But Does It Work?
  https://www.nytimes.com/2022/02/28/well/mind/microdosing-psychedelics.html

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!