Olvasási idő: 5 perc

Minden eddiginél halálosabb új, szintetikus kábítószer terjed Európában

Szerző
Riedl Annamária
Dátum
2024.06.18.

 

 

Egyelőre csak Észak-Európában, Észtországban és Lettországban szedett halálos áldozatokat a Kínából származó nitazin származék, de már Franciaországban és Írországban is tömeges túladagolásról számoltak be a hatóságok. És nem kell hozzá sok idő, hogy megérkezzen Magyarországra is.

 

Az EU Kábítószerügyi Hatósága hívta fel a figyelmet a szintetikus opioidok rendkívül erős, legújabb csoportjára, amelyet tömegesen állítanak elő Kínában, és a Baltikumon keresztül Nyugat-Európa felé terjed. Elsősorban heroinfogyasztók körében használt szer, akik rendszeresen és súlyosan túladagolják, de sok esetben meg is öli a használóit a szer.

Ezeknek a nitazén származékoknak köszönhető, hogy 2023-ban Észtországban és Lettországban kiemelkedően megnőtt a drogfogyasztás okozta halálesetek száma, ugyanis közel 100 használóval végzett a szer, miközben Franciaországban és Írországban rengeteg túladagoláshoz vezetett. 

A Kábítószer és a Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának – EMCDDA – a 2024-es EU-kábítószer-jelentése szerint „ezek a rendkívül veszélyes anyagok, amelyek százszor erősebbek, mint a heroin vagy a fentanil, tévesen heroinként kerültek az utcára, ezért is fordulhat elő, hogy a nitazéneket néha „szintetikus heroinként” értékesítik, továbbá, hamis gyógyszerekben is kimutatták őket”. A jelentés szerint, olyan hirtelen törtek be ezek a szerek a kábítószerpiacra, hogy „a nagyon rövid idő alatt, több embernél tapasztalt túladagolásnak köszönhetően túlterhelődtek a helyi egészségügyi szolgáltatások”. 

Egy „gyorsan változó kábítószer-piacról van szó, ahol folyamatosan új és erős szintetikus anyagok jelennek meg.” – mondta Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója írásos nyilatkozatában.

2023-ban soha nem látott méreteket öltött a szintetikus opioidok megjelenése Európában. Az EU korai előrejelző rendszere szerint, a bejelentett 7 új szintetikus opioidból 6 nitazén volt, ami azt jelenti, hogy míg 2019-2023 között összesen 10 nitazén származék kerül az utcákra, addig egy év alatt, csak 2023-ban ez a szám 6 volt. 

A Kínában gyártott nitazének már évek óta az egészségügyi és bűnüldöző hatóságok figyelmének középpontjában állnak, mivel az Észak-Amerikában zajló válság komoly aggodalmakra ad okot. Az Egyesült Államokban tavaly mintegy 75 000 ember halt meg szintetikus opioidok, elsősorban fentanil miatt, ami tovább növelte a 2000 körül berobbant vényköteles fájdalomcsillapítók elterjedése miatt elhunytak számát, amely így már 1 millióra rúg.

Az Egyesült Államokban a fájdalomcsillapítók utat nyitottak a heroinnak, a heroin pedig a szintetikus opioidoknak, ami félő, hogy gyorsan megérkezik Európába, így hazánkba is. Ez azért különösen aggasztó, mert 2022 áprilisában a tálibok betiltották az ópiumtermesztést és a heroin-feldolgozást Afganisztánban, ezzel az ENSZ szerint az afgán termelés 95 százaléka kiesett. Tekintettel arra, hogy az ország a világ kínálatának kilenctizedét adja, az európai heroinhasználók korlátozott készletekből tudnak csak tiszta heroint beszerezni. Egyelőre a készletek kitartanak, de „érdemes lenne felkészülni egy esetleges heroinhiányra 2024 végén vagy 2025-ben” – jósolta az EMCDDA.

Bár az Ügynökség szerint még túl korai lenne kijelenteni, hogy a heroin hozzáférhetőségének csökkenése a szintetikus opioidok piacának növekedéséhez vezet, de ennek ellenére biztos, hogy az uniós országoknak bővíteniük kell a kezelésekhez való hozzáférést, a megnövekedett számú kezelésre szoruló szerhasználó miatt, bővíteniük kell a tűcsere-programokat, és a kelleténél több ellenanyagot kell beszerezniük a túladagolások kezeléséhez – áll a jelentésben.

A kokainhasználat „úgy tűnik, hogy egyes országokban egyre gyakoribb a kiszolgáltatottabb vagy marginalizáltabb csoportok körében” – áll a jelentésben, példaként említve Franciaországot és Belgiumot. „Mind a kokaininjekció, mind a crack kokain használatával kapcsolatban egyre több országban számolnak be arról, hogy az elmúlt években hozzájárult a HIV-fertőzöttek számának növekedéséhez.” 

Belgium vezető kábítószerügyi biztosa a közelmúltban pedig azt nyilatkozta, hogy annak ellenére, hogy a függőség „úgy tűnik, hogy a brüsszeli régióban nő, nincs kézenfekvő megoldás a megakadályozására vagy féken tartására.”

https://www.politico.eu/article/europe-heroin-alternatives-nitazenes-worse-deaths-rise-produced-china/

https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/nchs_press_releases/2024/20240515.htm

https://www.unodc.org/unodc/en/press/releases/2023/November/afghanistan-opium-cultivation-in-2023-declined-95-per-cent-following-drug-ban_-new-unodc-survey.html 

https://www.politico.eu/article/belgium-drugs-narcotics-ine-van-wymersch-crack-brussels/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!