Olvasási idő: 10 perc

Mit tehetünk, ha szerhasználati problémát észlelünk serdülők esetében?

Szerző
Pogácsás Nóra
Dátum
2021.04.19.

A serdülőkor különösen sérülékeny időszak a kábítószer-használat megelőzésének szempontjából. Míg számos fiatalt a kíváncsiság hajt, előfordul, hogy a beilleszkedési problémák és a szorongás leküzdése vezet valamilyen illegális pszichoaktív szer kipróbálásához. Mit tehetünk, ha drogfogyasztást észlelünk? Mi lehet a szerepünk szülőként, barátként, illetve serdülőkkel foglalkozó szakemberként a függőség megelőzésében?

A tinédzserkorra jellemző pszichoszociális fejlődés kritikus periódusba ér, számos biológiai, pszichológiai és társadalmi változással kell megbirkózni. Az interperszonális kapcsolatok jelentős változása főként a kortárs csoporttal való azonosulásban nyilvánul meg, a serdülők egyre inkább egymás társaságát keresik, mely a családi kapcsolatok rovására mehet.

 

Mi történhet, ha a tinédzserek “rossz” társaságba keverednek?

Alapvetően a serdülőkor fontos és természetes momentuma, hogy a különböző kortárs közösségek dominálnak a fiatalok szociális életében. A szoros barátságok, első párkapcsolatok segítik a pszichoszociális fejlődést, valamint az identitás kialakulását. A kortársakhoz való tartozás, a befogadottság érzésének az erősítése érdekében azonban néhány fiatal szélsőséges esetben problémásan viselkedhet. Inmaculada Méndez, Cecilia Ruiz Esteban és Juan José López García 2021-ben publikált tanulmánya a spanyolországi bandák, a bullying és a szerhasználat összefüggéseinek vizsgálatát részletezi. A kutatásban közel 1300 oktatásban részesülő 11-18 év közötti tanuló vett részt. Spanyolországban egy ifjúsági bandát, vagy másnéven “gang”-et a 12-32 év közötti személyek csoportjaként definiálnak, amelyet nagy belső kohézió, fegyelmi struktúrák, valamint az összetartozás érzése jellemez. Az eredmények azt mutatják, hogy 271 serdülő (21,44%) erőszakmentes, 52 serdülő (4,11%)  pedig saját elmondása szerint úgynevezett erőszakos bandához tartozik. A résztvevők nagy része, pontosabban 941 serdülő (74,45%) pedig kijelentette, hogy nem áll kapcsolatban semmilyen ifjúsági bandával. A “gang”-be nem tartozó serdülőkkel összehasonlítva az erőszakmentes bandákban élő serdülőknél nagyobb volt a napi dohányzás, a heti alkoholfogyasztás és a hasis használatának veszélye. A saját nyilatkozat alapján erőszakosnak titulált közösségek tagjai gyakrabban fogyasztottak alkoholt, marihuánát, hasist, kokaint és extasyt, mint azok a fiatalok, akik nem erőszakos bandába tartoznak. A tanulmány eredményei bebizonyították, hogy az erőszakos “gang”-ekhez tartozás jelentősen magasabb drogfogyasztással jár, kivéve a nyugtatók alkalmazásának tekintetében. Ugyanígy az erőszakmentes bandához tartozás megnövelte az alkoholfogyasztás, a részegség, a hasis, az illékony inhalálószerek és hallucinogének használatának kockázatát ahhoz a serdülőkhöz képest, akik nem tartoztak semmilyen kollektívához. A kutatás további releváns eredménye, hogy a korábbi szakirodalommal ellentétben nem csupán a fiúk, hanem a lányok esetében is sikerült igazolni a hipotéziseket  (Méndez, Ruiz Esteban & López García, 2021). Fontos összegezni, hogy a szerhasználat és a kortárs közösségek hatásának összefüggései bonyolult folyamatok, pontosabb megértéséhez további tanulmányok áttekintése szükséges. A szociális háló ereje óriási protektív faktor is lehet, mely segíti a személyeket nehézségeik leküzdésében. 

Mit tehetünk, ha problémát észlelünk?

 

A szerhasználat jeleinek felismerése sok esetben nem könnyű feladat. Korábbi tanulmányunkban részletesen olvashatnak a szerdependencia testi, lelki és kognitív jeleinek, továbbá a drogfogyasztás specifikus eszközeinek detektálásáról. Raffai Gellért klinikai szakpszichológus írásából az is kiderül, hogy amennyiben biztosak vagyunk a problémás használatban, elsősorban törekednünk kell a bizalmi légkör kialakítására, majd az őszinte kommunikációra. Akár szülők, akár pedagógusok vagy egészségügyi dolgozók szeretnének jelezni az érintettnek, a drogfogyasztás stigmatizációja miatt kerülni kell a tiltó, fenyegető fellépést. A megértő, elfogadó attitűd valamennyi probléma megbeszélése során célravezető. Az interneten lehetőség van olyan tesztek kitöltésére, melyek jelezhetik, ha problémás szerhasználatról van szó. Ha sikerült a serdülő figyelmét felhívni a szerhasználat veszélyeire, aki együttműködő a segítség elfogadását illetően, érdemes lehet egy önkitöltős kérdőívvel visszacsatolást szerezni. A függőségkezelés.hu oldalon egy 20 kérdéses gyorsteszt segítségével  képet kaphatunk saját fogyasztásunkról, mely jelző, nem pedig diagnosztikus értékű lehet. 

Rendkívül fontos, hogy a szülő vagy a szakember ismerje azokat az intézményeket, szervezeteket, ahol segítséget kérhet. A cikk további részében felsorolunk néhány olyan internetes oldalt, ahol mind az érintettek, mind a szakemberek információhoz juthatnak.

 

A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány ingyenes segélyhívó telefonszáma: 116 111

 

Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

Drogambulanciák országos listája

MRE KIMM Drogterápiás Otthona, Ráckeresztúr

Egészségdokk Alapítvány 

INDIT Közalapítvány

Tiszta Jövőért Közhasznú Alapítvány

Addiktológiai tájékoztató füzet

Drogprevenciós segédanyagok – Semmelweis Egyetem

Drogprevenciós Kézikönyv – Ágota Alapítvány

Drogprevenciós Alaptívány

Drogprevenciós Munkacsoport

 

A megfelelő tájékozódás és a segítségkérés meghatározó szerepet játszhat mind a serdülők, mind a felnőttek problémás szerhasználatának leküzdésében. Ne habozzunk segítséget kérni!

 

 

Felhasznált irodalom:

Méndez, I., Ruiz Esteban, C., & López García, J. J. (2021). Bullying, Gang Membership and Drug Use among Adolescents. Revista Española de Investigaciones Sociológicas, 173, 69-78.

Raffai, G. (2020). A szerdependencia és az illegális pszichoaktív szerfogyasztás jeleinek felismerése. INTERDISZCIPLINÁRIS DROGSZEMLE, 1(2), 4-15.

Internetes források:
https://fuggosegkezeles.hu/

https://www.drogprev.hu/

http://drogprevenciosalapitvany.hu/

http://agotaalapitvany.hu/storage/app/media/drogprevencios-kezikonyv.pdf

https://semmelweis.hu/boe/files/2019/12/V.EV-Drogprevenci%C3%B3.pdf

http://www.zirckorhaz.hu/media/Betegtajekoztatok/addiktologiai_kiadvany_fuzet.pdf

http://www.indit.hu/

https://egeszsegdokk.hu/

https://rackeresztur.hu/mre-kimm-drogterapias-otthona/

https://www.kamaszpanasz.hu/hirek/drog_cigi_alkohol/3773/drogambulancia

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!