Olvasási idő: 6 perc

Molly, a halálos orosz rulett

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.10.24.
Az ellenőrzött forrásból származó információk hiányában a fiatalok körében gyakran előkerül az MDMA valamilyen formában. Hozzájutni könnyű, a tablettát elrejteni vagy becsempészni egy buliba pedig olcsóbb megoldásnak tűnhet az alkoholfogyasztásnál. Az egészségkárosodás pedig elmaradhatatlan, hosszú távon súlyos következményekkel jár.

 

A Molly, tehát az MDMA (3,4 metiléndioxi-N-metil-amfetamin), vagy másik nevén ecstasy egy szintetikus anyag, amelynek hatása egy stimulánshoz és hallucinogénhez hasonlít. A fiatal, 12 és 17 év közötti kábítószer-fogyasztóknál gyakori a használata, de túlnyomórészt 18–21 év között nyúlnak a legtöbben a szerhez. Rave- és elektronikus zenerajongóknál hirdetik, bulikon, fesztiválokon elterjedt, az Euphoria című HBO által sugározott sorozatban is megjelent.

A Molly és az ecstasy között a különbség a fizikai tulajdonságból adódik. Eredetileg a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer hatóanyagaként fejlesztették ki, a mai Molly azonban nem MDMA, hanem laboratóriumi vegyszerek mérgező keverékévé vált az Egyesült Államok Kábítószerellenőrzési Hivatala (US Drug Enforcement Administration) szerint. A piszkosfehér por vagy kristály nem tablettázható fizikai tulajdonságai miatt, ezért általában kapszulába töltik, így sok töltő- és kötőanyagot tartalmaz. A DEA szerint New York-államban az elmúlt négy évben lefoglalt Mollyknak csak 13%-a tartalmazott MDMA-t, és még ezt a csekély mennyiséget is más drogokkal keverték. Megtalálható még ezekben a Mollykban a metilon (MDMA-hoz hasonló partidrog/stimuláns), az MDPV (krokodil droghoz hasonló tünetek kísérik, tüdőtályogot és szívhártyagyulladást okozhat, intenzív hallucinációs, pörgős élményt nyújt, amelyet skizoid, tudathasadásos, rettegő állapot kísér.), a 4-MEC (viszonylag új szer, hosszútávú hatásáról keveset tudni), a 4-MMC (kábítószer-stimuláns, ami az amfetaminok és katinonok osztályába sorolható), valamint a pentedrone (szintetikus stimuláns, „fürdősók” alkotórésze). A „fürdősó” esetében nem a kádba beledobható illatos, pezsgős golyóról van szó, hanem  hasonló vegyi anyagok egy csoportját (keverékét) alkotó, hallucinációkat kiváltó szintetikus drogról. Mivel többféle anyagot kevernek össze és a csomagolás általában hasonló, a vásárló nem tudhatja, mit rejt a zsákbamacska. A fehértől barna színig terjedő port zacskóban, fóliacsomagolásban, tablettaként vagy kapszulaként árusítják. (1,3,4,5)

A Molly hatásai közé tartozik a szapora szívverés, magas vérnyomás, érszűkület, izzadás, továbbá a testhőmérséklet szabályozását is megakadályozhatja. A szívbetegségek nem csak az „öregedő” felnőtteknél jelentenek problémát, a fiataloknál is nagyobb a kockázat a kialakulásukra. Akár hosszantartó pánikrohamot, pszichózist, görcsrohamokat is előidézhet a használata. A Molly három neurotranszmitter szintjét (ingerület-átvivő anyag/kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik idegsejttől a másikig, illetve az izom- vagy mirigysejtekig a szinapszison „átúszva” üzenetet szállítsanak) serkenti. A dopamin, melynek hatása a reward (jutalmazó) központokon keresztül megemelkedett energiaszintben jelenik meg. A noradrenalin növeli a pulzust és a vérnyomást, szerotonin pedig befolyásolja a hangulatot, étvágyat, alvási ritmust, de olyan hormonokra is hatással van, amelyek a szexuális aktivitást is módosíthatják. Pszichiátriai készítményekkel, különösen monoamin-oxidáz (MAO) gátlókkal történő együtt szedése veszélyes, erős szerotonin-szindrómát válthat ki, amely remegéssel, izzadással, görcsökkel, hányással, hasmenéssel, vese- és légzési elégtelenséggel, továbbá súlyos véralvadási zavarral jár – kezeletlenül kómát okoz.

A tünetek eltérőek lehetnek, de általános az izzadás, az állkapocs összeszorítása, erőszakos és bizarr viselkedés. A szer használata után depresszió tünetei jelentkeznek, akár hosszabb ideig még az ágyból sem tud kikelni az illető.(1,2,5,6) Hosszú távú és tartós fogyasztása több negatív következménnyel jár: a retrospektív emlékezet, a szociális intelligencia és a problémamegoldási kognitív képességek is károkat szenvednek. A használatot követő héten irritált, impulzív, agresszív lehet a használó, illetve alvászavarokkal, étvágycsökkenéssel, memória- és figyelemzavarral, a libidó csökkenésével küzdhet meg. A kutatások azt bizonyítják, hogy a Molly használata addikciót okoz. A nagy adagban fogyasztott MDMA hirtelen megemelkedő testhőmérséklethez vezethet, amely eredményezhet máj-, vese- vagy szívelégtelenséget, sőt, akár halált is. A testhőmérséklet 41-42 fokosra is melegedhet, egyesek a túlmelegedés kompenzálására túl sok vizet isznak, ezáltal „vízmérgezést” kapnak. A vese nátriumkiválasztó képességét meghaladja az elfogyasztott víz mennyisége, így hyponatraemia alakul ki. Súlyos tüneteket okoz, akár tüdővizenyő léphet fel. Folyadék halmozódhat fel a mellhártya rétegei között vagy a szívburokban, esetleg a hasüregben. Súlyosabb esetben izomgörcs, eszméletvesztés és kóma, majd halál állhat be. Különösen veszélyes a túlmelegedés, ez a leggyakoribb oka az ecstasyhoz köthető haláleseteknek. Egy zsúfolt szórakozóhelyen, órákon át táncolva, alkoholfogyasztással akár szívinfarktusig is bulizhatja magát a szerhasználó.

Ezt a szert egy német gyógyszeripari vállalat (Merck) fejlesztette ki 1912-ben fogyasztószerként, de az 1970-es években vált népszerűvé, amikor a pszichiáterek elkezdték a pszichoterápiában használni anélkül, hogy klinikai kísérleteket végeztek volna, illetve elfogadta volna az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA). Az általa kiváltott euforikus és hallucinogén hatások miatt gyorsan népszerűvé vált a bulizók körében. Az MDMA-t az FDA 1985-ben illegális szernek minősítette, amelynek nincs ismert orvosi haszna (2).

Mollyt fogyasztani olyan, mint orosz rulettezni, sosem lehet tudni pontosan, mi van a csomagban. A mennyiség, az összetevők listája folyamatosan változik, az előállítás pedig nem ellenőrzött, leggyakrabban illegális kínai laboratóriumokban zajlik. A vegyszer útját nehéz nyomon követni, amint felfedeznek egy új vegyületet és betiltják, piacra kerül egy másik helyette. A tévedés lehetősége óriási, sok halálesetet okozhat a „mollyzás”. Sokan még azt sem tudják, hogy a Molly és az ecstasy ugyanaz, csak más formában kerülnek a szerhasználók kezébe (2, 4).

A kórházi ellátásra szorulók aránya is folyamatosan nő, 2005 és 2011 között az ecstasy használata miatt sürgősségi osztályra helyezések száma 4460-ról 10176-ra nőtt a 21 éven aluliak körében az Egyesült Államokban (7). A „hallucinogén amfetaminok” (pl. MDMA) használatához kapcsolódó mérgezések száma az USA-ban a 2009 és 2013 közötti időszakban 2057-ről 2514-re emelkedett (8).

A technológia segítségével akár online prevenciós programok is segíthetnek a függőség kezelésében. Ausztráliában végeztek egy kutatást iskoláskorú fiatalok körében, a diákok online felületen tájékozódhattak az MDMA és egyéb drogok hatásairól. A program csökkentette a diákok szándékát, hogy illegális szerekhez nyúljanak (11).

Az itthoni helyzet sem fényesebb, idén nyáron mintegy 13 tonnányi PMK-etil-glicidátot foglaltak le a magyar hatóságok, amely az MDMA előállításához szükséges vegyi anyag (10).

Az ellenőrzött forrásból származó információk hiányában a fiatalok körében gyakran előkerül az MDMA valamilyen formában. Hozzájutni könnyű, a tablettát elrejteni vagy becsempészni egy buliba pedig olcsóbb megoldásnak tűnhet az alkoholfogyasztásnál. Hatása egészen hajnalig kitarthat, nem lesz éhes sem tőle a szerfogyasztó. Entaktogén (társas kapcsolatokat segítő) jellege miatt még a társaságba való illeszkedést is elősegíti, a használata akár „menőnek” is számíthat a fiatalok körében. Az egészségkárosodás pedig elmaradhatatlan, hosszú távon súlyos következményekkel jár. A motiváció és a tanulási képesség csökkenése, a memóriára gyakorolt negatív hatás az iskolai eredmények romlásához vezethet. A használat után következő lehangoltság, érzelmi sivárság ellen a hangulat helyrebillentésének legkönnyebb módja egy újabb adag „belövése”. A buli tovább tart, a függőséghez vezető úton pedig teljes gőzzel halad a szerhasználó.

 

Felhasznált irodalom:
 1. „MDMA (Ecstasy/Molly) DrugFacts.” National Institute on Drug Abuse, 15 Jun. 2020, https://nida.nih.gov/publications/drugfacts/mdma-ecstasymolly
 2. CNN-Health: 9 things everyone should know about the drug Molly
 3. Colbert R, Hughes S. Evenings with Molly: Adult Couples’ Use of MDMA for Relationship Enhancement. Cult Med Psychiatry. 2023 Mar;47(1):252-270. doi: 10.1007/s11013-021-09764-z. Epub 2022 Jan 15. PMID: 35031922.
 4. Palamar JJ. What’s in a Name? Correlates of Ecstasy Users Knowing or Agreeing that Molly is Ecstasy/MDMA. J Psychoactive Drugs. 2018 Jan-Mar;50(1):88-93. doi: 10.1080/02791072.2017.1369200. Epub 2017 Sep 22. PMID: 28937933; PMCID: PMC5862755.
 5. Krotulski AJ, Mohr ALA, Fogarty MF, Logan BK. The Detection of Novel Stimulants in Oral Fluid from Users Reporting Ecstasy, Molly and MDMA Ingestion. J Anal Toxicol. 2018 Oct 1;42(8):544-553. doi: 10.1093/jat/bky051. PMID: 30371847.
 6. Palamar, J. J., Salomone, A., Vincenti, M., & Cleland, C. M. (2016). Detection of “bath salts” and other novel psychoactive substances in hair samples of ecstasy/MDMA/“Molly” users. Drug and Alcohol Dependence, 161, 200–205. doi:10.1016/j.drugalcdep.2016.02.001
 7. Substance Abuse and Mental Health Services Administration, 2013a
 8. Bronstein et al., 2010, 2009 annual report of the American Association of Poison Control Centers’ National Poison Data System, Clin. Toxicol., 48 (2010), pp. 979-1178
 9. Egészségvonal-MDMA
 10. Portfolio- Gigantikus drogfogást jelentett a magyar rendőrség: 480 milliárd forintnyi ecstasy-prekurzort csaptak le a hatóságok
 11. Champion KE, Newton NC, Stapinski LA, Teesson M. Effectiveness of a universal Internet-based prevention program for ecstasy and new psychoactive substances: a cluster randomised controlled trial. Addict Abingdon Engl. February 2016. doi:10.1111/add.13345.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!