Olvasási idő: 20 perc

„Nem a függőség tart örökké, hanem az önismeret” – Bajcsi Norbert története

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.05.17.

Drognapló sorozatunk következő részében Bajcsi Norbert felépülő függő, prevenciós segítő mesélte el történetét Intézetünk pszichológus munkatársának, Szabó Jennifernek. Hogyan lehet felépülni a függőségből, majd pedig tapasztalati szakértőként másoknak segíteni?

Bajcsi Norbertnek nagyon nehéz gyermekkora volt, már egészen kisgyermekként meg kellett tapasztalnia, milyen az, ha valaki függőséggel él. Úgy érzi, családi háttere jelentősen meghatározta későbbi életét. Első drogfogyasztására így emlékezik vissza:

„Elég hamar belecsöppentem egy bandába, idősebb srácok közé, és az első fogyasztásom velük volt, klasszikus fűfogyasztás. A kíváncsiság az hajtott, volt bennem egy pici félelem, hogy vajon jó-e ez nekem? De jobban hajtott az, hogy közéjük szeretnék tartozni. Ez egy kaput megnyitott a drogok felé, már nem volt félelemérzetem, és amik abban az időben voltak drogok, azokat mind kipróbáltuk. Speed, extasy, LSD, angyalpor, mindent.

Bajcsi Norbert felépülő függő, prevenciós segítő

Norbi a designer drogok használatáról is mesélt. Ő úgy tapasztalta, hogy a designer drogok szinte az egész személyiségét megváltoztatták. Teljesen beszűkült a tudata, antiszociális lett, egyáltalán nem érdekelte semmi és senki, csak hogy a kábítószert megszerezze.

A designer drogok jellemzőiről és használatának veszélyeiről korábbi cikkünkben részletesen olvashat.

Norbi sok-sok megpróbáltatás után végül a Ráckeresztúri Rehabilitációs Otthonban kért és kapott segítséget. Gyógyulásának jelentős része -mind a mai napig- az önismeret és a vallás, melyekkel rengeteg erőt gyűjtött ahhoz, hogy ma már másoknak nyújtson segítséget.

Interjú Bajcsi Norberttel

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!