Olvasási idő: 5 perc

Nem várt mértékben terhelte meg a kanadai egészségügyi ellátást a kannabiszmérgezés miatt sürgősségi ellátásra szoruló idősek szám a legalizációt követően

Szerző
Riedl Annamária
Dátum
2024.06.10.

 

 

A marihuána legalizálását követően már nem csak a fiatalokra kell kiemelten figyelni Kanadában, hanem az idősekre is, akik miatt az egészségügyi ellátási rendszer jelentősen leterhelődött. Egész pontosan háromszorosára emelkedett a véletlenszerű marihuánafogyasztás miatt a sürgősségi osztályon kikötő idősek száma, akik sok esetben összekeverték a marihuánát tartalmazó és nem tartalmazó élelmiszereket. 

 

A JAMA Internal Medicine folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a kannabiszmérgezés miatt kórházba került idős felnőttek száma megháromszorozódott, miután Kanada legalizálta a marihuánát. Mivel a gyorsan történő legalizálás hatására Észak-Amerikában egyre több bejelentés érkezett marihuána túlfogyasztásról nem csak a fiatalok, hanem az idősek körében is, ezért ezt a korosztályt is elkezdték vizsgálni.

A kutatók több mint 2300 sürgősségi ellátástelemeztek Ontario államban, a 65 év felettiek körében. A kutatás végeredményeként megállapították, hogy az ellátások aránya jelentősen megnőtt, miután Kanada legalizálta a szárított kannabiszvirágokat, valamint azokat az élelmiszereket, amelyek tartalmazzák azt. Egész pontosan, a tanulmány szerinta kannabiszmérgezés miatti sürgősségi ellátások aránya megduplázódott 14 hónap alatt, miután 2018-ban legalizálták a szárított virágok árusítását, és háromszorosára nőtt 2020-ban, amikor az élelmiszerek árusítása is engedélyezetté vált.

A tanulmány szerint az idősebb felnőttek nagyobb kockázatnak vannak kitéve kannabiszmérgezés vonatkozásában, mivel gyakran szednek más gyógyszereket, ami növeli a gyógyszerkölcsönhatások esélyét. Továbbá, a marihuánát tartalmazó élelmiszereket, például pékárukat és édességeket, könnyen összetéveszthetik a hagyományos élelmiszerekkel. A tanulmány kimutatta, hogy míg 2015-ben, a legalizálás előtt csak 55 esetben volt szükség sürgősségi ellátásra idős kannabiszmérgezettek miatt, 2021-re ez a szám 462-re emelkedett.

Az élelmiszerek összetévesztése miatti, véletlenszerű marihuánafogyasztáson kívül az is előfordult az idősek esetében, hogy a fiatalkori tapasztalataik alapján próbáltak marihuánát fogyasztani vagy szívni, de a mai szerek erősebb hatása miatt ez komoly problémákat okozhat.Ugyanis azt a tényt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az idősebb szervezet eleve nehezebben bontja le a kannabiszt, az erősebb hatású terméket pedig még nehezebben, valamint a más gyógyszerekkel való kölcsönhatás még inkább fokozhatja a hatásokat, ami kifejezetten veszélyes az idős szervezetre.

A kutatók szerint tehát a marihuána legalizálás vészesen megnövelte az időskorúak veszélyeztetettségét és így az egész egészségügyi rendszer leterheltségét.  A véletlen fogyasztás növekedése, valamint a kannabisz tartalmú termékekhez való könnyebb hozzáférés miatt a legalizálás ártalmain túl is nagy mértékben megugrott a sürgősségi osztályokon az idősebb korosztály kezelési száma.  A tanulmány arra is kitér, hogy valószínűleg még több idős ember szenvedhetett kannabiszmérgezést anélkül, hogy kórházba ment volna, mivel az adatgyűjtés a sürgősségi osztályok ellátási adataira korlátozódott, illetve előfordulhat, hogy egyes felnőttek máshol kerestek orvosi ellátást, vagy egyáltalán nem is kerestek, mivel az adatok egy része a Covid-19 világjárvány időszakát is tartalmazza – áll a tanulmányban.

 

Forrás:

https://jamanetwork-com.translate.goog/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2818635?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

https://www-forbes-com.translate.goog/sites/tylerroush/2024/05/20/hospital-visits-for-cannabis-poisoning-tripled-among-seniors-after-canada-legalization-study-finds/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

https://www.nytimes.com/2024/05/20/science/cannabis-seniors-poisoning.html 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!