Olvasási idő: 3 perc

Oregon megbánta a kábítószerhasználat enyhítését?

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.06.05.
Az amerikai állam a dekriminalizáció után most ismét szigorítana a droghasználaton.

Az Amerikai Egyesült Államokban Oregon az egyetlen olyan állam, ahol egy 2020-as népszavazáson – amely mögött a Drug Policy Alliance nonprofit szervezet (1) állt – a választók több mint 58%-a támogatta a keménydrogok dekriminalizálását. Ennek eredményeképp hatályba lépett 2021. február 1-jén az új törvény, 110. intézkedés (2) néven, amely miatt olyan kábítószerek személyes birtoklása vált engedélyezetté, mint a heroin, az ecstasy és a fentanil.

A 2020-as oregoni népszavazás eredménye
voks szavazatszám %
Igen 1.333.268 58.46%
Nem 947.314 41.54%
Teljes szavazói szám 2.280.582 100.00%
Forrás: Associated Press

 

A 110. intézkedés – vagyis a „kábítószer-függőség kezeléséről és helyreállításáról” szóló törvény a továbbra is illegális kábítószerek birtoklását – mindössze „E osztályú” polgári jogi szabálysértésnek minősítette a keménydrogok használatát, amelyet legfeljebb mindössze 100 dolláros pénzbírsággal lehet büntetni.

A törvény további fontos eleme, hogy a legalizálásból származó adóbevételeket ártalomcsökkentési programok finanszírozására fordítják. Ezzel a törvény az állam marihuánaadó-bevételének jelentős részét – amely korábban az iskolák, a rendőrség és a helyi önkormányzatok számára járt – átirányította az ártalomcsökkentés (például tiszta tű osztása), a túladagolás megelőzése, a felépüléshez szükséges lakhatás és egyéb támogatások finanszírozására.

Egy mostani ellenőrzés azonban megállapította, hogy az állami egészségügyi hatóság nem tudott adatokat szolgáltatni arról, hogy a függőségi szolgáltatásokra elkülönített több százmillió dollárt hogyan költötték el. Látszik, hogy az összeget nem használják fel a kezelések kifizetésére sem, ezért az érintett függők nem jutnak rehabilitációs- és elvonókezelésekhez sem, mert a hangsúlyt Oregon állam az ártalomcsökkentésre helyezte, a megelőzés vagy a leszokás segítése helyett.

Az oregoni kábítószer legalizálás és dekriminalizálás a legutóbbi kormányzóválasztás egyik fő témája volt. A három jelölt közül kettő támogatta a szavazók által jóváhagyott 110. intézkedés hatályon kívül helyezését, de a mostani kormányzó, Tina Kotek, az USA első homoszexuális (4) kormányzója (5) nem, így a törvény érvényben maradt.

Közben a bűnözés folyamatosan növekszik és a nyugati államban élők továbbra is aggódnak a kábítószer-függőség és a túladagolás elterjedtsége miatt. Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok (Centers for Disease Control and Prevention) becslései szerint a túladagolás okozta halálesetek száma 4,58%-kal nőtt Oregonban egy év alatt, 2021 novembere és 2022 novembere között (6). A növekedés több mint hétszerese volt az USA országos átlagnak.

A portlandi székhelyű DHM Research által végzett áprilisi felmérés szerint a többség ismét szigorítaná a szabályozást (7) és visszaállítaná az eredeti jogi állapotokat (8), mivel úgy vélik, hogy az enyhítéssel óriási hibát követtek el. 10-ből több mint 6 szavazó úgy véli, hogy a dekriminalizálás után nőtt a drogfüggőséggel küzdők száma, valamint nőtt a hajléktalanok és a bűnelkövetők száma is. A szavazók 63%-a támogatja a kábítószer-birtoklás büntetőjogi szankcióinak visszaállítását.

Bár a DHM Research által megkérdezett minden demográfiai csoport támogatta a birtoklásért kiszabható büntetőjogi szankciók visszaállítását, a legalacsonyabb támogatottság (51%) a 18-29 évesek körében volt. A republikánus szavazók voltak a legelutasítóbb csoport, 80 százalékuk támogatta a büntethetőség visszaállítását.

Reméljük, hogy a droglegalizáció párti oregoni vezetés belátja, hogy mekkora veszélynek tették ki döntésükkel az állampolgáraikat és még időben visszafordulnak a megkezdett úton.

 

 

Források:

  1. https://drugpolicy.org/
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/2020_Oregon_Ballot_Measure_110
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Associated_Press
  4. https://www.facebook.com/photo/?fbid=117998917839972&set=a.117998951173302
  5. https://www.hrc.org/press-releases/history-made-oregons-tina-kotek-becomes-one-of-the-first-lesbian-governors-in-u-s-history
  6. https://www.foxnews.com/us/voters-remorse-blue-state-survey-shows-majority-want-re-criminalize-drugs-made-enormous-mistake
  7. https://www.dhmresearch.com/oregon-voters-support-bringing-back-criminal-penalties-for-drug-possession/
  8. https://www.dhmresearch.com/wp-content/uploads/2023/05/DHM-Panel-Oregon_Measure110_May-2023.pdf

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!