Olvasási idő: 5 perc

Őszintén a fesztiválokról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2024.02.08.
II. Rész: Mennyiben más a fesztiválon kívüli és az az alatti (tervezett) drogfogyasztás célja, illetve az azzal összefüggésben  tapasztalt problémák?

 

2023 nyarán a Drogkutató Intézet egy teljes körű kutatási projektet előkészítő, előzetes felmérést végzett a hazai, zenei fesztiválok látogatói körében, az általános, és a fesztiválokon jellemző drogfogyasztási szokások feltárására. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyiben tér el a fesztiválokon jellemző fogyasztási viselkedés az általános fogyasztói magatartástól, illetve a fesztiválok résztvevőinek eredeti szándékaitól, amelyekkel a rendezvényekre érkeznek. A kutatás felépítéséről, a résztvevők körének demográfiai jellemzőiről, és arról, hogy mekkora vonzerőt – rizikót – jelentenek a fesztiválok drogfogyasztás szempontjából, ide kattintva olvashat bővebben. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogy azok, akik a drogfogyasztás szándékával érkeznek a fesztiválokra, milyen céllal terveznek drogot fogyasztani; azok akik végül valóban fogyasztanak, milyen céllal teszik és milyen problémákkal szembesülnek, illetve ez mennyiben tér el a fesztiválokon kívüli fogyasztás céljától, és az azzal összefüggésben tapasztalt problémáktól. Egy válaszadó több célt és problémát is megjelölhetett.

 

Az alábbi ábrán látható, hogy a résztvevők korábban, életük során leggyakrabban új élmények átélésének céljával fogyasztottak drogot, ugyanezzel a céllal érkeztek a fesztiválra is, és akik valóban fogyasztottak drogot a fesztiválon, azok leggyakrabban ebből a célból tették (1. ábra). Az első két csoportban a szellemi megvilágosodás átélése a második leggyakoribb cél, azonban akik végül valóban fogyasztanak drogot a fesztiválon, második leggyakrabban a gondok elfeledésének céljával teszik, ami – bár mindenhol 10% alatti  eltéréssel – az első két csoportban “csak” a harmadik leggyakoribb ok. Mindhárom csoportban a gyakorlati jellegű (pl.: fogyás, koncentráció fokozása, fájdalom csökkentése) és egyéb típusú célok fordulnak elő a legkisebb, és körülbelül megegyező, azonban a fesztiválon történő fogyasztás esetében a szellemi megvilágosodás céljával is szinte megegyező arányban.

 

A résztvevők a megadott lehetőségek mellett a következő célokkal terveztek drogot fogyasztani az adott fesztiválon, melyeket szabadszavas válaszként, az “Egyéb” kategória kifejtéseként adtak meg: éberség, jó érzés, új „fajok” felfedezése, „Sean Gokuvá válni”, más dimenziók felfedezése, „fenntarthatóság”, fáradtság csökkentése, barátok keresése. A korábbi és/vagy a fesztiválon történt fogyasztás esetében a következő célokat fogalmazták meg: „pasizás”, barátokkal való szórakozás, elalvás, kipróbálni, társas szorongás oldása, „egzisztencia keresés”, „vibe”, stresszcsökkentés, „csak mert szeretem”, móka, elkábulás.

 

  1. ábra

 

Az alábbi ábrán az látható, hogy milyen problémákat tapasztaltak a résztvevők a fogyasztással összefüggésben korábban a fesztiválon kívül, és a fesztiválon (2. ábra). A fesztiválon kívül az egészségügyi következmények és a lelki kiegyensúlyozatlanság a fogyasztók majdnem negyedénél megjelenik, és több, mint kétszer akkora arányban, mint a többi probléma. A fesztivál alatt kisebb arányban tapasztaltak valamilyen jellegű problémát a fogyasztók, de ebben az esetben is az egészségügyi problémák a leggyakoribbak (8%). Utóbbival szinte megegyező arányban (9%) tapasztaltak pénzzavart, illetve konfliktust/összeütközést a résztvevők a fesztiválon kívül. A megadott lehetőségek mellett a következő problémákat tapasztalták a résztvevők korábban a fesztiválon kívül és/vagy a fesztiválon, melyeket szabadszavas válaszként, az “Egyéb” kategória kifejtéseként adtak meg: “mindig elfogy”, gomba, pánikroham, függőség a családban, pszichológus iránti szükség.

2. ábra

A kutatás további eredményeiről a Magyar Drogfigyelő februári számában, valamint a Drogkutató Intézet honlapján olvashat bővebben. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!