Olvasási idő: 8 perc

Őszintén a fesztiválokról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2024.02.14.
III. Rész: Mennyiben különbözik a (tervezett) fogyasztás gyakorisága/alkalmainak száma a fesztiválon és azon kívül?

 

2023 nyarán a Drogkutató Intézet egy teljes körű kutatási projektet előkészítő, előzetes felmérést végzett a hazai, zenei fesztiválok látogatói körében, az általános, és a fesztiválokon jellemző drogfogyasztási szokások feltárására. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyiben tér el a fesztiválokon jellemző fogyasztási viselkedés az általános fogyasztói magatartástól, illetve a fesztiválok résztvevőinek eredeti szándékaitól, amelyekkel a rendezvényekre érkeznek. Arról, hogy mennyiben más a fesztiválon kívüli és az az alatti (tervezett) drogfogyasztás célja, illetve az azzal összefüggésben tapasztalt problémák, ide kattintva olvashat bővebben. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogy azok, akik a drogfogyasztás szándékával érkeznek a fesztiválokra, hány alkalommal tervezik fogyasztani az egyes szereket; azok akik végül valóban fogyasztanak a fesztiválon, hány alkalommal teszik, illetve ez mennyiben tér el a fesztiválokon kívüli fogyasztás gyakoriságától. A válaszadók szerenként/szercsoportonként adták meg a (tervezett) fogyasztás alkalmainak számát/gyakoriságát.

 

A korábbi, fesztiválon kívüli fogyasztásra vonatkozó kérdéseknél 10 gyakorisági kategória közül választhattak a kitöltők. Látható, hogy a stimulánsok, a hallucinogének, az ecstasy és a marihuána kivételével a válaszadók kategóriánkénti legfeljebb 3%-a választotta a “Nem fogyasztottam” és a “Nem értelmezhető” opciókon kívüli gyakorisági lehetőségeket (1.,2.,3. ábra). E négy szert, szercsoportot nagyobb gyakorisággal fogyasztották a résztvevők. A minden kérdésre választ adó, valaha drogot fogyasztó kitöltők 6%-a fogyaszt naponta többször marihuánát. Ugyanezen résztvevők 8–9%-a fogyasztott néhányszor életében stimulánsokat, hallucinogéneket és ecstasy-t, utóbbi szert ugyanekkora arányban fogyasztották évi többszöri gyakorisággal. A marihuánát korábban fogyasztók legnagyobb aránya, 19%-a évente többször fogyasztja azt, közel hasonló aránya eddig néhányszor fogyasztotta, de nem minden évben.


1.ábra

 

2. ábra

  1. ábra

 

A fesztiválon tervezett fogyasztás esetében a fogyasztás tervezett alkalmainak számát adták meg szerenként, szercsoportonként a kitöltők (4.,5. ábra). A fogyasztást tervezők 25%-a tervezett stimulánsokat, 31%-a ecstasy-t, és 39%-a marihuánát 1-3 alkalommal fogyasztani a fesztiválon. Ugyan lényegesen kisebb arányban, de a többi szer, szercsoport esetén is megjelennek a “Nem fogyasztottam” és a “Nem értelmezhető” kategóriákon kívüli válaszlehetőségek is, a fesztiválon kívüli, korábbi fogyasztástól eltérően. 10 vagy több alkalommal tervezett a fogyasztást tervezők 6-6%-a opiátokat, pszichoaktív gyógyszereket, szintetikus kannabinoidokat és szintetikus kationokat, 8%-a stimulánsokat, inhalánsokat és marihuánát fogyasztani.

4. ábra


5. ábra

 

A fesztiválon megvalósult fogyasztás esetében is a fogyasztás alkalmainak számát adták meg szerenként/szercsoportonként a kitöltők (6.,7. ábra). Az eredmények a fesztiválon kívüli, korábbi fogyasztáshoz hasonlóak, de több szempontból eltérnek: ebben az esetben is stimulánsok, ecstasy és marihuána esetében fordult elő a legnagyobb arányban a legtöbbféle válaszlehetőség, a hallucinogénekre ugyanakkor ez nem igaz, a többi szer esetében pedig – az opiátokat leszámítva –  a korábbi fogyasztásnál látott alacsony számoknál is kisebb, 1-1%-os arányban fordul elő minden gyakorisági kategória. Megállapíthatjuk, hogy a tervezettnél számottevően alacsonyabb arányban fogyasztották a tervezett alkalommal az egyes szereket, beleértve a legnépszerűbbeket is.


6. ábra


7. ábra

A kutatás további eredményeiről a Magyar Drogfigyelő februári számában, valamint a Drogkutató Intézet honlapján olvashat bővebben. 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!