Olvasási idő: 5 perc

Őszintén a fesztiválokról – magyarok vs. külföldiek

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2024.03.14.

 

 

2. Rész: Mennyiben más a fesztiválon kívüli és az az alatti (tervezett) drogfogyasztás célja, illetve az azzal összefüggésben tapasztalt problémák? – A magyar és külföldi résztvevők eredményeinek összehasonlítása
2023 nyarán a Drogkutató Intézet egy teljes körű kutatási projektet előkészítő, előzetes felmérést végzett a hazai, zenei fesztiválok látogatói körében, az általános, és a fesztiválokon jellemző drogfogyasztási szokások feltárására. A kutatás fő kérdése az volt, hogy mennyiben tér el a fesztiválokon jellemző fogyasztási viselkedés az általános fogyasztói magatartástól, illetve a fesztiválok résztvevőinek eredeti szándékaitól, amelyekkel a rendezvényekre érkeznek. A kutatás felépítéséről, a magyar és külföldi résztvevők körének demográfiai jellemzőiről, és arról, hogy mekkora vonzerőt – rizikót – jelentenek a fesztiválok drogfogyasztás szempontjából a magyarok, illetve a külföldiek számára, ide kattintva olvashat bővebben. 

 

Cikkünkben bemutatjuk, hogy mennyiben térnek el a fesztiválokon kívül drogot fogyasztó, a drogfogyasztás szándékával a fesztiválokra érkező, valamint az azokon végül valóban drogot fogyasztó magyarok és külföldiek céljai a drogfogyasztással, illetve az azzal összefüggésben tapasztalt problémák. Egy válaszadó több célt és problémát is megjelölhetett, de egyet sem volt kötelező.

Az ábrákon (1., 2. ábra) látható, hogy a korábbi és a fesztiválon tervezett fogyasztást tekintve a magyarok és a külföldiek esetében is a drogfogyasztás leggyakoribb célja az új élmények keresése, közel megegyező, kb. 60%-os arányban (a fesztiválon történő fogyasztást a magyarok még nagyobb aránya tervezte ezzel a céllal). Magyaroknál a fesztiválon történő fogyasztást ugyanakkora arányban tervezték a szellemi megvilágosodás, mint a gondok elfeledésének céljával (33-33%), külföldieknél az utóbbi alig jelenik meg, míg az előbbi a magyaroknál is nagyobb, 40%-os arányban. A fesztiválon végül valóban fogyasztó személyek leginkább új élményeket kerestek a drogok által, közel hasonló arányban magyaroknál és külföldieknél.

1. ábra

2. ábra

 

Az alábbi ábrákon látható, hogy mind magyaroknál, mind külföldieknél a lelki kiegyensúlyozatlanság és az egészségügyi ártalmak a korábbi drogfogyasztással összefüggésben tapasztalt, leggyakoribb problémák, nagyon hasonló arányban (3., 4. ábra). Pénzzavart is közel hasonló arányban tapasztaltak korábban a magyarok és a külföldiek, a magyaroknál azonban az összetűzésbe kerülés is hasonló arányban jelenik meg, külföldieknél ez kevésbé jellemző. A külföldiek közül senkinek, míg a magyar fogyasztók 7%-ának kellett korábban elvonókúrára mennie. A fesztivál alatt minden probléma kisebb, és nagyon hasonló arányban fordult elő mindkét csoportnál, magyaroknál az egészségügyi ártalmak valamivel jellemzőbbek voltak (11% tapasztalta).

3. ábra

4. ábra