Olvasási idő: 5 perc

Szemfényvesztés

Szerző
Téglásy Kristóf
Dátum
2024.06.05.

 

 

Választási időszakot élünk és ilyenkor sok minden előfordul a politikai kommunikációban. Van egy olyan vissza-visszatérő felvetés, amit éles kommunikációs fegyverként szoktak használni. De vajon tényleg az, vagy csak szemfényvesztés? 

 

Ez pedig az a hangzatos „kihívás” amikor időről időre felmerül egyik vagy másik politikai oldalon, hogy csináltassanak drogtesztet, így bizonyítva, hogy az ellenük felhozott vádak puszta kitaláción, illetve rágalmakon alapulnak. Ez releváns is lehetne, azonban van egy bökkenő. Természetesen távol maradva a napi politikai csatározásoktól, nézzük meg, hogy van-e valós alapja az ilyen felvetéseknek. Először is azt kell tisztáznunk, hogy milyen tesztet hívunk segítségül. Attól a pillanattól, hogy drogot veszünk magunkhoz – mindegy, hogy szívjuk, szúrjuk vagy esszük –, testünk nekilát, hogy a kábítószert összetevőire bontsa. Így kerülnek a bomlás folyamat melléktermékei a vérbe és a vizeletbe, illetve épülnek be a hajba – ezek lesznek kimutathatóak a drogteszteken. A hajvizsgálaton alapuló drogtesztek a legpontosabbak, a vérből és vizeletből csak korlátozott ideig mutathatóak ki a különböző tudatmódosító szerek bomlástermékei. Fenti példánk szerint vélelmezhetjük, hogy nem hajtesztet szeretnének nagy hirtelen végeztetni a kihívást intéző politikai szereplők, sokkal inkább vér vagy vizelet tesztre kell gondolnunk. A legtovább a marihuána mutatható ki, rendszeres fogyasztás esetén akár 30 napig is kimutatható, de alkalmankénti fogyasztás esetén is napokig, akár 10 napig is detektálhatóak a marihuána fogyasztás nyomai. Ugyanakkor például a kokainhasználat minimálisan 1–4 óráig, de maximálisan is csak 2–4 napig mutatható ki.  

És, hogy miért épp a kokain emeltük ki, arra az a magyarázat, hogy a tehetősebb, inkább középkorú, egzisztenciálisan stabil társadalmi csoportokban ez a szer a legdivatosabb. Erre ékes példa, hogy a kokain lefoglalások az elmúlt időszakban csúcsokat döntenek, nemcsak Európában, de hazánkban is. Annak ellenére, hogy a kokain az egyik legdrágább illegális kábítószer, mégis a második legnépszerűbb szer Európában. A kiskereskedelmi piacát jelenleg 10,5 milliárd euróra becsülik. A kokain a legnagyobb mennyiségben Dél- és Közép-Amerikából érkezik Európába, legtöbbször teherhajókon, konténerekbe rejtve. Különösen a világ legnagyobb kikötői közé tartozó Antwerpenben és Rotterdamban foglaltak le sok kokaint 2021-ben, jellemzően legális áruk mellé rejtve. A fenti, rendőrségi adatokra alapozott kijelentések mellet, az European Drug Report 2023 ugyanakkor megjegyzi, hogy átrakodási, tranzit központként egyre jelentősebb például a Nyugat-Balkán szerepe is. 2023 vége felé a csepeli szabadkikötőben egy hűtőkonténerből 155 darab, egyenként egy kilós csomag került elő. A kirendelt vegyészszakértő vizsgálata is megerősítette, hogy az összesen nettó 154,805 kilogramm lefoglalt anyag kokain, melynek utcai értéke több, mint 23 milliárd forintra tehető.

De nagyjából ezeket az adatok kapjuk a többi szer esetében is, az LSD 2 órától 1–4 napig, a heroin vagy az ecstasy 1–2 órától 2–3 napig terjedő időszakban mutatható ki.

Sejthetjük tehát, hogy amikor közszereplők vádolják egymást kábítószerhasználattal, az esetek nagy többségében kokainra gondolnak, ennek az anyagnak a használatát sejtetik, illetve sugallják. Azonban amikor kiállnak a sajtó és a nagy nyilvánosság elé, és bejelentik, hogy önmagukon drogtesztet végeztetnek és ugyanezt követelik politikai ellenfeleiktől is, akkor az ismert kimutathatósági adatok szerint mégiscsak van némi turpisság a dologban. 

Természetesen szeretnénk hangsúlyozni, hogy senkiről nem vélelmezzük, hogy illegális kábítószert használ. De ha valaki, mint most az egyik nemrégiben feltűnt politikai szereplő, vasárnap bejelenti, hogy a következő csütörtökön drogtesztnek veti alá magát, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy a 4 nap leteltével még akkor is negatív lesz a tesztjének az eredménye, ha előző nap mégiscsak fogyasztott volna kábítószert. Így az ilyen önkéntes drogtesztekkel való érvelés, bár a kommunikációban nagyon látványos és hangzatos, szakmailag semmit nem bizonyít. 

Forrás:

https://divany.hu/vilagom/2018/10/06/drog-kimutathatosaga/

https://www.alkohol-szonda.hu/cikkek-2/meddig-mutathato-ki-a-drog-a-szervezetunkben/

https://telex.hu/belfold/2024/06/03/drogtesztnek-veti-ala-magat-magyar-peter-ezt-varja-el-deutsch-tamastol-is

https://drogkutato.hu/cikkek/a-kokain-a-legnepszerubb-kabitoszer-a-tehetosek-koreben/

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!