Olvasási idő: 3 perc

Téglásy: Brüsszel drogliberalizációs nyomás alá helyezheti Magyarországot

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.10.10.
A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatóját a németországi kannabisz-legalizációval kapcsolatban kérdezték a Hit Rádióban.

 

Téglásy Kristóf elmondta, a kannabisz használata során örömforrást okozó szereket termel az agy, ami az első egy-két fogyasztás alkalmával valós élményt nyújt. Aki szorongó, az feloldódik, például egy buliban, aki maga alatt van, annak ideig-óráig tartó örömforrást biztosít. Ám amikor a fogyasztás függőségbe csap át, az örömforrás megszűnik, jönnek a pánikrohamok, a depresszió, nem ritkán a szuicid gondolatok – és Ilyenkor már a szer irányít.

Mivel a Németországban tervezett úgynevezett „cannabis klubok” által termelt marihuánának maximum 15%-os THC-tartalma lehetne, ami jóval gyengébb a feketepiacon jelenleg kapható anyagnál, ezért – és mivel olcsóbb is lesz a járulékos költségek megspórolása miatt – egyértelmű, hogy a feketepiaci kereskedelem továbbra is virágozni fog.

Németország, mint az Európai Unió legerősebb tagállama, ha ezt beilleszti a saját jogrendjébe, vélelmezhetően nyomást gyakorol majd a többi országra és Brüsszelre, hogy más is ezt az utat járja. Az is félő, hogy mivel nincs határellenőrzés, a németországi turizmussal nagymértékű és ellenőrizhetetlen drogbeáramlás történik Magyarországra.

https://www.youtube.com/watch?v=mp9B5VCTPao

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!