Olvasási idő: 5 perc

Téglásy Kristóf: A marihuána legalizálása tévút, a megoldás a prevenció erősítése lehet

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2024.03.18.

 

 

A Drogkutató Intézet stratégiai igazgatója szerint nem fogja beváltani az ukrán és német marihuána legalizáció a hozzá fűzött reményeket.

Az ATV Start március 14-i adásában a stratégiai igazgató véleményét kérdezték arról, hogy Ukrajnában néhány nappal ezelőtt legalizálták az ún. „orvosi” marihuánát, valamint a német Bundestag is döntött a kannabisz otthon termesztésének engedélyezéséről, és kannabisz klubokat hoznak létre. A német kormány indoklása szerint azért döntöttek a legalizáció mellett, mert hiába vetettek be hatalmas erőforrásokat a marihuána terjedésének megfékezésére, ez nem hozott pozitív eredményt. 

Téglásy Kristóf szerint nem fogja beváltani az ukrán és a német marihuána legalizáció a hozzá fűzött reményeket, az egész rendszer ellenőrizhetetlen és életszerűtlen.  Tavaly áprilisban, amikor ezt a tervezetet benyújtották, akkor még államilag engedélyezett kannabisz boltokat szerettek volna létrehozni, ami ellentmond minden nemzetközi egyezménynek, ezért találták ki a klubokat, amelyeknek egyszerre 500 tagja lehet, akik egymás között kereskedhetnek. Valamint magánszemélyként minden 18. életévét betöltött német állampolgár 3 tő marihuánát termeszthet az otthonában. A német parlament a feketekereskedelem visszaszorulását várja ettől a törvénytől. Azonban, amíg a legálisan termeszthető kannabisz legfeljebb 15%-os tiszta THC tartalommal rendelkezhet, addig a feketepiacon kapható marihuána akár 28% THC tartalommal is bírhat, és mivel a feketepiacon nincsenek járulékos költségek, a fogyasztók olcsóbban juthatnak hozzá ehhez a magasabb THC-tartalmú termékhez.     

A stratégiai igazgató hozzáfűzte továbbá, hogy most Németországban a marihuána prevalencia értéke nagyjából 28%, ami a most meghozott legalizációt követően akár 35%-ra is felmehet. Az már tudományosan bizonyított tény, hogy a rendszeres marihuána fogyasztók 15%-a fizikai függővé, tehát drogfüggővé válik, és ezt már a német gazdaság sem fogja elbírni. Mindezt jól alátámasztja a kanadai legalizáció következményének a legfrissebb adatai is, amely szerint a fiatalok körében bár nem nőtt, de nem is csökkent, míg a felnőttek és az idősek körében radikálisan nőtt a kannabisz használata.

Dr. Zacher Gábor toxikológus néhány nappal ezelőtti interjúja is szóba került, amelyben elhangzott, hogy a fogalmak tisztázása lenne fontos, és először az orvosi marihuána engedélyezése, majd a dekriminalizáció és végül a legalizálás lehetne egy esetlegesen megfelelő folyamat. A toxikológus szerint ugyanis nem az probléma, hogy egy fiatal elszív egy marihuánás cigarettát, hanem az, hogy nagyon magas arányban vannak a mai fiatalok között szorongók és öngyilkosságra erősen hajlamosak, és ebben kellene nekik mentális segítséget nyújtani az ellátórendszer fejlesztésével. 

Téglásy Kristóf elmondta, hogy a Drogkutató Intézet, és az ő személyes szakmai álláspontja is az, hogy ha a háziorvos bármikor felírhatja például stresszkezelésre a marihuánát, az már nem kórházi körülmények között történő ellenőrzött használatot jelent, hanem a társadalomra való ráengedést. A hazai lehetőségekről pedig azt mondta a stratégiai igazgató, hogy a dekriminalizálás is tévút, hiszen nem igaz, hogy a marihuána fogyasztókkal lennének tele a börtönök, ugyanis az elterelés pont azt célozza, hogy az eljárás alá vont személy, miután teljesítette a programot, tiszta lappal induljon újra az életben. A megoldás tehát egyedül a prevenció erősítése lehet, valamint a társadalom és a fiatalok felé a releváns információk átadása.

A teljes interjú itt megtekinthető: https://www.atv.hu/videok/20240314/a-legismertebb-hazai-toxikologus-szerint-legalizalni-kellene-a-marihuanat?fbclid=IwAR1aB-ZMBazTJ2b2kKSdqO2R7glAaGKeOz2mvv0P4RkZ_jByqGN35EFdkVE