Olvasási idő: 5 perc

Teljes fordulat Franciaországban – Irány a zéró tolerancia!

Szerző
Téglásy Kristóf
Dátum
2024.03.22.

 

 

Határozott és egyértelmű hátraarcot vezényelt Macron francia elnök az ország drogpolitikájában. Ezzel pedig nemcsak, hogy az egyre sűrűsödő problémákat kívánja kezelni, de megtépázott népszerűségét is helyre tudja némileg billenteni. Hiszen mind a hivatalos hatóságok, mind az egyszerű francia polgár ebben a kérdésben mellette áll. 

 

Ugyanis a helyzet lassan tarthatatlanná válik, főleg a fővárosban és olyan frekventált kikötővárosokban, mint pl Marseille. Nem volt azonban ez mindig így, nem is olyan régen még a hivatalos francia drogpolitika a legalizációt készítette elő, hamarabb, mint ahogy ez egyáltalán felvetődött Németországban a 2021-es választási kampányban (mint ismert a német marihuána legalizációs törvényt nemrég fogadta el a Bundestag és április elsején lép hatályba). De nézzük időrendben.

2018 februárjában számolt be a legalizáció párti média arról, nagy örömmel és várakozással, hogy Franciaország drogpolitikai fordulatra készül. A derék gallok ugyanis addig a régió egyik legszigorúbb szabályozását tudhatták magukénak. Magyarországhoz hasonlóan a kábítószer fogyasztása és saját részre történő tartása is bűncselekménynek minősült, ami akár egy év börtönnel is sújtható volt. Macron elnök akkor még választási kampányában a dekriminalizálást vetítette előre és született is egy törvénymódosítási javaslat, ahol csekély mennyiségű kábítószer tartása esetén csak pénzbüntetést irányzott volna elő. Igaz, hogy a klasszikus dekriminalizálással ellentétben a francia javaslat, nem fizetés esetére továbbra fenntartotta volna a börtönbüntetés lehetőségét. A lazító szabályozási javaslat nem volt előzmény nélküli, hiszen 2016-ban megnyílt az ország első felügyelt droghasználói szobája. Az akkori híradásokban meg is jegyzik, hogy ezért hazánkban is régóta kampányoltak a legalizáció párti szervezetek, és reményüket fejezték ki, hogy a magyar szabályozás is követi a francia példát. Szerencsére nem így történt, ugyanis a kísérlet balul sült el. 

Pontosan az előző hír után két évvel, 2020 februárjában jelentek meg azok a hírek, melyek ténylegesen bemutatták, mihez vezetett a droghasználói szoba megnyitása. A francia szabályozás szerint a szobában saját, azaz hozott anyagot lehetett használni, ellenőrzött kellemes körülmények között, az önkormányzat által biztosított eszközök segítségével. Mindez azt hozta magával, hogy megjelentek a dílerek a szobák környékén és a drogosok mindenhonnan odavándoroltak. A helyi lakosok számoltak be róla, hogy Párizs X. kerületének szóban forgó részét már a dílerek irányítják, egymással versenyeznek és háborúznak a drogbandák a terület feletti irányításért. Megjelent a crack és több száz család élete vált pokollá. A városrész törvényen kívüli területté vált és hamar megismerkedtek az ott élők a no-go zóna kifejezéssel. 

Mindössze újabb három év telt el, és 2023 elején arról számoltak be a hatóságok, hogy az országban minden addiginál több, 156,7 tonna kábítószert foglaltak le. És tudjuk, hogy átlagosan a beérkező drog mintegy 10-20 százalékát sikerül lekapcsolni, bár erről értelemszerűen nincs hivatalos vagy ténynek felfogható adat, így könnyű kiszámolni milyen elképesztő mennyiségben öntötte el Franciaországot a drog. „A kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem még soha nem volt ennyire egyértelműen a legfontosabb” – hívta fel a figyelmet akkor Gérald Darmanin belügyminiszter. „A kábítószer-kereskedelem mindannyiunk ügye. Nem csak gondtalan fogyasztók léteznek, ez az egész halált és vért szül” – mondta a miniszter a kábítószer-kereskedő bandák közötti véres leszámolásokra utalva. 

A helyzet azonban azóta sem lett jobb. Erre utal, hogy idén márciusban rekordmennyiségű, több mint nyolc tonna kokaint foglalt le a francia haditengerészet Martinique szigetén. Ez az egyetlen rajtaütésen realizált mennyiség csaknem akkora, mint amennyit tavalyi egész évben foglaltak le. Tekintve, hogy még az első negyedév sem ért véget, előre vetíthető, hogy elképesztő mennyiségű drog áramlik be Franciaországba és így Európába is. Ezt elégelte meg most Macron elnök és totális háborút indított a drogkereskedők ellen. A Marseille-ben bejelentett több hetes akció több érintett nagyvárosra is kiterjed és a beszédes „Tisztogatás XXL” nevet viseli. „A programom ma egyértelmű, drog, drog és még több drog” – jelentette ki Pierre-Edouard Colliex, a déli Bouches-du-Rhone megye új prefektusa március elején, a bűnüldöző szervek által a marseille-i lakótelepeken szinte naponta végrehajtott tisztogató akciók egyikén, miután tavaly csak Marseille-ben 49 ember vesztette életét a drogbandák közötti leszámolásokban. Úgy látszik, a francia hatóságok az utolsó utáni pillanatban még megpróbálják megállítani a kábítószer terjedését és azt, hogy mindent elöntsön a drog. Az új jelszó a zéró tolerancia és csak reménykedni lehet benne, hogy még időben fordítottak hátat a veszélyes legalizációs trendnek. Ahogy abban is, hogy a németek nem várják meg, míg idáig fajul a droghelyzet és idejekorán visszavonják a nemsokára hatályba lépő törvényt.

 

Forrás:

https://ataszjelenti.blog.hu/2018/02/02/fordulat_keszul_a_francia_drogpolitikaban

https://www.origo.hu/nagyvilag/2020/02/a-parizsi-liberalis-drogpolitika-kudarca-tapasztalhato#google_vignette

https://www.magyarhirlap.hu/bunugy/20230301-jol-teljesitettek-a-francia-drogkeresok#google_vignette

https://hu.euronews.com/2024/03/05/rekord-kokainfogas-a-franciaorszaghoz-tartozo-martinique-on?fbclid=IwAR0pL9WE-Vahv1_RCU9LxR4nh0SnHRUIzTgwzvnVUwESJcmwL9MFFIjFTU4

https://magyarnemzet.hu/kulfold/2024/03/dontott-a-francia-kormany-ujra-megprobal-rendet-tenni-video?utm_source=hirkereso&utm_medium=referral&utm_campaign=hiraggregator