Olvasási idő: 7 perc

Thaiföld is belebukott a legalizációs kísérletbe

Szerző
Riedl Annamária
Dátum
2024.05.22.

 

Indul a nyári szezon, mindenki utazik jobbra-balra, különböző indíttatásokból. Van, aki a tengerpartot célozza meg, van, aki a hegyeket, és van, aki Thaiföldre megy többek között azért, hogy legálisan füvezhessen. Viszont a kormány úgy döntött, visszavonja a 2022-es, a marihuána engedélyezett fogyasztásáról szóló törvényét, amelynek az első lépéseit már el is kezdték… . De nézzük a részleteket, mi vár azokra a turistákra most Thaiföldön, akik szeretnének befüvezni egy meleg nyári estén. 

Srettha Thavisin, thaiföldi miniszterelnök a hónap elején bejelentette, év végéig vissza tervezik vonni a marihuána legalitását az országban. Thaiföld volt az első ország Ázsiában, amely 2022-ben dekriminalizálta a kannabiszt orvosi célokra, de a gyakorlatban ez a lehetőség annyira megemelte a visszaélések és a bűnözés számát, hogy a kormány úgy döntött, nem tudja vállalni a kockázatát ennek a megállíthatatlannak tűnő folyamatnak.

Ma még a neontáblák mindenütt jelen vannak Bangkok forgalmas turisztikai területein, minden sarkon látható a gyógyszertárak bejáratánál, valamint vendéglátó egységek százai hirdetik a kannabiszt az étlapon. De mindez hamarosan megváltozhat a miniszterelnök javaslata alapján, amely szigorúan szabályozná a későbbiekben a kannabisz használatát, és korlátozná a gyógyászati célú felhasználást is.

De miért változtat a törvényen ilyen rövid idő után Thaiföld?

A 2023-as általános választások eredményét követően, szeptember óta új vezetés alatt áll az ország. 

A Pheu Thai Párt által vezetett konzervatív koalíciós kormány áll, a legalizálása óta rosszul szabályozott kannabisz elleni küzdelemre irányuló felhívások mögött, akik a marihuána rekreációs célú használatának betiltása mellett kampányoltak, mondván, az egészségügyi kockázatot jelent, és kábítószer-használati problémákat okozhat a fiatalok körében.

A közelmúltban az X-en megjelent bejegyzésében, amelyben a növény újbóli jegyzékbe vételét kérte, Thavisin megismételte ezt az álláspontját: „A kábítószer olyan probléma, amely tönkreteszi a nemzet jövőjét.”

Anutin Charnvirakul, a korábbi egészségügyi miniszter, aki az előző, katonai vezetés alatt álló kormányban felügyelte a marihuána legalizálását, most miniszterelnök-helyettesi rangot kapott. Ő a Bhumjaithai Párt vezetője, azé a párté, ami az új kormánykoalíció tagja. Amikor 2022-ben támogatta a marihuána legalizálását, döntését azzal magyarázta, hogy enyhítené a thaiföldi börtönök túlzsúfoltságát, és fellendítené a vidéki gazdaságot.

A legalizálás napján több mint 3000 kannabisz-vád miatt fogva tartott rabot engedtek szabadon. Az év során az országban a kannabisz termelés értéke 28 milliárd thai baht (728 millió euró) volt, és 2030-ra az előrejelzések szerint elérheti a 336 milliárd bahtot (8,7 milliárd eurót). Anutin azt ígérte 2022-ben, hogy a kannabiszt csak orvosi felhasználásra engedélyezik, de a gyakorlatban a piac szabályozását nem tudták megoldani. Az egészségügyi minisztérium rendeletet adott ki, amely a kannabiszt „ellenőrzött gyógynövénnyé” nyilvánította, amelynek az értékesítéséhez és termesztéséhez is engedély szükséges, valamint megtiltotta az online értékesítést, a terhes nőknek és 20 év alatti személyeknek történő értékesítést, és a nyilvános, utcai füvezést. Ez a terv viszont kudarcot vallott, mert a kannabiszt gyakorlatilag bárki könnyen megvásárolhatja számos engedély nélküli üzletben vagy az interneten.

A kannabisz legalizálása óta több mint 1,1 millió thaiföldi ember regisztrált termesztési engedélyért, és több mint 6000 kannabisz gyógyszertár bukkant fel országszerte. Ezek mellett a számok mellett szinte megoldhatatlan a minőségellenőrzés.

Arról nem is beszélve, hogy a thai média gyorsan megtelt a marihuána okozta erőszakról és visszaélésről szóló cikkekkel, és sok olyan eset is figyelmet kapott, ahol az erőszak és a visszaélés olyan fiatalok körében történt, akiknek nem lehetett volna hozzáférniük a fűhöz.

Az egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy megugrott a kannabiszhoz kapcsolódó pszichológiai problémák kezelését kérők száma is. A 2022-ben számon tartott több mint 37 000 betegről 2023-ra több mint 63 000-re nőtt a számuk. Más tanulmányok pedig arra mutattak rá, hogy több fiatal használja a kannabiszt, mint amennyinek lehetősége lehetne rá törvényileg. Mivel Thaiföld volt az első ország Ázsiában, amely legalizálta a kannabiszt, ez egyben virágzó kábítószerturizmust is elindított, amellyel kapcsolatban sokan attól tartanak, hogy nehéz lesz megállítani.

Mindennek a következménye az lett, hogy a 2023-as választási kampányban minden nagyobb párt – köztük Bhumjaithai – megígérte, hogy a kannabiszt orvosi felhasználásra korlátozza.

A május eleji tüntetésen tiltakozók egyetértettek abban, hogy a kannabiszt megfelelően szabályozni kell. 

Milyen büntetés jár a kannabisz használatáért Thaiföldön?

Mielőtt 2022 júniusában legalizálták a füvet Thaiföldön, az országban a világ legszigorúbb drogtörvényei voltak érvényben. A kannabisz birtoklásáért akár 15 év börtönt is kaphatott bárki a hírhedt Bang Kwang Központi Börtönben – ironikusan Bangkok Hiltonnak becézték, miután egy ausztrál tévésorozat a nyomorúságos, túlzsúfolt körülményeit bemutatta –, ami jelentős elrettentő tényező volt a turisták számára.

Márciusban a thaiföldi egészségügyi miniszter, Chonlanan Srikaew azt mondta, törvénytervezetet javasolt a kabinetnek, amely betiltaná a marihuána rekreációs célú használatát, és szabályozott szerré minősítené át. Várhatóan hamarosan jóváhagyják ezt az indítványt, és a thaiföldi képviselőház elé terjesztik.

A januárban nyilvánosságra hozott törvénytervezet 60 000 thai baht (1560 euró) összegig terjedő pénzbírságot szabna ki a nem orvosi célú felhasználásra, valamint egy évig terjedő börtönbüntetést a már fent említett „Bangkok Hiltonban”. Ezzel tehát lehetővé tette a kannabisz orvosi marihuánaként való használatát, de nem árultak el részleteket arról, hogyan fogják ezt ellenőrizni. Viszont hirdetni nem lehet továbbra sem, ugyanis 100 000 bahtig (2600 euróig) terjedő bírságot javasoltak a kannabisz rekreációs célú reklámozásáért vagy marketingjéért.

Az engedély nélküli gazdálkodás 1–3 évig terjedő börtönbüntetést vagy 20 000 és 300 000 baht (520 és 7780 euró) közötti pénzbírságot vonhat maga után.

A kannabiszboltokra és az otthoni termesztésre vonatkozó szabályok még nem tisztázottak.

Amíg Thaiföld a törvénymódosításra vár, a kannabiszboltok továbbra is nyitva tartanak Bangkokban és az egész országban. Viszont néhány szabály már most is érvényben van a kannabisz használatának korlátozására. Nyilvános helyeken dohányozni vagy vapingolni tilos. A „köz” megzavarása – többek között a füvescigi szagán keresztül – 25 000 baht (650 euró) bírságot vonhat maga után.

A 0,2 százaléknál több THC-t tartalmazó kivonatok (vö: a német legalizációs törvény egyszerre 25 gramm tiszta THC tartalmú anyagot engedélyez) még mindig kábítószernek minősülnek, de egyes boltok ettől függetlenül erősebb termékeket árulnak a megengedettnél, amitől a vásárlók kerülhetnek bajba – hacsak nem kaptak hatósági engedélyt gyógyászati ​​célra.

A turistákat arra is figyelmeztették, hogy a kannabisz még mindig illegális a szomszédos országokban, és a határokon való átvitele is szigorúan tilos. Szingapúr, ami a világ legszigorúbb drogpolitikáját alkalmazza, letartóztathatja azokat a polgárokat, akik az országban úgy fogyasztják a marihuánát, mintha Thaiföldön lennének. 

Forrás:

https://www.euronews.com/travel/2024/05/16/is-weed-still-legal-in-thailand-heres-what-tourists-need-to-know-as-government-u-turns 

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!