Olvasási idő: 15 perc

Tiltott pszichoaktív szerek csempészete a hazai légiforgalomban

Szerző
Erdős Ákos
Dátum
2021.03.29.

Magyarországon a tiltott pszichoaktív szerek – kábítószerek és új pszichoaktív anyagok – túlnyomórészt az illegális nemzetközi kereskedelem útján jutnak el a fogyasztókhoz. A légi utas-, postai- és áruforgalom meghatározó a tiltott pszichoaktív szerek csempészete szempontjából.

Egyértelmű igazolást nyert, hogy a tiltott pszichoaktív szerek légiforgalmi csempészete sokkal inkább a postai- és áruforgalomban és nem pedig a személyforgalomban zajlik. 2017-2018. években a postai- és áruforgalomban 905 esetben került sor tiltott pszichoaktív anyag lefoglalására. Az esetek túlnyomó többségében (79.9 %) a klasszikus kábítószereket derítettek fel. A lefoglalt mennyiségek tekintetében a klasszikus kábítószerek (67.0 %) szintén meghaladták a dizájnerek (31.4 %) részesedését. A klasszikus kábítószerek közül a postai- és áruforgalomban az ATS dominál: az országos ATS lefoglalások 9-13 %-át a repülőtér postatelephelyén derítették fel. Mindeközben az utasforgalomban 2015-2018 között mindössze 31 esetben találtak tiltott pszichoaktív anyagot a pénzügyőrök.

Repülőtéri lefoglalások Magyarországon

Hogyan csempésznek Magyarországra bizonyos illegális pszichoaktív szereket?

A tiltott pszichoaktív szerek – kábítószerek és új pszichoaktív anyagok – Magyarországon túlnyomórészt az illegális nemzetközi kereskedelem és nem pedig a hazai termesztők, illetve gyártók tevékenységének eredményeként jutnak el a fogyasztókhoz. A kábítószerek hazai előállítása tekintetében az elmúlt évek során főként kisebb méretű kenderültetvények váltak ismertté a hatóságok előtt.  Ami pedig a szintetikus pszichoaktív szereket illeti, a bűnüldöző szervek felderítési adatai alapján elmondható, hogy azok előállítása ritkábban és jellemzően csak kis tételben zajlik belföldön. Az ország határátkelőhelyein azonban évről évre jelentős (15-70 eset/év) számban derít fel kábítószercsempész magatartásokat a rendőrhatóság.

Mi jellemző a kábítószerek terjesztésére és elosztására hazánkban?

Miért szükséges figyelmet fordítani az illegális szerek kereskedelmére?

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!