Tudatmódosító a fűszertartóban: a miriszticin rejtett ereje
Riedl Annamária
2025.05.13.
A konyhánk polcain megbúvó fűszerek között akad egy, amelynek hatása túlmutat a
kulináris élvezeten. A szerecsendióban található miriszticin nevű vegyület ugyanis nem
csak az ételek ízét gazdagítja, hanem – megfelelő mennyiségben – az emberi
tudatállapotot is képes befolyásolni.
A miriszticin több, mint egyszerű aroma. A szerecsendió illóolajának egyik fő alkotóeleme,
amely a nyers fűszer tömegének körülbelül 1–1,5%-át teszi ki. Ez a vegyület más
növényekben is előfordul, például a petrezselyemben és a kaporban, de a szerecsendióban
található koncentrációja a legmagasabb. A kémiai szerkezete hasonlóságot mutat bizonyos
amfetamin-származékokkal, és laboratóriumi körülmények között képes átalakulni MMDA-vá
(3-metoxi-4,5-metiléndioxi-amfetamin), amely pszichoaktív hatású vegyület.
Az emberi szervezetben a miriszticin lebomlása során olyan vegyületek képződhetnek,
amelyek a központi idegrendszerre hatnak. Egyes kutatások szerint enyhe monoamin-oxidáz
(MAO) gátló hatással bír, ami befolyásolhatja a szerotonin metabolizmusát, és ezáltal
pszichoaktív tüneteket idézhet elő. Állatkísérletekben kimutatták, hogy a májban MMDA-vá
(3-metoxi-4,5-metiléndioxi-amfetamin) alakul, amely az amfetaminokhoz hasonló
pszichoaktív hatással bír. Bár az emberi szervezetben ez a folyamat kevésbé dokumentált, a
miriszticin pszichoaktív hatásai embereknél is megfigyelhetők.
A miriszticin tudatmódosító hatása nem új felfedezés. A 16. században a keresztes lovagok
hosszú útjaik során szerecsendiót fogyasztottak, hogy enyhítsék a menetelések unalmát és
fájdalmát, és a hippikorszakban is használták pszichedelikus szerként. A 20. század közepén a
szerecsendiót egyesek házi hallucinogénként alkalmazták, bár a használatát gyakran
kellemetlen mellékhatások, például fejfájás és dezorientáció kísérte. Egyes elméletek szerint
a híres jós, Nostradamus is a szerecsendió pszichoaktív hatásait használta jóslataihoz.
A szerves vegyület fogyasztása tehát kis mennyiségben biztonságos, és számos jótékony
hatással bír, például serkenti az emésztést és csökkenti a savtúltengést. Azonban nagyobb
mennyiségben – például 10 gramm vagy több szerecsendió elfogyasztása esetén – mérgezési
tüneteket okozhat, mint émelygés, hányás, szapora pulzus, hallucinációk és zavartság.
Túladagolása súlyosabb esetekben görcsöket, kómát, sőt halált is okozhat, különösen, ha
más gyógyszerekkel kombinálják. A pszichoaktív hatások mellett a miriszticin toxikus dózisai
szervi elégtelenséget is előidézhetnek.
A modern orvoslásban a szerecsendiót és illóolaját nem használják gyógyászati célokra, mivel
a miriszticin és rokon vegyületeinek hatásai nem kellően dokumentáltak embereken.
Azonban a kozmetikai- és élelmiszeriparban továbbra is alkalmazzák, főként ízesítőként.
Különösen fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a szerecsendió pszichoaktív
potenciáljával, és odafigyeljenek arra, ha gyermekük szokatlanul nagy mennyiségben kezdi
fogyasztani ezt a fűszert. A kamaszok kíváncsisága, kísérletező kedve, valamint az interneten
keringő, olykor félrevezető információk könnyen oda vezethetnek, hogy valaki tudatosan
próbálkozik a szerecsendióval, mint könnyen hozzáférhető „természetes kábítószerrel”. Bár
a legtöbb háztartásban fellelhető, és jellemzően ártalmatlannak gondolt fűszerről van szó,
nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy tudatmódosító hatása miatt egyes fiatalok
kábítószer-pótlékként tekinthetnek rá. Amennyiben egy szülő azt tapasztalja, hogy gyermeke
gyakran, önállóan használ szerecsendiót, különösen, ha az nem kapcsolódik főzéshez, vagy
ha a gyermek viselkedésében zavaró, tudatzavaros jelek jelentkeznek (például hallucinációk,
zavartság, aluszékonyság), érdemes a témát érzékenyen, de nyíltan megbeszélni vele. Egy
ilyen helyzet komoly figyelmet és szükség esetén szakember bevonását is igényelheti.
Mivel tehát a miriszticin egy különleges vegyület, amely a szerecsendióban található, és
megfelelő mennyiségben fogyasztva pszichoaktív hatásokat idézhet elő, és bár történelmi
felhasználása és hatásai érdekesek, fontos megjegyezni, hogy nagy mennyiségben fogyasztva
súlyos egészségügyi kockázatokat jelent. Ezért a szerecsendiót továbbra is csak mértékkel,
fűszerként érdemes használni, élvezve annak gazdag aromáját és jótékony hatásait.
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/sep/14/consider-nutmeg
https://www.compoundchem.com/2014/03/24/the-hallucinogen-in-your-kitchen-the-
chemistry-of-nutmeg/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8512857/