Olvasási idő: 5 perc perc

Üdvözlünk a Drogkutató Intézet honlapján!

Szerző
Dr. Deák Csilla
Dátum
2020.10.10.

Kedves Látogató!

Üdvözöllek Drogkutató Intézetünk honlapján!

 

Először szeretnénk tisztázni: pontosan mit nevezünk drognak? 

Fontosnak tartjuk bevezetni, hogy az aktuálisan elfogadott fogalmi rendszernek megfelelően Intézetünk mit ért droghasználat alatt. Olyan illegális pszichoaktív szerekről van szó, melyeket hatásuk alapján a narkotikumok, stimulánsok, hallucinogének, valamint a vitatott besorolású vagy összetett hatásmechanizmusú szerek kategóriába sorolhatunk.

Mit találhatsz a honlapunkon? 

A Drogkutató Intézet szakemberei olyan elemzéseket, tanulmányokat, saját empirikus kutatásokat közölnek, melyek az illegális tudatmódosító szerek használatát érintő aktuális társadalmi és egyéni szintű problémákkal foglalkoznak.

Miért tartjuk fontosnak a téma tárgyalását?

A pszichoaktív szerhasználattal kapcsolatos problémák évről évre menthetetlenül súlyosbodnak. A nemzetközi adatokat szolgáltató World Drug Report statisztikái szerint évente körülbelül 585 ezer ember hal meg drogtúladagolás következtében. Ezeknek a tragikus haláleseteknek jelentős része megelőzhető lenne, a megfelelő prevenciós és rehabilitációs tevékenységek létfontosságúak a probléma orvoslára során.

A nemzetközi szinten folyamatosan terjeszkedő drogkartellek egyre agresszívabb eszközökkel terjesztik a különböző illegális szereket, újabb és újabb piac kiépítésével. Ezzel párhuzamosan a pszichoaktív szerhasználat, valamint az azzal való visszaélések növekvő tendenciát mutatnak, mely egyéni és társadalmi szinten egyaránt romboló hatást fejt ki.

Az illegális szerhasználat súlyos társadalmi szintű következményekkel jár, mint például a kriminalitás növekedése, ezáltal pedig a közbiztonság csökkenése. Ezen problémák megfelelő kezelése jelentős anyagi terheket ró a szociális szférára. Az állam támogatja többek között a prevenciós és a rehabilitációs programokat, illetve az addikciókkal foglalkozó kutatásokat. 2018-ban összesen 350 millió forint állt rendelkezésünkre ezeknek a támogatására (http://drogfokuszpont.hu/wp-content/uploads/EMCDDA_jelentes_2019_HU.pdf) és akkor még nem is számoltuk a kábítószerrel kapcsolatos bűnözés és bűncselekmények elleni eljárások költségeit.

A becslések szerint az illegális tudatmódosító szerek éves utcai értékesítési értéke meghaladja az évi 500 000 millió dollárt. Ez az összeg nagyobb, mint sok ország nemzeti költségvetése. (https://www.europarl.europa.eu/topics/drugs/drug3_en.htm)

Mi a célunk?

A Drogkutató Intézet interdiszciplináris csapatának célja tudományos anyagok létrehozása az illegális tudatmódosító szerek használatáról, körülményeiről, következményeiről, illetve a prevenciós lehetőségekről. Nemzetközi és hazai vizsgálatokra alapozva saját kutatásokat is kidolgozunk a témában. Mindezek mellett honlapunkon heti rendszerességgel folyamatosan frissülő nemzetközi információkat közlünk a téma iránt érdeklődők számára.