Olvasási idő: 3 perc

Új, majompor nevű drog pusztít Angliában

Szerző
Ozsváth Kálmán
Dátum
2023.05.19.
Zombi földdé válik a királyság? Az elmúlt időszakban az Egyesült Királyság területén elterjedt a „majompornak” nevezett szintetikus drognak a használata. Ennek eredményeképpen most már az angolok is észrevehetik a drogliberalizációpárti kormányok által elindított veszélyes folyamatok eredményeit.
Miért veszélyes a majompor?

Nagy-Britanniában a heroin, a metamfetamin, az LSD, a kokain, a varázsgomba és az ecstasy mellett a majompor az egyik legveszélyesebb, „A osztályú” kábítószer. A majompor hatóanyagát, a metiléndioxipirovaleront (MDPV) először az 1960-as években fejlesztették ki, az anyag a noradrenalin-dopamin újrafelvételt gátolja és rendkívül erős stimuláns szer. A törtfehér por felszippantható, lenyelhető vagy akár el is szívható, a szer használata következtében az intenzív kábulat nagyjából 12 órán keresztül tart. A szakértők szerint a hatások már alacsony dózisnál is jelentkezhetnek, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a felhasználók gyorsan függővé váljanak. A szer népszerűségét növeli, hogy nagyon olcsón lehet megvásárolni: egy adag mindössze 2 fontba, azaz nagyjából 850 forintba kerül. A majomport, amit az Amerikai Egyesült Államokban kannibál- vagy zombipornak is hívnak, a 2010-es évek elején élelmiszerüzletekben, benzinkutakon, sőt még könyvesboltokban is meg lehetett vásárolni, mivel a szer fürdősóként volt ismert. A majompor az amfetamin használatához hasonló eufóriát okozhat, de rendkívül pusztító hatással van az emberi szervezetre és lélekre, ezáltal erősen rongálja a helyi kisebb és nagyobb közösségeket egyaránt. Használói paranoiássá és szélsőségesen agresszívvá válnak, indokolatlanul másokra támadnak, mindezek mellett pedig hallucinálnak, mely eredményezhet olyan szélsőséges eseteket, mint amelyekre az Egyesült Államokban figyelhettünk fel, ahol a szer hatása alatt lévő személyek megtámadtak embereket és elkezdték lerágni azok arcát. Ezek a hatások gyakran párosulnak a szerhasználóban azzal, hogy úgy érzik legyőzhetetlenek és szuperhősök képességeivel rendelkeznek.

Mi történik egy brit városban?

A nyugati kábítószer legalizációs törekvéseknek köszönhetően az angliai Hanley városa is hatalmas problémával néz szembe nap, mint nap. A Strok-on-Trentben található város lakosai a majompor használatának terjedése miatt rendszeresen találkoznak függőkkel, akik épületekről ugranak le, vagy éppen üveget esznek. Az egyik talán legkirívóbb eset az volt, amikor a hallucinogén őrjöngésben egy meztelenre vetkőző férfi – mivel a por túlmelegíti a használókat – káromkodva, székeket dobálva és más tárgyakat összetörve rohant végig egy munkaügyi központon, de volt olyan szerhasználó is, aki felgyújtotta a kertjében lévő kukákat, majd saját házát is. A városból napvilágot láttak olyan felvételek is, melyeken kisgyermekes anyukák félelmükben rémülten kuporognak a földön, miközben a majomport használók zombiszerű állapotba futva menekülnek a képzeletbeli fenyegetések elől. Az ehhez hasonló rémisztő jelenetek túlságosan is mindennapossá váltak Nagy-Britannia nehéz helyzetben lévő városaiban. Egy rendőr úgy nyilatkozott, hogy egy, a majompor hatása alatt lévő bántalmazót megbilincselni olyan volt, mintha a Marvel világából ismert Hihetetlen Hulk-kal próbálnának megküzdeni.

Elkövetett bűncselekmények a majompor hatás alatt

Rendkívüli mértékben nőtt a majompor használatával kapcsolatos bűncselekmények száma, különösen a már említett Hanley városában és annak környékén. A félelmetes hallucinogén kábítószer erőszakos bűncselekmények sorozatával hozható összefüggésbe. Az egyik ilyen eset egy 25 éves lányhoz köthető, aki hajnal 3 órakor megpróbált hazajutni, de rossz házba tévedt és a szomszédba tört be. A lakásban élő asszony és felnőtt fia betuszkolták a meztelenre vetkőzött illetőt a kamrába, aki viszont betörte az ajtó üvegét és megpróbált kijutni a helységből. Mire sikerült letartóztatni majomport használó személyt, addigra az teljesen szétverte a házat. Az angol bíróság 2021 júniusában 21 hónap börtönre ítélete a hölgyet, miután beismerte a jogtalan testi sértést és két rendbeli rongálást. A helyzet azóta egyre rosszabb az angol városban. A 24 éves Lauren Proctor azt mondta: „A múlt héten jöttem ki egy boltból, és ott volt egy szerfogyasztó, aki pipából szívta a kábítószert. Állandóan kopogtatnak az ajtónkon, hogy lopott dolgokat próbáljanak eladni”. Tavaly júliusban vesztette el életét túladagolásban a 43 éves Natasha Johnson, miután metadonnal keverte a majomport, novemberben a 34 éves Mary Stokes 32 hónapos börtönbüntetést kapott, miután kétszer megszúrt egy rákos beteget majompor hatása alatt, míg a 29 éves James Owens-t 26 hónapra ítélték, miután kiderült, hogy megpróbálta kidobni a lányát az emeleti ablakból, idén márciusban pedig a 45 éves Carl Bage halt meg, miután leesett egy falról, melyre azután mászott fel, hogy „kábítószer-koktélt” fogyasztott, mely tartalmazott majomport is. Ezek az eseményeken túl még számtalan másik, majomporhoz köthető halálesetről vagy bűncselekményről lehet olvasni. A Stoke City csapatának korábbi futballmenedzser, Lou Macari, aki a hajléktalanság ellen próbál fellépni a környéken, nemrég azt mondta: „Olyan dolgokat láttam, amikről sosem gondoltam volna, hogy valaha is tanúja leszek: meztelenre vetkőznek emberek, miközben meg vannak győződve arról, hogy kígyók vannak a padlón”.

A brit kabinet a megoldáson dolgozik

A múlt héten az angol kormány bejelentette, hogy lépéseket tesznek a majompor visszaszorításának érdekében. Chris Philp bűnügyi és rendészeti miniszter elmondta, hogy ezek a szintetikus kábítószerek életeket, családokat és szomszédságokat tesznek tönkre. Felismerve a problémát, a kabinet legújabb törvénytervezetében az szerepel, hogy kábítószerbirtoklásért két év, a kereskedőknek pedig életfogytiglani börtönbüntetés járna. A miniszter szerint a kábítószertörvényeknek is lépést kell tartaniuk a változásokkal. Az Egyesült Királyságban az új pszichoaktív anyagokra vonatkozó legfrissebb adatok szerint – amelyek közé a majompor is tartozik – a halálos áldozatok száma egy év alatt 88 százalékkal nőtt. Jack Brereton, a Stoke-on-Trent déli részének konzervatív párti parlamenti képviselője támogatja a kormány szigorításra vonatkozó lépéseit és kifejtette, hogy sok ember élete ment teljesen tönkre a majompor szedése miatt.

A szigetország vezetése talán belátta, hogy mekkora veszélyt jelentenek az új szintetikus kábítószerek. Ha az olyan szerek, mint a majompor tovább terjednek, azok óriási veszélyt jelentenek majd Európára és benne Magyarországra is. Reméljük, hogy a brit kormány szigorítás sikerrel jár majd…

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!