Olvasási idő
15 perc
Szerző
Erdős Ákos
Dátum
2021.06.25.

A pszichoaktív szerek fogyasztásának multikauzalitása – 2. rész

Bevezetés: Tanulmányunkban a pszichoaktív anyagok fogyasztását multikauzális viselkedési formaként értelmezzük. Feltételezzük, hogy a különböző legális és illegális pszichoaktív szerek kipróbálása, használata mögött funkcionális értékkel bíró oksági tényezők állnak. Vagyis az emberek azért használnak pszichoaktív szereket, hogy elérjenek bizonyos eredményeket, kielégítsenek bizonyos funkciókat és szükségleteket. A tanulmány egy többrészből álló cikksorozat második része.

Megbeszélés: Jelen tanulmányban primer és szekunder kutatási eredmények alapján a pszichoaktív szerek használatával kauzális kapcsolatba hozható egyéni szükségletek közül négyet azonosítottunk: (7) a fizikai teljesítmény, fizikai aktivitás fokozását, (8) a szexuális stimulációt, (9) a külső adottságok javítását, továbbá (10) a rekreációs szupportációt.

Konklúzió: A pszichoaktív szerek kipróbálása, használata mögött funkcionális értékkel bíró oksági tényezők állnak. A droghasználat pusztán erkölcsi hiányosságokkal nem magyarázható.