Olvasási idő
20 perc
Szerző
Erdős Ákos
Dátum
2021.07.28.

A pszichoaktív szerek fogyasztásának multikauzalitása – 3. rész

Bevezetés: Tanulmányunkban a pszichoaktív anyagok fogyasztását multikauzális viselkedési formaként értelmezzük. Feltételezzük, hogy a különböző legális és illegális pszichoaktív szerek kipróbálása, használata mögött funkcionális értékkel bíró oksági tényezők állnak. Vagyis az emberek azért használnak pszichoaktív szereket, hogy elérjenek bizonyos eredményeket, kielégítsenek bizonyos funkciókat és szükségleteket, még ha azok nem is vezetnek adekvát eredményekre. A tanulmány egy többrészből álló cikksorozat harmadik része.

Megbeszélés: Jelen tanulmányban primer és szekunder kutatási eredmények alapján a pszichoaktív szerek használatával kauzális kapcsolatba hozható egyéni szükségletek közül a következőket azonosítottunk: (11) alvás és pihenés menedzselése, (12) kognitív funkciók javítása, és a (13) szinergiás hatások keresése.

Konklúzió: A pszichoaktív szerek kipróbálását, használatát részben az alvás, illetve pihenés iránti igény kielégítése, egyes értelmi, intellektuális és mentális funkciók javítása, továbbá a különböző szerek egyidejű használatából származó szinergiás hatások elérésének, a pszichoaktív hatás fokozásának a vágya magyarázhatja.