Olvasási idő
20 perc
Szerző
Erdős Ákos
Dátum
2021.08.29.

A pszichoaktív szerek fogyasztásának multikauzalitása – 4. rész

Bevezetés: Tanulmányunkban a pszichoaktív anyagok fogyasztását multikauzális viselkedési formaként értelmezzük. Feltételezzük, hogy a különböző legális és illegális pszichoaktív szerek kipróbálása, használata mögött funkcionális értékkel bíró oksági tényezők állnak. Vagyis az emberek azért használnak pszichoaktív szereket, hogy elérjenek bizonyos eredményeket, kielégítsenek bizonyos funkciókat és szükségleteket, még ha azok nem is vezetnek adekvát eredményekre. A tanulmány egy többrészből álló cikksorozat negyedik, befejező része.

Megbeszélés: Jelen tanulmányban primer és szekunder kutatási eredmények alapján a pszichoaktív szerek használatával kauzális kapcsolatba hozható egyéni szükségletek közül a következőket azonosítottunk: (14) megküzdés (coping), (15) öngyógyítás, (16) normál (egészséges) pszichológiai szükségletek kielégítése, valamint (17) a biológiai, genetikai meghatározottság.

Konklúzió: A pszichoaktív szerek kipróbálása, visszatérő használata mögött sok esetben az egyénre ható distresszel való megküzdés vagy valamilyen kóros állapot kezelésének a kísérlete áll. Számos esetben a drogok kipróbálása vagy visszatérő használata ugyanakkor alapvetően normális (egészséges) pszichológiai szükségletek kielégítését szolgálja; továbbá abban a fogyasztó egyes biológiai, genetikai meghatározottságának is fontos szerepe lehet.