Munkatársaink > Humli Viktória

Humli Viktória

Neurobiológus, kutató

Elérhetőség: viktoria.humli@drogkutato.hu

 

Okleveles biológus, és biológia-környezetvédelem szakos tanár. 2009-ben diplomázott a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán biológia-környezetvédelem szakos tanárként. Főiskolai évei alatt kiemelt figyelemmel fordult a környezetvédelem és a környezeti nevelés felé, így Hulladékgazdálkodási technológusi felsőfokú végzettséget is szerzett. Érdeklődése később inkább a biológia, azon belül is az élettan, genetika és neurobiológia irányába fordult. A főiskola utolsó évében önkéntesként kezdett dolgozni a Szegedi Biológiai Kutatóintézetben, ahol az ecetmuslicák genetikájával foglalkozott. Biológus MSc diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán szerezte 2011-ben, ahol Idegtudomány- és humánbiológia szakirányon végzett. Egyetemi évei alatt alváskutatással foglakozott, azon belül is az alvászavarokkal és lehetséges gyógyszeres terápiájukkal. Később jelentkezett a Semmelweis Egyetem Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskolájába, így ösztöndíjas hallgatóként kezdte meg a munkát a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet Farmakológia Osztályán, a Celluláris Farmakológia Kutatócsoportban. 2013-ban a kutatócsoport átköltözött a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézetébe, így a kutatás mellett részt vett az orvostan-, fogorvostan- és biomérnök-hallgatók farmakológia tantárgyának oktatásában is. Jelenleg doktori fokozatszerzése folyamatban van. Mindemellett éveken át rendszeres előadója volt a Kutatók Éjszakája rendezvénynek.

Eddigi tudományos munkássága során megjelent három angol nyelvű eredeti közleménye, valamint számos tudományos konferencián is bemutatta munkája eredményeit. Fő témája a halláskárosodások és új otoprotektív gyógyszercélpontok kutatása.

A Drogkutató Intézet munkatársaként szeretné biológia tudását a pedagógusi képességeivel kombinálni és egy szakmailag korrekt és hiteles, de a laikus ember számára is érthető módon kommunikálni a tudományt. Célja a drogok használatával kapcsolatos agyi működések megismertetése, amely segítheti a függőségek komplexebb megértését, kezelését és prevencióját. Neurobiológiai, élettani és farmakológiai tudásával szeretne hozzájárulni a DKI küldetéséhez.

Tanulmányok

Interjú Prof. Dr. Haller Józseffel
Kannabiszfogyasztás és depresszió kapcsolata: kutatási összefoglaló 2017-2021
A drogszabályozás hatása a dizájner drogok forgalmazására

Elemzések

2022.10.18
5 perc olvasási idő
A színes-szagos dohányzás – illegális aromagolyók Magyarországon

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóság Dohányügyi Igazgatóságának tájékoztatása alapján már Magyarországon is elérhetőek az illegális aromagolyók. Cikkünkben a törvényi szabályozásról olvashatnak.

Humli Viktória
2022.05.12
10 perc olvasási idő
Beszámoló Dr. Zacher Gábor előadásáról – Droghelyzet 2022

Droghelyzet a pandémia után.

Humli Viktória
2022.04.07
4 perc olvasási idő
Nők és kábítószerek Európában: miért számít a nemek aránya?

Beszámoló az EMCDDA webináriumáról, melynek témája az európai szerhasználat nemek közti megoszlása.

Humli Viktória
2021.09.22
7 perc olvasási idő
Az új szintetikus kábítószerek világméretű járványa 2. rész – Új szintetikus hallucinogének

Négy részes összefoglalónkban az új szintetikus drogok témakörét járjuk körül külön figyelmet fordítva a használatukban rejlő veszélyekre. A második részben az új szintetikus pszichedelikumokkal ismerkedünk.

Humli Viktória
2021.07.28
7 perc olvasási idő
A marihuána (mellék)hatása a hallásra

Cikkünkben a marihuána fogyasztás és a hallás kapcsolatát járjuk körül.

Humli Viktória

Médiamegjelenések