Olvasási idő: 6 perc

A gyilkos designer

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2023.11.22.
Ez gyakorlatilag egy vegyész által végzett kísérlet eredménye, melynek során új drogot hoznak létre, majd azt értékesítik az interneten vagy üzletekben. Ezzel a módszerrel a drogkereskedők jogi következmények nélkül értékesíthetik termékeiket. Amikor a törvényhozók utolérik ezeket az új szereket és illegálissá nyilvánítják őket, az előállítók egyszerűen módosítják a formulát, hogy elkerüljék a szabályozást, így folytatódik a soha véget nem érő kör.

 

A dizájner drogok olyan illegális szintetikus anyagok, melyek eredeti változatát kismértékben módosítják annak érdekében, hogy elkerüljék az illegális kategóriába sorolásukat. Ez gyakorlatilag egy vegyész által végzett kísérlet eredménye, melynek során új drogot hoznak létre, majd azt értékesítik az interneten vagy üzletekben. Ezzel a módszerrel a drogkereskedők jogi következmények nélkül értékesíthetik termékeiket. Amikor a törvényhozók utolérik ezeket az új szereket és illegálissá nyilvánítják őket, az előállítók egyszerűen módosítják a formulát, hogy elkerüljék a szabályozást, így folytatódik a soha véget nem érő kör. Ezen drogok egy részét olyan elnevezések alatt árulják, mint például a „herbál dohánykeverék”, míg más anyagokat lepleznek azáltal, hogy kijelentik, azok „emberi fogyasztásra alkalmatlanok” (pl. növényi eredetű füstölő, növénytápszer, fürdősó vagy ékszertisztító). Ezek a trükkök az eredeti használati célt rejtik el, továbbá segítik az egészségügyi és biztonsági szabályok megkerülését. Mivel a fejlesztett vegyi anyagok száma folyamatosan növekszik, a dizájner drogok felhasználói gyakran nem tudják megállapítani, hogy a fogyasztott szer pontosan mit tartalmaz. Az egyik fő veszélyforrás az, hogy ezek illegálisan kerülnek forgalomba, és nem ellenőrzött körülmények között készülnek. Ezáltal a felhasználók nem biztosak abban, hogy milyen anyagokat tartalmaznak a szerek, és milyen hatásokat válthatnak ki. Az ilyen típusú drogok gyártása gyakran alacsony költségű, és a keverékek összetétele változhat, ami további egészségügyi kockázatokat hordoz magában. Egy másik aggasztó aspektus pedig az, hogy a dizájner drogok hosszú távú hatásait nem ismerik. Mivel ezek a szerek új jelenségek a droghasználatban, még nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségű adatok a hosszú távú hatásokkal kapcsolatban. Az emberek nem tudják pontosan, milyen következményekkel járhatnak az agyra, a szervezetre és a mentális egészségre nézve, ha hosszabb ideig használják ezeket a szereket. Azonban ezek alól vannak kivételek, a már elterjedtebb származékok, amiknek a hatásait hosszú távon már ismeri az orvostudomány. Az Egyesült Államokban 2009 és 2014 között mintegy 200–300 új dizájner drogot azonosítottak, amelyek nagy részét Kínában állították elő. Európában az elmúlt 10 év során több mint 650 különböző dizájner droggal találkoztak (1,2,3,4,9). 

Zene és Évi

Újabban a zene és Évi nevű dizájner drogok hódítanak Magyarországon. A „vetkőző” drogoknak is nevezett szerektől vetkőző őrültekké változnak a fogyasztóik. A szer hatásai közé tartozik, hogy hallucinációt okoz, a szerhasználó azt érzi, hogy bogarak mászkálnak a bőrén vagy bőre alatt, esetleg parázs égeti a testét, és ezektől a vetkőzéssel lehet csak szabadulni. A szervezet hőszabályozása felborul és akár 40 fokra is felforrósodhat a test. A keringési problémák miatt életveszélyes állapot, akár halál is kialakulhat (13). 

Fürdősó

A „fürdősó” néven árult dizájner drog nem a fürdéshez használt hagyományos fürdősó. Ez egy szintetikus mérgező szer, melynek a hatásai előre nem megjósolhatók. Általában nem egy terméket értünk a kifejezés alatt, hanem sok hasonló vegyi anyagok egy csoportját. A fürdősó egy szintetikus serkentő anyag, amely az LSD-hez hasonló hallucinációkat is okoz. Általában a fehértől barna színig terjedő port zacskóban, fóliacsomagolásban, tablettaként, kapszulaként vagy akár folyadékként, kis üvegben árusítják. A szert orron keresztül szippantva vagy intravénásan injekciózva használják, esetleg táplálékba keverik. Furcsa új fogyasztási formák is elterjedtek, mint például a végbélnyílásba helyezés, cigarettapapírba csomagolva lenyelve, belélegezve párologtató (diffúzor) használatával, vagy cigaretta formájában elszívva. Általános izgatottságot, pszichózist okozhat. A fürdősót használók leggyakrabban tachycardia (szapora szívverés), magas vérnyomás, diaphoresis (túlzott izzadás) vagy szerotonin szindróma (súlyos, életveszélyes állapot, lásd a mellékletben*) miatt kerülnek sürgősségi osztályra (5,6).

N-bomba

Az N-BOMe, másik nevén „N-bomba” vagy „Smiles”, egy erőteljes szintetikus hallucinogén anyag, amit az LSD vagy a meszkalin helyettesítésére árulnak. Ennek a drognak többféle változata is létezik, de a legelterjedtebb és legerősebb közülük a 25I-NBOMe, amit gyakran csak „25I”-ként rövidítenek. Már egy kis mennyiség hatása is eltarthat akár 12 óráig vagy még tovább. Az N-bomba hallucinogén hatása hasonló az LSD hatásához, akár már rendkívül kis mennyiségben is. Ugyanakkor az LSD-nél is rosszabb, rémálomszerű hatásokról számolnak be a fogyasztók. Ezenkívül a metamfetamin hatásait is „tudja” utánozni az N-bomba.

Az N-bombát folyadék vagy por formájában árulják. Nagyon keserű, fémes ízét mentával vagy gyümölcsízesítéssel fedik el. Lenyelve nincs hatása, ezért a nyelv alá helyezve szívódik fel, és azonnal a szisztémás keringésbe jut, a májat kikerülve. Intravénásan befecskendezve is lehet fogyasztani, vagy por formájában, orron keresztül felszippantva. A túladagolása emiatt nagyon könnyű, már pár szemcse is kifejti a hatását, gyakran halálos következménnyel. Annyira mérgező, hogy a vizsgálatát is védőkesztyű/maszk/szemüveg viseletével lehet végezni. Gyakran az N-bombát más drogok nevével árusítják, így a vásárlók nem is tudják, hogy milyen veszélyes anyagot vettek, ez pedig halálos túladagoláshoz vezethet (7,8).

Benzo-fury

A szerhasználók között csak Benzo-furynak emlegetett benzofurán típusú szintetikus pszichoaktív anyag az amfetamin alternatívájaként terjedt el, de ma már számos országban tiltott szernek számít. Elsősorban a szerotonin szintet befolyásolja, entaktogén és stimuláló hatása mellett agresszív is lesz a szerhasználó. Általában tabletta, kapszula, pellet vagy fehér/törtbarna szemcsés por formájában árusítják. Szájon át lenyelve, üdítőitalba keverve vagy felszippantva fogyasztják. A szerhasználók eufóriáról, megnövekedett energiáról és izgatottságról számolnak be a vizuális hallucinációk mellett. A kellemetlen mellékhatások közé tartozik a megnövekedett pulzusszám, vérnyomás és testhőmérséklet, mellkasi fájdalmak és szívdobogásérzés, vizelési nehézség, májkárosodás, hányinger és hányás, valamint fejfájás. Továbbá szorongás, zavartság, paranoia és pánikrohamok is jelentkezhetnek, hosszabb távon a koncentrációkészség csökken és a rövid távú memória is károsodik. Hatása 2-3 óra múlva tetőzik az orális fogyasztástól számítva, de lassan múlik el, akár 14 óránál tovább is tarthat. Az utóhatás eredményeként alvászavar jelentkezik, influenzaszerű tünetekkel (10,11,12)

 

A dizájner drogok használata ráadásul szociális és mentális problémákat is okozhat. A függőség kialakulása mellett a szerek gyakran vezetnek a társadalmi kirekesztődéshez, munkahelyi problémákhoz és mentális zavarokhoz. A droghasználat következményei érintik az egyént, a családot és a társadalmat is, hosszú távon jelentős költségeket rónak az egészségügyi rendszerre. Egy magyar kutatás szerint a 16 éven aluli magyar fiatalok 40%-a már kipróbált valamilyen dizájner drogot. Ezek a szerek nagyon olcsók, ezért is ennyire elterjedtek hazánkban. Fontos megérteni, hogy az egészségkárosodások és a szociális problémák elkerülhetők, ha az emberek tájékozottabbak lesznek a dizájner drogok veszélyeiről. A társadalmi oktatás és az egészségügyi felvilágosítás kulcsfontosságú szerepet játszhat abban, hogy az emberek ne csak azonnali örömforrásokat keressenek, hanem hosszú távon az egészségüket is szem előtt tartsák. Az egészséges életmódra való törekvés és az egészségügyi tudatosság növelése mindannyiunk felelőssége. Csak így lehetünk képesek megvédeni magunkat és társadalmunkat azoktól a veszélyektől, amelyek a dizájner drogok használatával járnak. Az egészség mindannyiunk közös kincse, és feladatunk megőrizni azt a jövő generációk számára is.

Melléklet:

*Szerotonin szindróma. A következő tünetek jelentkezhetnek: remegés, izomrángás, heves szívdobogás érzése, a pupillák mindkét oldalon tágak. Súlyosabb esetben a testhőmérséklet 40 Celsius-fokra is emelkedhet, megváltozik a mentális állapot, a betegen nagyfokú izgatottság, idegesség jelei figyelhetők meg, figyelme csapongó, tájékozódási képessége is elvész, beszéde nehezen érthetővé válik, a bélmozgás is fokozódik, hányás, hasmenés lép fel, a nyálkahártyák szárazak, az arc bőre piros lesz. Még súlyosabb esetben a maghőmérséklet 41 fokra is emelkedhet, ugyancsak drámaian nő a pulzusszám, a légzésszám, és a vérnyomás is extrém magas lehet, a beteg delíriumos állapotba kerül, izmai megfeszülnek. Lehetséges életveszélyes komplikációk léphetnek fel (a görcsök miatt a harántcsíkolt izomszövet károsodása, veseelégtelenség, légzési elégtelenség, súlyos véralvadási zavar, kóma). Forrás: Webbeteg

 

Felhasznált irodalom:
 1. Carroll, F. I., Lewin, A. H., Mascarella, S. W., Seltzman, H. H., & Reddy, P. A. (2011). Designer drugs: a medicinal chemistry perspective. Annals of the New York Academy of Sciences, 1248(1), 18–38. doi:10.1111/j.1749-6632
 2. Luethi, D., Liechti, M.E. Designer drugs: mechanism of action and adverse effects. Arch Toxicol 94, 1085–1133 (2020). doi.:10.1007/s00204-020-02693-7
 3. DEA News: Huge Synthetic Drug Takedown,” Drug Enforcement Administration news release, May 7, 2014.
 4. Study by Recreational Drug European Network, 2013.
 5. German, C. L., Fleckenstein, A. E., & Hanson, G. R. (2014). Bath salts and synthetic cathinones: An emerging designer drug phenomenon. Life Sciences, 97(1), 2–8. doi:10.1016/j.lfs.2013.07.023
 6. Miotto, K., Striebel, J., Cho, A. K., & Wang, C. (2013). Clinical and pharmacological aspects of bath salt use: A review of the literature and case reports. Drug and Alcohol Dependence, 132(1-2), 1–12. doi:10.1016/j.drugalcdep.2013.06.
 7. Nikolaou, P., Papoutsis, I., Stefanidou, M., Spiliopoulou, C., & Athanaselis, S. (2014). 2C-I-NBOMe, an “N-bomb” that kills with “Smiles”. Toxicological and legislative aspects. Drug and Chemical Toxicology, 38(1), 113–119. doi:10.3109/01480545.2014.911882
 8. Gee, P., Schep, L. J., Jensen, B. P., Moore, G., & Barrington, S. (2015). Case series: toxicity from 25B-NBOMe – a cluster of N-bomb cases. Clinical Toxicology, 54(2), 141–146. doi:10.3109/15563650.2015.1115056
 9. Weaver, M. F., Hopper, J. A., & Gunderson, E. W. (2015). Designer drugs 2015: assessment and management. Addiction Science & Clinical Practice, 10(1), 8. doi:10.1186/s13722-015-0024-7
 10. Roque Bravo R, Carmo H, Carvalho F, Bastos ML, Dias da Silva D. Benzo fury: A new trend in the drug misuse scene. J Appl Toxicol. 2019 Aug;39(8):1083-1095. doi: 10.1002/jat.3774
 11. Nugteren-van Lonkhuyzen, J. J., van Riel, A. J. H. P., Brunt, T. M., & Hondebrink, L. (2015). Pharmacokinetics, pharmacodynamics and toxicology of new psychoactive substances (NPS): 2C-B, 4-fluoroamphetamine and benzofurans. Drug and Alcohol Dependence, 157, 18–27. doi:10.1016/j.drugalcdep.2015.10
 12. Brandt, S. D., Walters, H. M., Partilla, J. S., Blough, B. E., Kavanagh, P. V., & Baumann, M. H. (2020). The psychoactive aminoalkylbenzofuran derivatives, 5-APB and 6-APB, mimic the effects of 3,4-methylenedioxyamphetamine (MDA) on monoamine transmission in male rats. Psychopharmacology. doi:10.1007/s00213-020-05648-z
 13. Origo-Zene és Évi a két legújabb dizájnerdrog

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!