Olvasási idő: 5 perc

Drogradar – megjelent a KCKT állásfoglalása a gyógyászati kannabisz felhasználásáról

Szerző
Drogkutató Intézet
Dátum
2021.03.22.

Heti hírösszefoglalónkban szerepel a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) állásfoglalása a gyógyászati kannabisz felhasználásáról, illetve ismét több kábítószer-lefoglalást hajtott végre a Magyar Rendőrség az elmúlt hét folyamán. Írországban óriási rajtaütés történt, valamint megnyílt az Egyesült Királyság első ketamin-asszisztált pszichoterápiás klinikája.

Magyarország

Kábítószer-kereskedelem, prostitúció és illegális szerencsejáték Miskolcon

A 29 éves T. Norbertet prostitúció elősegítése, tiltott szerencsejáték szervezése és kábítószer birtoklása miatt tartóztatták le a Miskolci Rendőrkapitányságon. A szervezett akció keretében még februárban találtak rá a rendőrök arra a lakásra, ahol az illegális pókerjátszmák mellett “önkiszolgáló” kábítószer-hely is volt kialakítva.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Darknetes kábítószer-kereskedő a Balatonon

A 28 éves balatonfüredi férfit március 16-án fogták el a rendőrök, lakásában több, mint 2 kg amfetamint foglaltak le, melynek feketepiaci értéke körülbelül 6 millió forint. A férfi 3-szor rendelt Németországból kábítószert az interneten, melyért kriptovalutával (bitcoin) fizetett. A szervezett akcióban nemzetközi partnerszervezetek is részt vettek.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Megjelent a Kábítószerügyi Civil Koordinációs Testület (KCKT) állásfoglalása a gyógyászati kannabiszról

“A KCKT álláspontja szerint Magyarországnak a szomszédos államokhoz, így Csehországhoz és Lengyelországhoz hasonlóan, meg kell kezdenie a kannabisz gyógyászati felhasználását megnyugtatóan rendező jogi szabályozás, intézményes háttér és képzések kialakítását” – írják összefoglalójukban.
Az teljes állásfoglalás itt olvasható.

II. kerületi kábítószer-kereskedőket fogtak el

A Bem rakparton igazoltattak a rendőrök március 17-én két férfit, egyikőjüknél varázsgombát, marihuánát, két tasak fehér bort és további bélyegeket találtak. A 25 éves fiatal lakhelyén további kábítószer-gyanús anyagokat foglaltak le.
Az eredeti forrás videóval itt található.

Kannabiszt termelt és árusított egy férfi bérelt lakásában

Március 16-én reggel fogták el a 25 éves budapesti férfit, aki 2019 óta termesztett kannabiszt bérelt lakásában. A gyanúsított szerint a másfél év alatt termelt, 5.5 kg kannabisz felét saját maga fogyasztotta el, a többit pedig barátainak eladta.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Kábítószer-kereskedők Tápiószecsőn

Március 16-án három férfit fogtak el, akik birtokában kristályos kábítószer-gyanús anyagot találtak. A vegyész-szakértők szerint az anyag kábítószernek minősülő etil-hexedront tartalmaz.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Befejezték a ráckevei dílerek ügyét

A Ráckevei Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya befejezte annak a 3 fiatalnak az ügyét, akik 2019 áprilisában kokaint, speedet, marihuánát és lopott húst árusítottak.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Európa

Kábítószert tartalmazó édességre bukkantak Franciaországban

A héten a párizsi rendőrség razziát hirdetett az MDMA-t és az extasyt tartalmazó kábítószerek irányábaN, amelynek utcai értéke meghaladja az 1 millió eurót (367 millió forint). A hatóságok érdekes fejleményre bukkantak, a Haribo által gyártott egyik rózsaszín édességben találtak kábítószert.
Az eredeti forrás itt olvasható.

41 kg kokaint foglaltak le Írországban

A Gardaí Donegal megyében a hatóságok 41 kg kokaint foglalt le, melynek becsült értéke 2,8 millió euró (több, mint 1 milliárd forint). A kábítószert egy jármű lefoglalását és vizsgálatát követően találták meg Milfordban – közölte a rendőrség.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Megnyílt az Egyesült Királyság első ketamin-asszisztált pszichoterápiás klinikája

A bristoli klinika szerint a ketamin javulást kínál a kezeléssel szemben rezisztens, szenvedélybeteg és a rosszabb mentális egészségi állapotban lévő betegek esetében. Az Awakn Klinika 6000 fontot (2.6 milliárd forint) számít fel az embereknek az alacsony dózisú kezelésekért megbeszélő terápia mellett.
Az eredeti forrás itt olvasható.

Amerika

35 kg “meth”-et találtak egy kisbuszban, 11 év börtönbüntetést kapott a vádlott

11 éves börtönbüntetésre ítélték egy floridai férfit, Montana történelmében az egyik legnagyobb metamfetamin-lefoglalás történt. A rendőrség 78 font (35 kilogramm) meth-et talált egy bérelt kisbuszban, amelyet a 30 éves vádlott vezetett még februárban. A vádlott beismerte a kábítószer-kereskedelem szándékát.
Az eredeti forrás itt olvasható.

2021. március 22.

További elemzéseink, amelyek érdekelhetik

2020.10.21
6 perc olvasási idő
Dizájner drogok használatának szankcionálása Magyarországon
Az elúlt tíz év büntetőjogi reakciói
2020.10.21
3 perc olvasási idő
Kérsz egy slukkot? – ez vár rád, ha drogot találnak nálad!
A kábítószer használat szankcionálása 
2020.10.17
8 perc olvasási idő
Hogyan érhetjük el a megváltozott tudati állapotot szermentesen?
A megváltozott tudati állapotok jelenségvilága végtelenül gazdag, érdemes megismerni, azonban fontos tisztában lennünk vele, hogy ez szerhasználat nélkül is elérhető!